Proljećne uštede u borbi protiv umora

Foto: pixabay.com

Sponzorisana objava

Početak proljeća osim lijepog vremena, često nosi sa sobom i neke zdravstvene tegobe. Pored alergija, dešava se da osjetimo i simptome proljećnog umora. Iako nije riječ o oboljenju, već samo privremenom stanju koje će prestati čim se naš organizam prilagodi uslovima novog godišnjeg doba, možemo naučiti kako da što lakše i brže prođemo kroz to. Uz pravilnu ishranu, dovoljno odmora i sna možemo ubrzati taj proces i smanjiti tegobe, koje često znaju dodatno da otežaju svakodnevicu, posebno zaposlenih roditelja.

Česti simptomi proljećnog umora su malaksalost, vrtoglavica, glavobolja, pospanost, depresija… Stručnjaci navode da se po dolasku proljeća, usljed porasta temperature, krvni sudovi šire i pritisak pada, pa zbog toga imamo osjećaj umora, malaksalosti, pospanosti i slabe koncentracije. Zbog svega toga, često smo i razdražljivi, skloni depresivnim mislima i glavoboljama. Ljekari smatraju da razlog može biti i nedostatak pojedinih vitamina, naročito B kompleksa i C, kao i minerala zbog jednolične ishrane tokom zime.

Mnogo je još različitih mišljenja šta uzrokuje ove simptome, a iako su svi saglasni da je riječ o prolaznom stanju, možda je pravo vrijeme i za kontrolu kod ljekara, koji će vas vjerovatno uputiti na provjeru krvne slike. Osim savjeta, zavisno od rezultata analiza koje odradite, možda ćete dobiti i savjet da promijenite ishranu, povećate unos tečnosti ili uključite neke vitaminske suplemente. 

Uz pravilnu uravnoteženu ishranu, ne treba zanemariti ni fizičku aktivnost, na koju mnogi zaborave tokom zimskih mjeseci.

Svježe namirnice za novi jelovnik

Kako biste eliminisali simptome proljećnog umora prvi korak je promjena jelovnika. Sezonsko povrće je najbolji izbor za “čišćenje” našeg organizma nakog više mjeseci unosa težih jela i smanjene fizičke aktivnosti. Osim što ćete na taj način i vi unijeti dovoljno vitamina, a najbolji je izbor namirnica i za najmlađe članove porodice. Unosom većih količina svježeg voća i povrća, uz kontrolisano konzumiranje šećera, ali i ugljenih hidrata, pomoći ćemo organizmu da se očisti od nagomilanih toksina.

U svemu tome pomoći će i unos dovoljne količine tečnosti, najbolje vode.

Foto: Vitapur

Iako se sve hranjive materije najbolje čuvaju u izvornom, svježem obliku neke namirnice, ukoliko ste ipak ljubitelj termički obrađene hrane ili kombinacije tako pripremljenih jela i sirovog povrća, izaberite pravi način pripreme. U svemu tome od pomoći vam mogu biti ➡ razna kuhinjska pomagala i aparati. Prženje i pečenje bez suvišnog ulja možete postići korišćenjem ➡ friteze na vrući vazduh. Osim što proizvođač garantuje čak 85 odsto manje masnoće u tako pripremljenim jelima, nije zanemarljiva ni trajanje spremanja obroka u ovom aparatu. Dvije odvojene korpe u XXL verziji air fryeru omogućavaju da istovremeno pripremate dva jela.

Manje vremena provedenog u kuhinji pružiće vam više odmora, ali i šetnji i slobodnih trenutaka. Uz sve to, ove aparate možete do kraja mjeseca nabaviti i pod povoljnijim uslovima, u okviru akcije Proljećne uštede.  

Veliku pomoć u kuhinji može vam priuštiti i ➡ kuhinjski robot, koji je neizostavan saveznik u pripremi poslastica i tijesta. Ukoliko ste neko ko uživa u konzumiranju napitaka od svježeg voća, povrća i orašastih plodova biće vam potreban ➡ blender.

Foto: pixabay.com

Udobnost za miran san

Jedan od simptoma proljećnog umora je i pospanost. Iako nije rješenje da veći dio dana provedete u krevetu, veoma je važan kvalitet spavanja. Idealno vrijeme noćnog odmora za odrasle trebalo bi da traje šest do osam sati, a ako vam tijelo ipak šalje signale da nema snage za sve što ga čeka možete sebi priuštiti i kraći popodnevni odmor. Prva asocijacija na odmor i bezbrižan san je ➡ udobna postelja. Dio asortimana Vitapura, za koji važi akcija Proljećne uštede, odnosi se i na ➡ naddušeke i ➡ jastuke, a idealno je vrijeme da nabavite nove po povoljnijim cijenama.

Pravo vrijeme za pakovanje kofera

Boravak na svježem vazduhu i izlaganje sunčevim zracima pomažu da, nakon zime, podignete nivo serotonina, poznatijeg kao hormon sreće. On nas čini poletnijim i motivisanijim za svakodnevne zadatke. Nekada poželimo da u svoj život unesemo i neke veće promjene, a zavisno od mogućnosti, putovanja su najbolji izlaz iz svakodnevne rutine.

Bilo da planirate kraće izlete, obilazak svoje zemlje ili putovanje na neku dalju destinaciju prtljag je obavezan. Veliki izbor ➡ torbi, ranaca i kofera, ovih dana po cijenama nižim i do 70 odsto za pojedine artikle, možete naći u Vitapuru.

Proljećne uštede Vitapura omogućiće vam da unesete novine u svoj dom, kao i životni stil kojem težite, a veliki broj proizvoda na popustu je do 50 %, uz dodatni popust od još 20 % na određene artikle.

Foto: pixabay.com

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply