U nekim školama i ove godine fali mjesta za sve prvake

Pojedine podgoričke osnovne škole i ove godine se suočavaju sa velikim brojem prijavljenih novih đaka, a prostorni kapaciteti su i dalje na nivou prošlogodišnjih. Prijave za upis prvaka privode se kraju, a problem je najizraženiji u školama na Zabjelu i Starom aerodromu. Uprkos odobrenjima i obezbijeđenom novcu nije poznato kada bi se moglo očekivate proširenje prostora u tim ustanovama – nadogradnja objekta OŠ “Pavle Rovinski” i izgradnja paviljona u dvorištu OŠ “Oktoih”. Sigurno je, kako kažu u upravama ovih škola, da se, iako je procedura u toku, ovi projekti neće realizovati do početka nove školske godine.

U OŠ “Oktoih” planirali su da ove godine upišu šest odjeljenja prvaka, a već imaju prijavljeno toliko djece da bi mogli formirati devet odjeljena. Pomoćnica direktorke Aleksandra Prelević kaže da broj prijavljene djece i ove godine prevazilazi njihove kapacitete, ali se mora obezbijediti mjesto za sve njih.  

“Mi smo u zakonskoj obavezi da upišemo svu prijavljenu djecu koja teritorijalno pripadaju našoj školi. Svakako, nakon elektronske prijave, kada dođu na testiranje moraju donijeti i dokaz o tome. Većina roditelja koja prilikom elektronske prijave nije ispunjavala taj uslov, u međuvremenu je ažurirala te podatke. Nema uslova da sva upisana djeca od septembra pohađaju nastavu u objektu kojim raspolažemo, pa ćemo biti prinuđeni da obezbijedimo dodatni prostor u blizini. Ministarstvo prosvjete je saglasno sa tim, obezbijedili su i finansiranje, ali je veoma važno naći adekvatan prostor”, rekla je Prelević.

Ističe da već uveliko rade na tome, ali je namjena specifična jer će tamo boraviti djeca i mora se voditi računa o mnogo faktora.

Odgovornost za to je, kako kaže Prelević, velika.

U OŠ “Pavle Rovinski”, koju pohađa 1.750, a projektovana je za 800, mjesta ima za sedam odjeljenja prvaka, koliko ih iz devetog razreda uskoro i odlazi. Na čekanju je juče bilo pet porodica koje su prijavile djecu i žive u blizini škole, a školi ne očekuju da će biti problema sa njihovim upisom.

Direktorica ove škole Nataša Popović navodi da su bili prinuđeni da privremeno stopiraju elektronsko prijavljivanje, a uporedo sa razgovorima i testiranjem u školi otvaraju se nova slobodna mjesta ukoliko neko od prijavljenih ne ispunjava uslov.

“Najčešće je to neispunjavanje teritorijalnog principa, ali se dešava da se upis za narednu školsku godinu za određen broj djece odloži i iz nekih drugih razloga. Takođe, odmah smo sve prijavljene kontaktirali i obavijestili one koji adresom ne pripadaju ovoj školi da su u obavezi da ispunjavaju i taj uslov da bi upisali dijete. Očekujemo da će iz tog razloga neki od njih ipak otići u školu kojpoj pripadaju”, kazala je Popović.

Sa druge strane, roditelji, ne samo sa Zabjela i Starog aerodroma, koriste mogućnost da izbjegnu ove uslove, jer su svjesni da kada završe upis kontrole toga više nema. Da bi upisali dijete u željenu školu, oni se odluče da mu privremeno promijene adresu u MUP-u i prijave ga kod nekog bliskog.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply