Snimljena audio bajka Alen i čarobna lampa

U okviru ERASMUS projekta TwistedEdu napisana je i snimljena audio priča Alen i čarobna lampa u produkciji NVO FLUX sa Cetinja. Autor priče je profesor književnosti Miroslav Minić, narator – glumac Lazar Đurđević, a snimljena je u Nowhere 2 Run Studio, Podgorica.

Iz NVU Flux navode da se ova izvrnuta bajka, inspirisana starom persijskom pričom Aladin i čarobna lampa, bavi toksičnim maskulinitetom – jednom od najprisutnijih stigmi u društvima koje njeguju patrijarhat.

Alen i čarobna lampa je priča o dječaku koji nije želio da postane fudbaler, već modni kreator. Na tom putu do sreće pronaći će prijatelja. Spremnost da budu ono što jesu, a ne ono što drugi žele, učinile su dva prijatelja pobjednicima nad životom punim neizvjesnosti. Čarobna lampa i u njoj zarobljeni duh Srećko bili su Alenovi saveznici na putu do sreće. 

Kako je saopšteno iz NVU Flux, kroz svijet poznatih bajki, projekat TwistedEdu podstiče kreativnost, humanost i empatiju, a osim Alena i čarobne lampe, priče iz Crne Gore, a u okviru projekta koji je implementiran i u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji nastale su izvrnute bajke: Prava pepeljuga (Pepeljuga), Princeza i prava žaba (Princeza i žaba), Kako je Crvenkapa (odnosno Bjanka) preživjela vuka po drugi put (Crvenkapa), Novi Ivica i Marica (Ivica i Marica), Željka i snežna kraljica (Sniježna kraljica) i Pravi Roland (Zlatokosa).

Sve priče biće objavljene na online platformi projekta (twistedtales.tv), a uskoro će u Podgorici biti i zvanična promocija priče u produkciji NVU FLUX – Alen i čarobna lampa.

TwistedEdu je obrazovni projekat čiji je opšti cilj da doprinese neformalnom i formalnom kreativnom učenju odraslih, kako bi se pomoglo mlađim generacijama u poboljšanju njihove kreativnosti i empatije prema ranjivim grupama.

“Predstavljanjem različitih društvenih stigmi u okviru poznatih narativa popularnih bajki, želimo da podignemo svijest o određenoj stigmi i uključimo ova pitanja u edukaciju djece i odraslih. Razvijanjem alata koji njeguju inovativne pristupe za učešće u interkulturalnom dijalogu u lokalnim jezicima, projekat ima za cilj da doprinese razvoju digitalnih kompetencija i vještina odraslih, istovremeno promovišući socijalno uključivanje ranjivih grupa. U okviru projekta poznate bajke su reinterpretirane, lokalizovane i digitalizovane, a poslužiće kao sredstvo za podsticanje dječjeg stvaralaštva, kao i dublje razumijevanje određene teme stigme. Na osnovu bajki, u narednoj fazi projekta biće proizveden edukativni alat za roditelje, babe i đedove koji će djecu naučiti važnim društvenim vrijednostima i kreativnim vještinama kroz igru, pripovijedanje, crtanje, pravljenje zvuka i animacije”, navodi se u saopštenju NVU Flux.

Projekat TwistedEdu je nastao iz projekta Twisted Tails, finansiran je iz sredstava Erasmus + programa Evropske unije, a izgrađen je na visokokvalitetnom međusektorskom partnerstvu. Konzorcijum čine organizacije sa ekspertizom u audiovizuelnom obrazovanju, digitalnoj produkciji, međugeneracijskoj saradnji i promociji društvene inkluzije: Institut za transmedijski dizajn (Slovenija, vodeći partner), FLUX (Crna Gora), Bacači sjenki (Hrvatska), Grupa Hajde Da (Srbija), RIS Rakičan (Slovenija) i ZDUS (Slovenija).

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply