Budvi potrebni novi školski objekti i vrtići, Iz Ministarstva apeluju da Opština ubrza procedure

Opštini Budva nedostaju i vrtići i škole, koje su planirane da se grade ali prema riječima državne sekretarke u Ministarstvu prosvjete Milijane Vukotić Jelušić taj proces može da potraje zbog procedura. U toj opštini će naredne školske godine biti oko 600 prvaka.

Taj vladin resor je u novembru prošle godine uputio Ministarstvu ekologije zahtjev da se u okviru prostornog urbanističkog plana za opštinu Budva predvidi da cijeli reon oko OŠ “Stefan Mitrov Ljubiša” zaključno sa dijelom gdje je i srednja škola “Danilo Kiš” predvidi za infrastrukturne objekte obrazovanja.

Vukotić Jelušić je podsjetila u izjavu za RTV Budva da je isti zahtjev upućen Ministarstvu ekologije za gradnju područnog odjeljenja osnovne škole iznad hotela Naftagas u Bečićima.

To bi, kako dodaje, bilo značajno za stanovnike ovog podneblja jer tako mala djeca ne bi morala da koriste autobuski prevez do Budve niti da roditelji imaju tu vrstu opterećenja odvoženja i dovoženja.

Planom je predviđen i predškolski objekat u naselju Dubovica za koji trenutno postoji imovinsko pravna problematika.

Ona je apelovala na Opštinu Budva i zamolila da se do kraja sprovede postupanje lokalnog parlamenta kako bi se imovina prevela na Ministarstvo prosvjete odnosno Vladu Crne Gore jer to je prvi uslov da bi moglo da počne projektovanje i gradnja vrtića u što skorije vrijeme.

“Otprlike godinu dana administrativne procedure je potrebno da se pripremi sve za izgradnju”, ističe Vukotić Jelušić,

Vukotić Jelušić je najavila da će mapiranje školske infrastrukture, koje je nedavno počelo, definitivno pokazati gdje, kako i koji su zakonski okviri da se određene izgradnje novih objekata dese.

“U smislu kako je predviđena prostorno urbanistička dokumentacija da li je ona to dozvolila ili nije, i ako nije gdje treba da djelujemo da bi do toga došlo. Demografski se Budva širila, planiranje prostora nije išlo u skladu sa tim integralnim konceptom, da su nam potrebni i infrastruktura i zdravstveni i obrazovni objekti, dakle sve ono što utiče na kvalitet života dostojan jednog savremenog građanina”, zaključila je Vukotić Jelušić.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply