Ministarstvo najavilo kontrole u školama, za pet godina dodijeljeno preko 10.000 Luča

Za posljednjih pet godina dodijeljeno je 5.165 Luča u osnovnim i 5.005 u srednjim školama. To su podaci koje je Ministarstvo prosvjete dostavilo Centru za građansko obrazovanje (CGO).

“Ovi podaci jasno govore da ovo nije realna slika stvarnog znanja, jer diploma Luča bi trebalo da bude prikaz, a ne prestiž, prikaz najboljih, najkvalitetnijih, onih koji stvarno imaju kontinuitet i u znanju i u radu i to je nešto što bi trebalo najviše da bude do deset odsto uz sav napredak nauke, tehnike, interneta, dostupnosti informacija”, kazala je Snežana Kaluđerović iz CGO-a.

Po broju odlikaša prednjače Andrijevica, Berane, Rožaje, Budva i Tuzi gdje je u srednjim školama čak preko polovine lučonoša. Zato CGO traži od Prosvjetne inspekcije i resornog Ministarstva da provjere kvalitet ovih Luča, a iz resora Miomira Vojinovića najavljuju da će to i učiniti.

“Zavod za školstvo je već napravio plan posjeta javnim ustanovama i time će se utvrditi kvalitet rada, a planiran je i tematski nadzor. To je jedna novina koja dosad nije primjenjivana, a njen cilj je da se utvrde pojedini aspekti i fokusi koji su od velikog značaja za vaspitno-obrazovni rad i postignuća učenika, znači da se posebna pažnja obrati na određene cjeline”, poručila je Aleksandra Kuč, direktorica Direktorata za predškolsko, osnovno i inkluzivno obrazovanje i vaspitanje u Ministarstvu prosvjete.

S druge strane, Crna Gora je na PISA testiranju 2018. godine zauzela tek 52. mjesto, a u sve tri kategorije – čitanje, matematika i nauka je ispod prosjeka razvijenih država. Na testiranju 2015. registrovano je da je skoro svaki drugi učenik u Crnoj Gori funkcionalno nepismen.

“Neusaglašenost ovoliko uspješnih učenika sa rezultatima na PISA testiranju ukazuje na izazove kod ocjenjivanja, tako da u saradnji sa Zavodom za školstvo ćemo pružiti jedan vid podrške nastavnicima upravo na ovu temu”, najavljuje Kuč.

Iz CGO-a predlažu da se krene od kontrole neke od škola gdje je registrovan natprosječan broj Luča.

“Ako uzmete dnevnik odjeljenja i provjerite kontinuitet ocjenjivanja od početka školske godine i broj odsustava na pismenim i kontrolnim, kako je tekao proces ocjenjivanja i izvučete prosjeke, vidjećete da su mnoge od tih petica nerealne i nezaslužene”, naglašava Kaluđerovićeva.

Izvor: TV Vijesti

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply