Za ukusne i zdrave obroke ne morate provesti sate u kuhinji

Sponzorisana objava

Bogata ponuda voća i povrća na pijacama, ali i u marketima, nudi nam pregršt ideja za pripremu zdravih obroka, u kojima može uživati cijela porodica. Iako ljeto koje dolazi, vrijeme odmora i putovanja, donosi i više mogućnosti za laganiju ishranu, ali i manje zahtjevnu pripremu namirnica, veliki je broj onih koji, uprkos visokim temperaturama, ostaju vjerni tradicionalnom jelovniku. Promjene u ishrani ne znače uvijek da moramo zavoljeti jela na koja nismo navikli, već i iskoristiti mogućnost da u organizam unesemo što zdravije namirnice. Da bismo sačuvali sve blagodeti koje nam nose idealan je unos svježih namirnica, u vidu salata ili ukusnih napitaka od cijeđenog voća i povrća. Ako ipak ne možemo bez jela na koje smo navikli, važno je izabrati što kraći način termičke obrade, bez korišćenja suvišne masnoće. U tome nam saveznici mogu biti neki od ➡ savremenih kuhinjskih aparata ili pomagala, koji će nam omogućiti da što manje vremena provodimo u kuhinji, a to znači više slobodnog vremena za sebe i porodicu.

Bez suvišne obrade i masnoće

Prilikom pripreme hrane, bitno je da sačuvamo što više nutritivnih vrijednosti namirnica, uz upotrebu zdravih masnoća u manjim količinama i sa što manje prerađenih sastojaka. Preporučljivi načini pripreme obroka su kuvanje na pari, kuvanje na klasičan način, blanširanje, a ako preferiramo pečenje, dinstanje ili grilovanje poželjno je koristiti što manje masnoće. Duboko pržena hrana nije preporučljiva ni odraslima, a kamoli djeci. Ako se uz sve to odlučimo i za pohovanje prije prženja namirnica, možemo biti sigurni da osim ukusnog obroka ono nema nikakve koristi za naš organizam. Da stvar bude još gora, negativno utiče i na varenje i doprinosi stvaranju masnih naslaga u našem tijelu.

Važno je obratiti pažnju i na unos soli i šećera, kojih već prerađena hrana ima u količinama većim od preporučljivih. Ako tome dodate sve vještačke aditive, pitanje je kolika je korist, a kolika šteta zbog konzumiranja takvih proizvoda.

Saveznici u kuhinji

Vitapur nudi ➡ kuhinjske aparate koji štede vrijeme i omogućavaju zdravu pripremu hrane. Neki od sve popularnijih načina pripreme obroka su u ➡ frizetama na vruć vazduh (airfryer). Osim što dobijate jelo bez suvišne masnoće, dragocjeno je i vrijeme potrebno za ovaj način pripreme. A u fritezi možete pripremati što god želite, od klasičnih mesnih obroka, povrća, pa sve do slatkiša. Čak i ne baš tako zdravi obroci, poput pomfrita ili burgera, mogu se napraviti, ali sada uz pomoć airfryer-a na mnogo zdraviji način.

Smoothie, milkshake ili proteinski napitak napravljen za samo nekoliko sekundi u vašoj kuhinji nezamisliv je bez blendera. Iz Vitapura preporučuju aktuelne povoljnosti koje se odnose i na ovu vrstu kuhinjskih aparata, pa sa čak 40 odsto popusta možete nabaviti savremeni aparat iz linije ➡ Infinity, a uz njega dobićete i poklon. Ako niste ljubitelj svježeg voća i povrća je moguće, posebno kada imamo na raspolaganju neprskano povrće, treba ga kuvati u komadu, neoljušteno. To je najbolji način da se sačuvaju svi hranjivi sastojci. Ako, pored toga, i sud u kojem kuvamo držimo poklopljenim dodatno ćemo sačuvati hranjive vrijednosti. Ukoliko smo vjerni tradicionalnom načinu kuvanja, preporuka je da se povrće kuva u što manjoj količini vode, tek kada voda provri, jer tada je gubitak hranivih materija najmanji. Izuzetak čine pasulj, sočivo ili grašak, koji se prije kuvanja stavljaju u hladnu vodu. Uz sve to, važno je obratiti pažnju i na materijale od kojih je izrađeno ➡ posuđe koje koristimo.

Ljetnji mjeseci i vrijeme odmora idealni su i za omiljena jela sa roštilja, a dobra zamjena za tradicionalni način spremanja na ćumuru je i ➡ savremeni električni stoni roštilj. Njegove prednosti su velike, jer možete roštiljati i na svom balkonu, u dvorištu, ljetnjoj kuhinji ili na odmoru…

Ljeto je vrijeme kada moramo biti dodatno pažljivi i voditi računa o bezbjednosti namirnica, odnosno temperaturi na kojoj ih čuvamo. Ukoliko hrana duže stoji na sobnoj temperature to može biti izvor dodatne kontaminacije. Bakterije koje su razviju na taj način često uzrokuju trovanje. Preporuka je da van frižidera hrana ne bude na sobnoj temperature duže od dva sata.

Ljeto pred nama donosi nove ideje u naše kuhinje, inspiriše da se posvetimo zdravoj ishrani, ali i da otkrijemo neke nove načine pripreme i uživanja u hrani. Pravo je vrijeme da razmišljamo i o nekom porodičnom putovanju, posvetimo se sebi, ali i svom domu, kao i da iskoristimo ljetnje sezonske popuste i kupimo kvalitetne stvari za naš dom po cijenama nižim čak do 60 odsto. Ponudu možete vidjeti u ➡ Vitapur prodavnicama ili na web shop-u ➡ www.vitapur.me

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply