Podrška učenicima koji su položili test zrelosti oslanjajući se na znanje

Povodom aktuelnih dešavanja u vezi sa polaganjem maturskih i stručnih ispita, Nastavničko vijeće Srednje građevinsko – geodetske škole “Inž. Marko Radević” iz Podgorice iskazuje javnu podršku svim učenicima koji su položili test zrelosti oslanjajući se na svoje znanje i poštujući uobičajena pravila o dozvoljenom/nedozvoljenom ponašanju tokom ispita koji podrazumijeva pisanu provjeru znanja.

Podršku pružaju i, kako su saopštili, Komisiji za ocjenjivanje maturskog/stručnog ispita iz predmeta CSBH jezik i književnost koja je savjesno i u potpunosti obavila svoj posao, ukazala na pojavu masovnog prepisivanja u ovom ispitnom roku i pokušavala da od nadležnih iz Državne maturske komisije dobije smjernice o radu kojima bi se ispoštovale procedure propisane zakonom i pravilnicima i kojima ne bi bio narušen princip objektivnog i pravednog vrednovanja odgovora unijetih u test knjižice.

Takođe, podršku ukazuju i “test–administratorima koji su odgovorno i profesionalno obavili zadatak koji im je bio povjeren tom prilikom i školskim koordinatorima i upravama onih škola koju su revnosno pristupili sprovođenju maturskih/stručnih ispita u svojim ustanovama”.

U nastavku saopštenja su naveli da ne podržavaju učenike koji su evidentno i dokazano prepisivali tačne i netačne odgovore koji su im proslijeđeni na viber grupi, želeći da na taj način prevarom dođu do boljih ocjena. Ne podržavaju, kako kažu, ni one koji su, u pratnji svojih roditelja, termin određen za uvid u testove iskoristili da svojim neprimjerenim i bahatim ponašanjem izvrše pritisak na prosvjetne vlasti da se zažmuri na njihovo očigledno prepisivanje, kao ni ugrožavanje dostojanstva, integriteta i bezbijednosti prosvjetnih radnika.

Nastavničko vijeće ove srednje stručne škole saopštilo je da ne podržavaju ni “neobjašnjivu odluku kolega po profesiji koji su prihvatili da obave zadatak ponovnog pregledanja spornih testova koje je prvobitna Komisija ocjenjivača već pregledala u redovnom toku bodovanja i ukazala da je ,,preporuka“ o ponovnom pregledanju neprofesionalna, da nema uporišta u pozitivnoj pedagoškoj praksi a, uz to, i ponižavajuća je za struku”, kao i test-administratore koji su svojim činjenjem ili nečinjenjem učestvovali u obesmišljavanju ovogodišnjeg polaganja.

Istakli su da ne podržavaju ni uprave onih škola koje nijesu po zakonu reagovale na neregularnosti tokom ispita, kao ni način na koji su krovne prosvjetne institucije (Ministarstvo prosvjete, Ispitni centar, Zavod za školstvo, Centar za stručno obrazovanje) reagovale na ovu situaciju.

Profesori ove škole ne podržavaju ni neprincipijelnost Državne komisije za maturski/stručni ispit u čijoj je nadležnosti razmatranje izvještaja Ispitnog centra o rezultatima postignutim na ispitu, kao i o svim pitanjima od značaja za sprovođenje maturskog/stručnog ispita. Protive se i odsustvu dvosmjerne komunikacije između Ministarstva prosvjete i prosvjetnih radnika, a ne podržavaju ni odluku Vlade Crne Gore da je javni interes podržati nedozvoljeno ponašanje.

Kako je dalje saopšteno, pozivaju nadležne da javnosti daju odgovore, jer je to, kako su kazali, u javnom interesu.

“Ko je u hijerarhiji odgovornosti kriv za pomenuta dešavanja? Ko je prekršio član 24 Pravilnika o načinu, postupku i vremenu polaganja maturskog ispita u gimnaziji i član 27 Pravilnika o načinu i postupku polaganja stručnog ispita za učenike koji nastavljaju obrazovanje? Zašto je preporuka o ponovnom pregledanju već pregledanih testova proglašena zakonskim rješenjem, a prijedlog Komisije za ocjenjivanje o mogućnosti ponovnog ispita u već postojećem junskom roku, nezakonitim? Da li je postojanje dvije paralelne Komisije za ocjenjivanje zakonito? Da li zakon predviđa sankcije za nesavjestan rad svih učesnika u sprovođenju ovakvih ispita: test-administratora, ocjenjivača, članova Državne maturske komisije?”, dodaju iz ovog Nastavničkog vijeća.

S obzirom na to da su smijenjeni Upravni odbor i direktorica Ispitnog centra, kazali su iz vijeća, a neformalno i ocjenjivači prve Komisije – postoje nedoumice, kako je saopšteno, jesu li oni, zaista, jedini i pravi krivci za ovu apsurdnu situaciju u kojoj smo se našli.

“Moralna posrnuća i profesionalne greške jasno vidi svaki savjesni prosvjetni radnik. Stoga, vrijeme je da konačno počnemo da branimo našu profesiju, dostojanstvo i integritet”, navodi se u saopštenju.

Izvor: Vijesti

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply