Protest roditelja, đaka i zaposlenih OŠ “Vladimir Nazor”: Zašto ste nas lagali

Foto: Gradski

Roditelji đaka koji pohađaju podgoričku OŠ “Vladimir Nazor” danas su se sa djecom, nastavnicima i upravom škole okupili ispred zgrade Vlade, u znak protesta što se ne poštuju ranije najavljeni rokovi za procedure i početak izgradnje školskog objekta.

Djeca i roditelji nosili su transparente “Neću da budem uljez niti podstanar. Želim svoju školu”, “Zašto ste nas lagali”, a skandirali su “Hoćemo školu”, “Izađite napolje” i “Dritane, izađi”…

Tender za izbor izvođača za gradnju škole trebalo je da bude raspisan krajem ovog mjeseca. Direktorica škole Ljiljana Marković poručila je da je nepoštovanje tog dogovora jedan od razloga današnjeg protesta. Očekuje od svih nadležnih da se ujedine povodom ovog problema i da se po hitnom postupku raspiše tender, kako bi izgradnja počela u avgustu, kako je obećano.

“U svakom slučaju, djeca će još jednu školsku godinu pohađati u druge tri škole, jer je rok za gradnju 17 mjeseci”, rekla je Marković.

Direktorica škole Ljiljana Marković i predsjednica Savjeta roditelja Jelena Milošević primljene su, tokom protesta, na razgovor i tom prilikom im je obećano da će, nakon povratka sa službenog puta, sa njima razgovarati premijer Dritan Abazović.

Foto: Dan

Prema najavama Ministarstva prosvjete od prije dvadesetak dana, izgradnja novog objekta OŠ ,,Vladimir Nazor“ trebalo bi da počne za nekoliko mjeseci, a planirani rok za završetak radova je 17 mjeseci.

Ukoliko se ova najava obistini (a za nekoliko dosadašnjih pokazalo se da su bile bez pokrića) i ako sve bude išlo po planu, djeca iz Maslina mogla bi da uđu u novi objekat, tj. da se vrate u svoju školu u septembru 2024. godine. Kada se zna da je redovna nastava u OŠ ,,Vladimir Nazor“ prekinuta februara 2021. godine, tj. kada je naloženo ispitivanje statičke bezbjednosti glavne zgrade i fiskulturne sale, jasno je da će osnovci iz ove škole tri i po kalendarske godine sigurno provesti kao ,,podstanari“ u drugim vaspitno-obrazovnim ustanovama.

Zbog odlaganja početka izgradnje novog školskog objekta, roditelji djece koja pohađaju ovu vaspitno-obrazovnu ustanovu nekoliko puta organizovali su proteste u dvorištu škole, ispred zgrade Vlade Crne Gore… Više od 1.000 đaka, roditelja i nastavnika OŠ “Vladimir Nazor” 10. oktobra prošle godine je umjesto u školskim klupama održalo javni čas na mjestu svoje stare škole u Maslinama. Poručili su da žele natrag svoju školu, te jasno postavili pitanje nadležnima – kada će tačno početi obećana izgradnja škole.

Predstavnici uprave škole podsjetili su i tada da su u prethodne dvije godine zajedno sa predstavnicima roditelja zakucali na mnoga vrata, te da je sve ostalo samo na pustim obećanjima. Poručili su i tada da je potrebno naći brži način da gradnja škole počne što prije, te da djeca ne budu samo prioritet roditelja i nastavnika, već i države. Kada je srušen stari objekat škole (13. marta prošle godine), iz Ministarstva prosvjete obećano je da će gradnja nove škole početi do 21. aprila, a da se završetak radova očekuje do marta 2023. godine. Sada je već gotovo izvjesno da do tada neće biti postavljen ni kamen temeljac.

Oko 1.100 učenika škole ,,Vladimir Nazor“ prošle i tekuće školske godine nastavu je pohađalo u školama ,,Luča“ u Doljanima i ,,Marko Miljanov“ na Koniku, a od septembra prošle godine i u OŠ ,,Novka Ubović“ u Tološima.

Izvor: Pobjeda

Foto: Dan

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply