Budvanskim srednjoškolcima besplatan prevoz do škola u susjednim opštinama

Opština Budva je donijela odluku o besplatnom prevozu učenika, srednjoškolaca koji se školuju u Kotoru, Tivtu i Cetinju. Lokalna samouprava će refundirati 80 odsto troškova, a ostatak Ministarstvo prosvjete.

U nastupajućoj školskoj godini pravo na participaciju troškova prevoza ostvaruju srednjoškolci sa prebivalištem ili boravištem na teritoriji opštine Budva, a koji koriste prevoz u međugradskom saobraćaju.

“Opština Budva je donijela jednu odluku koja je po meni sasvim korektna, da se srednjoškolcima koji uče van opštine Budva omogući besplatan prevoz. To funkcioniše po sljedećem principu, oni plate kartu primjera radi Montelajnu koji ih vozi tamo, a poslije ostvaruju pravo na refundaciju. Osamdeset odsto cifre im refundira Opština, a dvadeset odsto Ministarstvo prosvjete, tako da je u suštini njima ta karta besplatna”, kazao je u izjavi za Polis Davor Dokić iz lokalnog auto prevoznika, firme “Mediteran express”.

Svi srednjoškolci koji se školuju van Budve treba da se do 4. septembra prijave u opštinskom Sekretarijatu za društvene djelatnosti.

“Neophodno je da donesu potvrdu škole koju pohađaju, a koje se nalaze na teritoriji pomenutih opština i automatski stiču pravo na refundaciju”, istakao je Dokić.

On se osvrnuo i na problem saobraćajnih gužvi tokom ljetnjih mjeseci zbog kojih se saobraćaj odvijao otežano.

“Isti problem kao i svake godine zbog nevjerovatnih gužvi, a to se ne može riješiti osim izgradnjom zaobilaznice. Jedino rješenje je da se saobraćaj izmjesti van Budve i da se uradi ta zaobilaznica o kojoj se priča dugi niz godina. Međutim koliko sam u toku oni čak nijesu odredili ni trasu buduće zaobilaznice, znamo svi da treba negdje da se isključi u Markovićima, a da izađe u Lastvi, ali tačnu trasu ne zna niko. Nije počela ni prava faza projektovanja, ni eksproprijacija zemljišt, a da ne kažem uvođenja izvođača u posao. Ovo sadašnje Ministarstvo nije uradilo ništa po tom pitanju, nadam se da će sljedeće biti ažurnije jer to je jedini način da se riješi ova gužva koja je stvarno nevjerovatna”, kazao je Dokić.

Kako je dodao, cijene gradskog prevoza na teritoriji opštine Budva neće se mijenjati u narednom period.

Izvor: RTV Budva

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply