Kaluđerović: Počele prijave za prevoz đaka, u septembru besplatne vožnje za sve

Sekretar za saobraćaj Ninoslav Kaluđerović pozvao je danas učenike osnovnih i srednjih škola da se prijave za besplatni autobuski prevoz na području Podgorice, tako što će otići u zgradu Glavnog grada na Trgu nezavisnosti gdje će se fotografisati za ove povlastice. Čak i ako djeca to ne učine ovih dana, prevoz za njih, biće tokom septembra besplatan. Takva odluka će, kako je najavio, vjerovatno važiti za sve građane Podgorice.

Iako je iz Glavnog grada u petak saopšteno da prijave za besplatni učenički prevoz kasne iz tehničkih razloga i da očekuju da će početi tek ove sedmice, Kaluđerović tvrdi da problema nema, te da su prijave počele 25. avgusta, kako je to i bilo predviđeno Odlukom o besplatnom prevozu učenika.  

“Pošto se Odluka odnosi na populaciju đaka, mi smo pripremili sve što je neophodno da bi se ona sprovela u djelo, a pod tim se podrazumijeva sljedeće – svaki učenik koji u septembru uđe u autobus Gradskog prevoza, s obzirom da će biti besplatan, pored ovoga što je postavljeno kao osnov odlukom, dovoljno je da unese osmjeh i biće prevezen do škole”, istakao je Kaluđerović, gostujući u Bojama jutra TV Vijesti.

Komentarišući skupštinsku Odluku, sekretar saobraćaja kaže da mu nije jasno kako je taj predlog prošao odbore.

“Ništa tu nije razrađeno. Malo mi je neugodno da kažem, ali ovo je apel i našim dragim direktorima škola sa teritorije Glavnog grada. Niko od njih se od kad je donijeta odluka nije javio da pita da li nešto treba, bar mene nijesu. Pošto imamo još sedam dana do početka škole, preduzeće Putevi i ja uputili smo mail direktorima. Pošto imamo septembar, dobro bi bilo da se pripremimo i da nam direktori škola pomognu tako što će nam dostaviti spiskove učenika koji će koristiti usluge prevoza”, rekao je Kaluđerović.

Kako je dodao, dovoljno je da se đaci pojave i da se slikaju.

“Postoji dokumentacija, koja je neophodna ali mislim da prvi mjesec ona neće biti uslov. Ko god od djece uđe u autobus neće ga niko vratiti. Đaci treba da se slikaju, otvoreno je u zgradi Glavnog grada u petak oko 12 sati i u subotu je bilo ljudi koji su dolazili. I danas su tamo službenici, sve je pripremljeno, sve funkcioniše. Pozivamo ih da to urade što prije”, istakao je Kaluđerović, uz objašnjenje da će besplatne vožnje za đake važiti I za vozila Glavnog grada, ali za private prevoznike, u čijoj nadležnosti su neke od linija.

Ova odluka neće važiti za područja Tuzi i Zete, ali će kako je najavio uskoro biti organizovan sastanak sa predstavnicima Ministarstva kapitalnih investicija, odnosno Direkcije za saobraćaj, kao i tih opština, kako bi se razmotrile mogućnosti saradnje po pitanju prevoza.

Prema navodima Odluke, da bi ostvarili pravo na besplatan prevoz, učenici, odnosno njihovi roditelji/staratelji treba da podnesu zahtjev do 25. septembra.

„Maloljetna lica ostvaruju pravo na izdavanje odgovarajuće vozne isprave za učenike na osnovu podnijetog zahtjeva sa potpisom jednog od roditelja odnosno lica koje se stara o učeniku, u ime učenika. U slučaju podnošenja zahtjeva preko osnovne škole, odnosno osnovne škole za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju, škola predaje ovjereni spisak upisanih učenika (po razredima), fotografiju učenika i potpisan zahtjev jednog od roditelja odnosno lica koje se stara o učeniku, u ime učenika“, navodi se, između ostalog, u Odluci.

U dokumentu piše da se prilikom predaje zahtjeva dostavlja obrazac, kao i fotokopija lične karte (original na uvid) za punoljetne korisnike, odnosno fotokopija lične karte, pasoša, zdrastvene knjižice ili izvoda iz matične knjige rođenih (original na uvid) za đake koji nijesu navršili 18 godina.

“Potrebno je dostaviti i originalnu potvrdu o pohađanju verifikovane osnovne ili srednje škole na teritoriji Podgorica, kao i uvjerenje o prebivalištu ili potvrdu o stalnom boravku na teritoriji Glavnog grada”.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply