Održan Kup Uči i igraj: Poslata jaka poruka da sport i obrazovanje moraju biti dostupni svoj djeci

Udruženje Roditelji organizovalo je u Nikšiću za vikend Fudbalski kup u kojem je učestvovalo 320 djece iz 8 nikšićkih osnovnih škola, a koji je završna aktivnost projekta “Uči i Igraj – jednake mogućnosti obrazovanja i sporta za svu djecu”.

Pobjednici kupa u mlađoj kategoriji su djeca iz OŠ “Ratko Žarić”, drugo mjesto osvojila je OŠ “Olga Golović” a treće pripalo OŠ “Jagoš Kontić”. Isti broj škola i djece takmičio se i u starijoj kategoriji u kojoj je zlatne medalje osvojila OŠ “Luka Simonović”, drugo mjesto OŠ “Jagoš Kontić”, a treće OŠ “Braća Labudović”. Posebnu nagradu za fer igru osvojila je ekipa OŠ “Mileva Lajović Lalatović”. 

Svi dječaci i djevojčice, koji su učestvovali u kupu, su dobili dresove i patike na poklon. Za regularnost utakmica bilo je zaduženo četvoro mladih fudbalskih sudija: Milica Radulović, Jovana Ceklić, Damjan Vidić i Balša Stojanović. 

Kup je održan na stadionu Fudbalskog kluba Sutjeska u Nikšiću, a djeca,  nastavnici, volonteri i ekipa udruženja Roditelji željeli su da pošalju poruku nadležnim institucijama da sva djeca u Crnoj Gori moraju imati iste mogućnosti u ovim važnim oblastima za njih. 

Udruženje Roditelji je u prethodna četiri mjeseca sprovodilo projekat u osam nikšićkih osnovnih škola u okviru koji je omogućio da 800 djece ima priliku da besplatno trenira fudbal, dok je 320 djece pohađalo radionice sa ciljem unapređivanja čitalačkih i pisačkih sposobnosti.

“Učenje i socijalizacija kroz igru i sportske aktivnosti su se pokazale jednim od najboljih metoda unapređenja znanja i socijalne integracije kod djece, a upravo je to cilj projekta. Prvestveno uključivanje u dodatne aktivnosti djece čiji roditelji nemaju mogućnosti da im ih priušte, a onda i njihovih vršnjaka – na taj način govorimo o drugarstvu, zajedništvu i jednakosti”, poručila je koordinatorka projekta, Tanja Ašanin.

Osim UEFA fondacije za djecu, koja je podržala projekat i finansirala dio troškova organizacije turnira, partneri događaja su bili: Fudbalski savez Crne Gore, Opština Nikšić, Bemax, EPCG, Kompanija Five Group, Fudbalski klub Sutjeska.

Sve aktivnosti u školama realizovane su uz saglasnost Ministarstva prosvjete.

Kako bi događaj prošao u najboljem redu, projekat su podržali iz ZHMP Nikšić i Uprava policije. Sendviči su obezbijeđeni zahvaljujući saradnji sa NTC Logistic, a sladolede za sve učesnike je donirala kompanija Ledo.

Projektom je bilo obuhvaćeno osam nikšićkih osnovnih škola: OŠ “Luka Simonović”, OŠ “Jagoš Kontić”, OŠ “Ratko Žarić”, OŠ “Milija Nikčević”, OŠ “Mileva Lajović Lalatović”, OŠ “Olga Golović”, OŠ “Braća Ribar” i OŠ “Braća Labudović”. Posebnu zahvalnost udruženje Roditelji duguje upravama škola bez kojih realizacija aktivnosti ne bi mogla biti moguća.

“Iste mogućnosti djece za obrazovanje i sport jeste poruka projekta i ideja vodilja socijalnog servisa Učionica Družionica udruženja Roditelji. Ovaj projekat jeste naš korak naprijed u toj misiji, a sigurni smo da ćemo u narednom periodu nastaviti da radimo na ovom polju, a poseban vjetar u leđa nam daju osmjesi i sreća djece koja prvi put zaigraju fudbal u dresu, kao pravi profesionalci”, navela je Ašanin i podsjetila da je projekat Uči i igraj realizovan i prošle godine, za oko 1500 učenika u 12 škola u Podgorici. 

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply