Izvrnuta bajka Alen i čarobna lampa i na engleskom jeziku

Izvrnuta bajka Alen i čarobna lampa autora Miroslava Minića snimljena je i na engleskom jeziku – Allen and the magic lamp u studiju Knowhere 2 Run u Podgorici. Bajka je nastala u produkciji Instituta za transmedijski dizajn iz Slovenije i NVO FLUX iz Crne Gore, a dio je ERASMUS+ projekta Twisted EDU. Pripovjedač na engleskom jeziku je glumac Lazar Đurđević, koji je narator i originalne priče na crnogorskom jeziku.

Alen i čarobna lampa je prevedena i na slovenački – Alan in njegova čudežna svetilka, a pripovjedač je umjetnik Matej Končan. Udruženje Hajde Da iz Srbije je snimilo bajku Alen i čarobna lampa, u interpretaciji glumca Miloša Anđelkovića. Sve verzije ove bajke dostupne su na sajtu www.twistedtales.tv. Bajka je promovisana u decembru mjesecu u Narodnoj biblioteci Radosav Ljumović u Podgorici, a nakon toga predstavljena je djeci i odraslim osobama u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji.

Alen i čarobna lampa inspirisana je starom persijskom pričom Aladin i čarobna lampa i bavi se toksičnim maskulinitetom – jednom od najprisutnijih stigmi u društvima koje njeguju patrijarhat. 

Kroz svijet poznatih bajki, projekat TwistedEdu podstiče kreativnost, humanost i empatiju, a  osim Alena i čarobne lampe, priče iz Crne Gore, a u okviru projekta koji je implementiran i u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji nastale su izvrnute bajke: Prava pepeljuga (Pepeljuga), Princeza i prava žaba (Princeza i žaba), Kako je Crvenkapa (odnosno Bjanka) preživela vuka po drugi put (Crvenkapa), Novi Ivica i Marica (Ivica i Marica), Željka i snežna kraljica (Sniježna kraljica) i Pravi Roland (Zlatokosa).

TwistedEDU je obrazovni projekat čiji je opšti cilj da doprinese neformalnom i formalnom kretivnom učenju odraslih, kako bi se pomoglo mlađim generacijama u poboljšanju njihove kreativnosti i empatije prema ranjivim grupama. Predstavljanjem različitih društvenih stigmi u okviru poznatih narativa popularnih bajki, svijest će biti podignuta o određenoj stigmi i a uključena je edukacija djece, roditelja, babi i đedova kako da je „destigmatizuju“. Razvijanjem alata koji njeguju inovativne pristupe za učešće u interkulturalnom dijalogu u lokalnim jezicima, projekat ima za cilj da doprinese razvoju digitalnih kompetencija i vještina odraslih, istovremeno promovišući socijalno uključivanje ranjivih grupa.

U okviru projekta poznate bajke su reinterpretirane, lokalizovane i digitalizovane, a poslužiće kao sredstvo za podsticanje dječjeg stvaralaštva, kao i dublje razumijevanje određene teme stigme. Na osnovu bajki, biće kreiran i edukativni alat za roditelje i babe i đedove, koji će djecu naučiti važnim društvenim vrijednostima i kreativnim vještinama kroz igru, pripovijedanje, pravljenje zvuk…

Projekat TwistedEDU je nastao iz projekta Twisted Tails, finansiran je iz sredstava Erasmus + programa Evropske unije, a izgrađen je na visokokvalitetnom međusektorskom partnerstvu. Konzorcijum čine organizacije sa ekspertizom u audiovizuelnom obrazovanju, digitalnoj produkciji, međugeneracijskoj saradnji i promociji društvene inkluzije: Institut za transmedijski dizajn (Slovenija, vodeći partner), FLUX (Crna Gora), Bacači sjenki (Hrvatska), Grupa Hajde Da (Srbija), RIS Rakičan (Slovenija) i ZDUS (Slovenija).

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply