Počinje jubilarni deseti Međunarodni festival lutkarstva

U četvrtak, 31. avgusta, počinje jubilarno deseto izdanje Međunarodnog festivala lutkarstva Podgorica, Crna Gora 2023. Čarobni svijet lutaka otvara svoja vrata predstavom Zlatokosa, koju će u terminima od 18 i malo nakon 20 sati, u Velikoj Sali KIC-a „Budo Tomović”, odigrati trupa Pozorišta lutaka u Mostaru, iz Bosne i Hercegovine.  Svečano otvaranje Festivala zakazano je za 20 sati, neposredno prije drugog izvođenja predstave Zlatokosa.

Festival će trajati do 4. septembra, a osim u Podgorici, gdje će mališani moći da uživaju u čarima jedinstvenog svijeta lutaka u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović” i sali DODEST, pozorišne trupe će odigrati predstave i za mališane iz Bijelog Polja, Rožaja, Andrijevice, Gusinja i Nikšića.

Ovogodišnji program Festivala okuplja šest glumačkih trupa iz pet zemalja, i to iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Albanije, Sjeverne Makedonije i Bugarske.

Drugog dana Festivala, u petak, 1. septembra, na programu je predstava Bambi (6+, 55 min), koju će izvesti Pozorište za decu i mlade – Kragujevac, iz Srbije, u Velikoj sali KIC-a, u terminima od 18 i od 20 sati. Istog dana u Gusinju će, u Centru za kulturu, u terminu od 18 sati, biti odigrana predstava van festivalske konkurencije, Kroki i prijatelji (3+, 35 min). Predstavu će izvesti Pozorište za decu i mlade Kragujevac.

Trećeg dana Festivala, u subotu, 2. septembra, na programu su dvije predstave, a obje će biti odigrane u KIC-u „Budo Tomović“. U terminima od 10 i od 12 sati, u Sali DODEST, mališani će uživati u predstavi „Csardas“ (4+, 45 min), albanskog ansambla Theater of Animation and New Forms, Skadar, dok će u terminima od 18 i od 20 sati, u Velikoj sali, Teatar za deca i mladinci Skoplje, iz Sjeverne Makedonije, izvesti predstavu „Ronja – Razbojnikova kći“ (6+, 55 min).

Četvrtog dana Festivala, u nedjelju, 3. septembra, takođe će biti izvedene dvije predstave, obje u KIC-u „Budo Tomović“. U terminima od 10 i od 12 sati, u Velikoj sali, na programu je predstava „Bremenski muzikanti“ (5+, 45 min), Državnog lutkarskog pozorišta Trgovište iz Bugarske, dok će u istoj sali, u terminu od 18 sati, biti odigrana predstava „Vuk i sedam jarića“ (2+, 45 min), Pozorišta lutaka Niš, iz Srbije. Od 20 sati na festivalskom programu je Svečano proglašenje pobjednika i uručenje nagrada, a odmah zatim, u čast nagrađenih, još jednom će biti odigrana predstava „Vuk i sedam jarića“.

Petog dana Festivala, u ponedjeljak, 4. septembra, Festival će gostovati u Bijelom Polju, Rožajama, Andrijevici i Nikšiću. U Bijelom Polju će, u Centru za kulturu „Vojislav Bulatović Strunjo“, od 14 sati biti izvedena predstava „Bremenski muzikanti“, u Rožajama će biti izvedena predstava „Vuk i sedam jarića“, u Centru za kulturu, od 17 sati, dok će u Nikšićkom pozorištu, od 18 sati, biti izvedena predstava „Zlatokosa“. U Andrijevici će biti izvedena predstava van festivalske konkurencije „Kuče koje nije umjelo da laje“, i to od 12 sati, u Centru za kulturu i sport „Mihailo Lalić“. Ovu predstavu će izvesti Dječji umjetnički centar Podgorica.

Festival dodjeljuje slijedeće nagrade za predstave u zvaničnoj selekciji: Grand Prix za najbolju predstavu u cjelini, nagradu za najbolju režiju, nagradu za najbolju dramaturgiju ,,Dragan Radulović”, nagradu za najbolje estetsko-tehnološko rješenje lutaka, nagradu za najbolju scenografiju, nagradu za najbolju originalnu muziku, pet ravnopravnih nagrada za glumačko majstorstvo, specijalnu nagradu žirija i nagradu dječijeg žirija za najbolju predstavu.

O festivalskim nagradama odlučivaće međunarodni stručni žiri i dječji žiri sastavljen od podgoričkih osnovaca. Članovi stručnog žirija su uvaženi pozorišni i kulturni djelatnici. Predsjednik stručnog žirija je Goran Bulajić, reditelj i dramaturg, Crna Gora, a članovi su Aleksandar Alek Rodić, diplomirani glumac i kompozitor, Srbija, i Vladimir Lazovski, glumac u pozorištu za decu i mlade – Skoplje, Sjeverna Makedonija.

U dječijem žiriju ove godine su Andrija Šaković – predsjednik, i članovi: Niša Ćupić, Dušan Čelebić, Daria Miranović, Marta Janjušević, Ognjen Tomović, Petar Đuranović, Eleonora Tomašević, Nikolija Popović i Lav Stojanović.

Jubilarno deseto izdanje Međunarodnog festivala lutkarstva Podgorica, Crna Gora 2023. se održava uz podršku Ministarstva kulture i medija, Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada, te ostalih sponzora, donatora i prijatelja.

Kao i svake godine, ulaz na sve sadržaje Festivala biće slobodan, a publika će karte moći da preuzme sat vremena prije početka svake predstave. Rezervacije neće biti moguće.

Detaljan program Festivala je dostupan na zvaničnom sajtu www.lutkarstvo.me, kao i na FB stranici Međunarodni festival utkarstva, Podgorica – Crna Gora (www.facebook.com/lutkarstvo) i Instagram profilu @lutkarstvo.me.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply