Božović očekuje od roditelja da budu odgovorni i šalju djecu subotom u školu

Predsjednik Sindikata prosvjete Crne Gore Radomir Božović ne smatra da će odlaganje početka drugog polugođa značajnije ugroziti realizaciju nastavnog programa, a od roditelja očekuje da budu odgovorni i šalju djecu subotom u školu, kada će se odrađivati propušteni dani.

Prema njegovim riječima, šteta po obrazovni sistem može da nastupi jedino ako se pristupi neodgovorno ovim nadoknadama časova, ali se svakako ne može govoriti o gubitku godine.

Božović je, gostujući u Jutarnjem programu TVCG, kazao da smo navikli na odlaganja, jer smo ih imali u prethodnom periodu nekoliko puta.

“Imamo iskustva sa tim odlaganjima, ovog puta je nezgodno ispalo zbog loše koordinacije ministra i premijera, pa smo imali jednu izjavu ministra ujutru, a drugu popodne”, naglašava Božović.

Napominje da je do sada sve nadoknađeno i kroz onlajn nastavu koja nije loše rješenje ako se dobro pripremi.

“Onlajn nastava može da bude dobra, ako se dobro organizuje, i moj predlog je bio da sve škole jedan dan u mjesecu izvode onlajn nastavu. Mali je problem što svi nastavnici nijesu obučeni dovoljno za brojne platforme i bježi se od toga. Ako se ona dobro pripremi može da bude vrlo kvalitetna. Početkom ove školeske godine je bio predlog da se na ovaj način nadoknadi izgubljeno gradivo, ali nijesam siguran da su Ministarstvo i Zavod za školstvo ispratili koliko je to odrađeno u kojoj školi, a trebalo je”, smatra Božović.

Kaže da je zadovoljan postignutim u pregovorima o Granskom kolektivnom ugovoru, gdje je izdejstvovano povećanje koeficijenta prosvjetnim radnicima od 20 odsto.

“Položaj prosvjetnih radnika je loš i sazreli su uslovi da političari budu svjesni da je prosvjeta na dnu i da je potrebno da toj profesiji vratimo dostojanstvo. Imali smo pregovore četiri mjeseca oko koeficijenata, u pojedinim djelovima bili su i mučni, ali kao sindikat dobili smo ono što smo tražili, a to je kompromisno rješenje da ove godine to bude 20 odsto, a naredne dvije godine po 10 odsto. Pomoćnom osoblju je povećana zarada i za 45 odsto kako bi se približili minimalnoj zaradi u državi”, naglašava Božović.

Ističe da nijesu potpuno zadovoljni kako je riješeno pitanje prevoza za nastavnike, jer imamo oko 1.000 koji putuju u druge opštine.

“Država je kazala da nema novca za to, pa smo tražili da direktori prilikom primanja novih radnika vode računa da to budu nastavnici iz opštine u kojoj i žive, ali u tom dijelu nijesmo naišli na razumijevanje. Direktom po Zakonu o radu može ali i ne mora to da poštuje, a to je bio jedan od načina da izađemo u susret onima koji putuju. Nastavićemo da radimo u tom pravcu”, kazao je Božović.

Dodao je da su se “debelo potrudili da daju maksimum”.

“Možda se moglo i više, ali trusdićemo se da nadoknadimo u narednom periodu. Možda je potrebno i malo više zajedništva među prosvjetnim radnicima. Više sindikata znači manje jedinstva, a ako nemate jak sindikat onda nema priče o pregovorima i svakako nam treba jedinstva”, poručio je Božović.

Izvor: RTCG

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply