Predložili da se pomjeri početak školske godine i termin za zimski raspust

Premijer Dritan Abazović predložio je danas da pomjeri termin zimskog raspusta, a ministar finansija Aleksandar Damjanović i da se za sedmicu odloži početak predstojeće školske godine, nakon čega je ministar prosvjete Miomir Vojinović, koji inače još nije donio kalendar za narednu školsku godinu, najavio da će to ozbiljno razmotriti.

Abazović je, prenose Vijesti, kazao da je cilj pomoći turizmu i omogućiti bolju organizaciju nastave.

“Raspust ne treba da bude od dvadeset i nekog decembra, nego od 15. januara do nekog određenog februara, čak i od 20. januara. Na taj način pomažemo turizmu i omogućavamo bolju organizaciju škola, jer je bilo dosta problema sa grijanjem… Stvaramo efekat da i naši građani imaju mogućnost da, kad je gro turističke sezone, mogu sa djecom otići i uživati u planinama”, objasnio je premijer.

On kaže da razumije evropske standarde ali ne misli da je to striktna obaveza, već da se “opredjeljujemo kako nama odgovara.

“Više nam odgovara da djeca početkom juna idu u školu, nego da idu u januaru”, rekao je Abazović na sjednici na Biogradskom jezeru.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović je podržao stav premijera i predložio da se pomjeri i početak predstojeće školske godine.

“Jasno je da nemamo više tako vruć jun, nemamo više snijeg u decembru kao u februaru ili čak martu. Smatram da smo mi ti koji treba da odlučimo o trajanju školske godine, o ljetnjem i zimskom raspustu”, rekao je on.

Zamolio je ministra prosvjete Miomira Vojinovića da razmotri predlog da predstojeća školska godina počne 11. septembra, a ne sedmicu ranije.

“Drugi pravac je dugoročni, da se razmišlja da se konačno napravi kopča između vremenskih prilika i potreba privrede, i ritma koji bi odgovarao učenicima i onoga što je optimizacija rada prosvjetne struke”, kazao je ministar finansija. NIje poznato da je u vezi sa ovom temom konsultovana struka.

Vojinović je rekao da će taj resor ozbiljno razmotriti predloženo.

“I prošle godine smo prolongirali početak školske godine, kao i početak drugog polugodišta ove godine i država je osjetila benefite. Najozbiljnije ćemo razmotriti ovo što ste rekli. Djeca neće biti oštećena, čak je predlog premijera u potpunosti prihvatljiv. Ministarstvo prosvjete će, u okviru zakonskih mogućnosti, uraditi sve što je u interesu naše države”, zaključio je on.

Kada će početi naredna školska godina nije ni do sada bilo poznato jer Ministarstvo prosvjete nije donijelo Školski kalendar što obično radi do sredine jula.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply