Međunarodni dječji festival folklora “Kolo bez granica” od 23. avgusta u Tivtu

Treći Međunarodni dječji festival folklora “Kolo bez granica”, u organizaciji Kulturno-umjetničkog društva Boka, a pod pokroviteljstvom Opštine, biće održan od 23. do 27. avgusta u Tivtu.

Program ispunjen javnim nastupima, edukativnim sadržajem i prilikama za zbližavanje mališana biće organizovan, kako je saopšteno, na otvorenim prostorima grada i obuhvatiti neke od najreprezentativnijih lokaliteta Tivta – gradsku rivu Pine, kompleks ljetnjikovca Buća – Luković, Trg od kulture, Porto Montenegro.

Ovogodišnji festival će ugostiti učesnike iz sedam država – Bugarske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovačke, Slovenije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore, a pred publikom će nastupiti više od 400 mališana, što izdvaja ovaj festival kao jedan od malobrojnih internacionalnih manifestacija posvećenih isključivo djeci, na nacionalnom nivou.

Dok učesnici imaju bogat dnevni program ispunjen aktivnostima za međusobno upoznavanje i otkrivanje ljepota Bokokotorskog zaliva, program za javnost odvija se u večernjim časovima.

U četvrtak, 24. avgusta program počinje u 19.30 sati Međunarodnom festivalskom paradom šetališnom zonom, nakon čega će uslijediti ceremonija otvaranja festivala na gradskoj rivi Pine, te cjelovečernji koncert inostranih grupa i domaćina.

Petak, 25. avgust je ispunjen edukativnim sadržajem – u 19 sati program otvara Folklorna radionica, a od 21 čas na gradskoj rivi biće organizovan bioskop na otvorenom kada će se prikazivati snimak koncerta KUD Boka – Kad prošetam Crnom Gorom. Ovaj koncert dat je u formi folklorne predstave, a karakteriše ga objedinjen prikaz narodne igre, pjesme i običaja naroda sa teritorije Crne Gore, prošaran humoresknim dijalozima koji na zanimljiv, prijemčiv način gledaocima dočarava bogatstvo naše kulturne baštine.

U subotu, 26. avgusta, od 19.30 sati Međunarodna festivalska parada sa performansima transformisaće ulice grada Tivta u podijum za igru, a program će biti zaokružen gala koncertom sa početkom u 20.30 časova. Na gala koncertu bogatstvo crnogorskog folklora uz domaćine iz KUD “Boka”, predstaviće i dječiji folklorni ansambli KUD „Njegoš“ sa Cetinja, KUD „Bihor“ iz Petnjice i KUD „Sloga“ iz Herceg Novog.

Kako navode organizatori, iza simboličnog imena “Kolo bez granica” krije se višeslojna misija festivala koja obuhvata uspostavljanje, razvoj i jačanje prijateljskih odnosa među državama, promovisanje kulturne saradnje dječije zajednice, podsticanje očuvanja i njegovanja tradicije i kulturnog nasljeđa, multietničnosti i multikulturalnosti kod djece

Treći festival “Kolo bez granica” realizuje se pod pokroviteljstvom Opštine Tivat, a podršku su dali i Turistička organizacija Tivat, JU Centar za kulturu Tivat, Porto Montenegro, kao i brojni sponzori.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply