Bez školskog psihologa ili pedagoga 37 osnovnih i pet srednjih škola

Školskog psihologa ili pedagoga nema 37 osnovnih i pet srednjih škola, kazala je državna sekretarka u Ministarstvu prosvjete Milijana Vukotić Jelušić.

Broj osnovnih škola u Crnoj Gori je 163, a srednjih državnih 50. Kako je kazala Vukotić Jelušić, u ovim ustanovama radi 89 psihologa i 149 pedagoga.

Ona se pridružila apelu UNICEF-a da je potrebno povećati broj socijalnih radnika i školskih psihologa.

Iz ove međunarodne organizacije su nedavno pozvali Vladu Crne Gore da se fokusira na prevenciju nasilja i da pod hitno poveća broj socijalnih radnika i školskih psihologa, kao i da svakom roditelju omogući da pohađa škole roditeljstva, a svakom učeniku da u svojoj školi pohađa program razvoja socio-emocionalnih vještina Moje vrline i vrijednosti.

“Mora se raditi na izmjeni normativa i standarda kada je u pitanju formiranje pedagoško – psiholoških službi. Za školu koja ima više od 450 đaka, omogućeno je postojanje jednog stručnog saradnika ovog tipa. Za one koje imaju preko 1000 đaka obavezno je zapošljavanje psihologa i pedagoga”, kazala je Vukotić Jelušić.

Izvršna direktorka udruženja Roditelji Kristina Mihailović kazala je da je apel UNICEF-a jasan jer mi nemamo dovoljno stručnih radnika u sistemu.

Međutim ističe, da je u Centrima za socijalni rad broj socijalnih radnika značajno povećan u posljednje vrijeme.

“Iako je taj broj povećan i dalje ih nije dovoljno u odnosu na potrebe porodica i društva. Socijalni radnici u nekim opštinama imaju i po nekoliko hiljada porodica koje prate”, navodi Mihailović.

Objašnjava da socijalni radnici nijesu u mogućnosti da se dovoljno posvete problemima porodica i djece jer moraju da obavljaju i brojne administrativne i tehničke poslove.

Mihailović se osvnrula i na zahtjev roditelja da se uvede školski policajac.

“Ukoliko bi živjeli u društvu koje funkcioniše na drugačiji način, u kojem nema tolerancije za nasilje mogli bismo da govorimo o tome da li je uvođenje školskog policajca dobro za djecu i na koji način utiče na njih. Međutim, mi imamo brojne slučajeve fizičkog nasilja. Dakle, potrebno je rješavati gorući problem i to je jedan od načina.”

“Na smanjenje vršnjačkog nasilja i vandalizma mogu uticati programi Brižne porodice i program roditeljstva”, saopštila je Vukotić Jelušić za Radio Crne Gore.

Prema njenim riječima, na radionicama koje vode vrtići, osnovne škole, domovi zdravlja, nevladine organizacije do sada je učestvovalo 800 roditelja.

Zaključuje da je vršnjačko nasilje multiresorski problem, a ne samo pitanje Ministarstva prosvjete i da treba cjelokupno društvo da djeluje kako bi došli do rješenja

Izvor: RTCG

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply