Ministarstvo prosvjete: Kapitalnim budžetom planiran novac za izgradnju škole u Igalu

Kapitalnim budžetom za 2023. godinu planirana su sredstva za izgradnju škole u Igalu, kazali su iz Ministarstva prosvjete, povodom višegodišnjih najava da će i taj dio hercegnovske opštine dobiti obrazovnu ustanovu.

Iz Ministarstva su za portal Roditelji.me kazali da su izdati urbanističko- tehnički uslovi za izgradnju tog objekta, koji će biti namijenjen za više obrazovnih sadržaja – osnovnu školu, srednju stručnu školu fizioterapije, kao i za fakultet za primijenjenu fizioterapiju.

Nijesu precizirali koliko novca je izdvojeno ovogodišnjim budžetom, niti kakva je dalja procedura i kada očekuju početak realizacije projekta.

“Ministarstvo će, zajedno sa drugim državnim institucijama, nastaviti da rade na stvaranju uslova za izgradnju novog školskog objekta”, poručili su iz ovog resora.

Nakon usvajanja kapitalnog budžeta iz Vlade je ranije saopšteno da je za 32 projekta izgradnje i rekonstrukcije objekata obrazovanja predviđeno 6,2 miliona eura, od čega je najviše milion i po za osnovnu i muzičku školu “Dušan Korać” u Bijelom Polju, kao i milion eura za dogradnju Arhitektonskog fakulteta. Po oko pola miliona eura opredijeljeno je za vrtić u Radanovićima kod Tivta, toplanu Univerziteta i rekonstrukciju Tehničkih fakulteta.

Planirana lokacija kompleksa obrazovnih sadržaja u Herceg Novom je katastarska parcela br.195/2 KO Topla, u zahvatu prostornog plana posebne namjene za obalno područje i prostornog urbanističkog plana hercegnovske Opštine.

Urbanističko – tehnički uslovi su usvojeni ubrzo nakon sastanka ministra prosvjete mr Miomira Vojinovića sa predstavnicima Opštine Herceg Novi, održanog u septembru prošle godine.

Iz Ministarstva su ranije kazali da su obezbijeđeni preduslovi za početak procedura projektovanja sa jedne i rješavanje imovinskih odnosa sa Institutom Igalo, sa druge strane.

Kapaciteti OŠ “Dašo Pavičić” na Toploj odavno su prevazišli potrebe tog područja. Izgradnja nove škole pominju se već godinama u najavama lokalnih vlasti Herceg Novog, koji su kao razlog dosadašnjeg čekanja navodili administrativne probleme i procedure koje je bilo potrebno završiti na nivou državnih organa.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply