Predloženo da naknada za novorođenčad u Budvi bude 500 eura

Naknada za novorođeno dijete u Budvi iznosiće 500 eura umjesto dosadašnjih 300, uvećane su i jednokratne, kao i vanredne novčane pomoći najugroženijima, dok su za djecu bez roditelja obezbijeđene i besplatne polumaturske i maturske ekskurzije, kao i besplatni udžbenici i školski pribor. To je, između ostalog predloženo novom odlukom o pravima i uslugama iz socijalne i dječije zaštite u koji su Vijesti imale uvid, a koja će se 21. aprila naći pred odbornicima lokalnog parlamenta.

Predsjednik Skupštine opštine Nikola Jovanović uvrstio je u dnevni red skupštinskog zasjedanja tu odluku koju je predložio klub odbornika Demokratskog fronta.

“Pravo na jednokratnu novčanu pomoć može ostvariti pojedinac ili porodica, ukoliko ispunjavaju sljedeće uslove: pojedinac i porodica koji nemaju prihoda, pojedinac čiji je ukupni mjesečni prihod manji od 60 odsto minimalne zarade u Crnoj Gori, dvočlana porodica čiji su ukupni mjesečni prihodi manji od 80 odsto minimalne zarade u Crnoj Gori, tročlana porodica čiji su ukupni mjesečni prihodi manji od minimalne zarade u Crnoj Gori, četvoročlana porodica čiji su ukupni mjesečni prihodi manji od jedne i po minimalne zarade u Crnoi Gori, kao i porodica sa pet i više članova čiji su ukupni mjesečni prihodi manji od dvije minimalne zarade”, piše u odluci.

Visina jednokratne novčane pomoći se odobrava pojedincu i porodicama bez prihoda i to pojedincu 150 eura, dvočlanoj porodici 170 eura, tročlanoj porodici 190 eura, četvoročlanoj porodici 210 eura, petočlanoj porodici 230 eura, a 250 eura porodici sa više od pet članova. Visina jednokratne novčane pomoći odobrava se pojedincu i porodicama koji imaju prihode i to pojedincu 120, dvočlanoj porodici 130, tročlanoj porodici 140, četvoročlanoj porodici 150, petočlanoj porodici 160, porodici sa više od pet članova 170 eura. Staratelju (hranitelju) djeteta bez roditeljskog staranja odobrava se jednokratna novčana pomoć u visini od 200 eura.

“Pravo na jednokratnu novčanu pomoć pojedinac ili porodica mogu da ostvare najviše tri puta u toku kalendarske godine”, naznačeno je u novoj odluci.

Odlukom je predviđena i vanredna novčana pomoć.

“Vanredna novčana pomoć isplaćuje se kada je riječ o nesrećnom slučaju kada je nastupila smrt jednog ili više lica, kada je član porodice obolio od teške bolesti, kada je nastupila izuzetno teška materijalna situacija koja se nije mogla predvidjeti (požar, poplava, zemljotres, klizište ili druge nepogode i oštećenja stambenih prostora koji isti koriste, a naknadu štete pojedinci ili porodice ne mogu da ostvare po nekom drugom pravnom osnovu). Visina novčane pomoći utvrđuje se u iznosu od 300 eura po svakom osnovu i odobrava se jednom godišnje”, piše u odluci.

Kada je riječ o pravima dječje zaštite novom odlukom predviđene su novčane naknade za novorođeno dijete, novčana naknada za kupovinu udžbenika i školskog pribora i besplatne polumaturske i maturske ekskurzije za učenike osnovnih i srednjih škola.

“Pravo na novčanu naknadu za novorođeno dijete može ostvariti jedan od roditelja, staratelj ili hranitelj koji ispunjavaju uslove i to da je crnogorski državljanin i ima prijavljeno prebivalište u Budvi u trajanju od najmanje dvije godine ili da je strani državljanin sa odobrenim stalnim boravkom koji ima boravište u opštini Budva u trajanju od najmanje dvije godine, kao i da To pravo nije ostvareno u nekoj drugoj opštini na teritoriji Crne Gore. Visina novčane naknade za novorođeno dijete utvrđuje se u visini od 500 eura. Za kupovinu udžbenika utvrđuje se novčana naknada u visini od 115 eura, a za kupovinu školskog pribora u iznosu od 65 eura. Korisnici prava na besplatne polumaturske i maturske ekskurzije su djeca bez roditeliskog staranja i djeca iz porodica koji su korisnici MOP-a”, navodi se u odluci.

Opština će plaćati 80 odsto autobuske karte za učenike

Opština Budva namjerava i ove godine da participira sa 80 odsto u troškovima mjesečne karte za učenike sa teritorije budvanske opštine koji pohađaju školu u drugim gradovima.

Odluku o participaciji troškova prevoza u međugradskom saobraćaju za učenike sa teritorije opštine Budva predložio je Sekretarijat za društvene djelatnosti.

Time se nastavlja dobra praksa koju je još prošle godine uveo predsjednik Opštine Milo Božović, kada je predložio da se iz gradske kase plaća 80 odsto mjesečne karte za učenike, kao jedna od pomoći roditeljima. Podsjećamo, 20 odsto cijene mjesečne karte refundira Ministarstvo prosvjete.

Izvor: Vijesti

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply