Roditeljsko putovanje, od pošte i notara, do naknade za bebe i dječijeg dodatka

Dalida je majka tri djevojčice, od kojih je jedna još beba, a ovih dana suočava se, kao i mnogi roditelji, sa procedurama kako da dobije naknadu za novorođenče i dječije dodatke, koje im poštar već mjesecima ne dostavlja.

Iako njena djeca imaju i mamu i tatu i žive sa oba roditelja, ipak, kao da suprug i ona nijesu u istoj ulozi po shvatanju nadležnih iz Ministarstva rada i socijalnog staranja i Centra za socijalni rad. Jedina je iz porodice koja iz pošte može preuzeti naknadu za novorođenče i dječije dodatke koje im poštar već mjesecima ne donosi. Razlog je što je ona podnosilac zahtjeva, pa iako su podaci oca djece, sa kojim je u braku, u sistemu Centra za socijalni rad, to nije dovoljan dokaz za nadležne da iznos koji dobijaju od države neće na neki način zloupotrijebiti.

U istoj situaciji već mjesecima nalaze se mnogi roditelji čija djeca treba da dobiju naknade na osnovu rođenja i dječije dodatke, jer do velikog broja njih, kako tvrde, poštari i dalje mjesecima ne dolaze. Ime na čeku glasi na samo jednog od roditelja, pa je on i jedini ovlašćen da preuzme novac iz Pošte. Sa druge strane, poštari nemaju taj problem u identifikaciji podnosilaca zahtjeva već dodatke na kućnoj adresi uručuju i drugim članovima porodice, nerijetko i djeci.

Iako je to stvar procedure koja se primjenjuje već godinama i odnosi se na sva davanja iz oblasti socijalne i dječije zaštite, roditelji smatraju da im se bez razumnog objašnjenja komplikuje život, a i izlažu se dodatnim troškovima.

“U pošti ne daju mom suprugu da podigne dječije dodatke  i naknadu za novorođenče već moram da mu dam punomoćje kako bi to mogao uraditi ubuduće, a pri tom se poštar nije pojavio ovih mjeseci niti je ostavio ikakvo obavještenje. Tako moj suprug i ja sad moramo sa malom bebom i djetetom od tri godine da idemo kod notara da bih mu dala punomoćje”, ispričala nam je Dalida.

Odlazak u poštu i dalje podrazumijeva često i višesatno čekanje, a novi problem roditelje čeka kada saznaju da je njihov ček možda još kod poštara. Sa druge strane, ako žele da riješe na drugi način ovu situaciju moraju otići kod notara, napraviti punomoćje i za tu uslugu platiti.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja ranije su obrazložili da je isplata dodataka preko banke protivzakonita, što je i bio razlog da se kada se uveden dodatak za djecu do 18 godina isplaćivanje organizuje preko Pošte. Ipak, dio djece mlađe od šest godina koja su ovo pravo ostvarili prvim izmjenama Zakona, i dalje prima dodatak posredstvom bankovnog računa roditelja, dešava se da u istoj porodici njihova braća ili sestre nemaju tu mogućnost. Odgovore na to tražili smo još prije dva mjeseca od podgoričkog Centra za socijalni rad, ali za sada nijesmo dobili odgovore. Pitali smo ih i kako su to moguće izmjene u sistemu isplate, pa je roditeljima koji su najprije primali dodatak preko računa, to ukinuto, a nakon što im je poštar donio naknadu, već idućeg mjeseca opet su dobili dodatak preko banke. Molili smo ih i za informaciju za koliko djece se, posredstvom podgoričkog Centra za socijalni rad, i dalje uplaćuju dodaci preko bankovnih računa roditelja/staratelja i da li će to važiti i ubuduće.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply