Djeca u Crnoj Gori u prosjeku provedu i do devet sati dnevno ispred ekrana, vikendom i više

Foto: AEM

Djeca u prosjeku provedu i do devet sati tokom radnih dana ispred TV-a, mobilnog telefona, tableta ili kompjutera/laptopa, a vikendom i više od toga. Svaki drugi roditelj u Crnoj Gori se slaže da je njihovoj djeci teško da kontrolišu koliko vremena koriste uređaje. To je dio rezultata istraživanja javnog mnjenja Medijska pismenost – djeca, roditelji i mediji u Crnoj Gori, koji su predstavljeni danas.

Istraživanje, koje je naručila Misija OEBS-a u Crnoj Gori za potrebe Agencije za elektronske medije, a sprovela ga je DeFacto agencija, pokazalo je da roditelji uglavnom vjeruju da prekomjerno korišćenje ekrana negativno utiče na mentalno zdravlje i razvoj djece.

Prema nalazima istraživanja, sadržaj dječijih programa često promoviše neravnopravnost polova i stereotipe, a skoro svako ispitano dijete posjeduje mobilni telefon. U posljednjih 12 mjeseci, 62,7 odsto anketirane djece nije bilo nijedan put u pozorištu, kao i 58,2 odsto roditelja.

Istraživanje je sprovedeno od avgusta do novembra ove godine, na uzorku od 1.050 roditelja i 675 djece uzrasta od devet do 17 godina.

Izvršni direktor DeFacto agencije Slaven Živković saopštio je da istraživanje pokazuje da raste vrijeme koje i roditelji i djeca provode ispred elektronskih uređaja.

„Djeca u prosjeku provedu i do 9 sati tokom radnih dana ispred TV-a, mobilnog telefona, tableta ili kompjutera/laptopa. Vikendom i više od toga. Uz to raste i broj roditelja koji misle da njihova djeca nemaju dobar balans između vremena provedenog kraj ekrana i vremena koje posvećuju drugim stvarima. Ipak, i roditelji i djeca većinski vide i pozitivnu ulogu digitalnih uređaja na njihov život. Takođe, velika većina djece i danas kaže da redovno čita knjige i posjećuje biblioteke, što čak iako nije tačno, ukazuje da takvo ponašanje smatraju poželjnim“, kazao je Živković.

Menadžer medijskog programa u Misiji Evan Eberle istakao je da je medijska pismenost koncept koji pomaže da naučimo kako da kritičnije posmatramo medijske poruke.

„Medijska pismenost je koncept koji nam pomaže da naučimo kako da kritičnije posmatramo medijske poruke i da lakše razlikujemo činjenični i izmišljeni sadržaj. Pojava društvenih medija i onlajn platformi promijenila je način na koji komuniciramo“ kazao je Eberle.

On je dodao da je medijska pismenost u Crnoj Gori u ranoj fazi i pozdravio odluku Nacionalnog savjeta za obrazovanje da odobri program medijske pismenosti kao izborni predmet za osnovne škole.

„Istraživanje je prepoznalo potrebu za dodatnim obrazovanjem djece kada je u pitanju medijska pismenost. Prepoznajući njen značaj, Misija zajedno sa Agencijom za elektronske medije organizuje i podržava niz aktivnosti koje njeguju medijsku pismenost i profesionalno izvještavanje“, zaključio je Eberle, ohrabrujući roditelje da razumiju medijske sadržaje koje njihova djeca prate i vode ih kroz proces medijskog opismenjavanja.

Elvira Ceković iz Agencije za elektronske medije navela je da ta institucija 2018. godine realizuje kampanju medijske pismenosti, pod nazivom Birajmo šta gledamo. Prema njenim riječima, rezultati istraživanja koji su danas predstavljeni pokazuju da li su se i kako promjenile navike korišćenja medija od strane djece i roditelja.

„Rezultati dobijeni kroz ovo istraživanja treba da posluže kao osnova za planiranje budućih aktivnosti usmjerenih na razvoj medijske pismenosti u Crnoj Gori, ne samo za Agenciju, nego i mnoge druge institucije iz domena kulture i obrazovanja. Odgovornost porodice u ovom procesu je neizbježna i ključna, pa će Agencija učiniti sve da rezultati ovog istraživanja budu dostupni svim građanima uz poziv da se uključe u pokrenutu kampanju medijske pismenosti“, naglasila je Ceković.

Ove godine, zajedno sa Agencijom, Misija je organizovala i podržala niz aktivnosti i događaja povodom obilježavanja Danā medijske pismenosti. Među njima, Misija i Agencija podijelile supublikaciju o medijskoj i digitalnoj pismenostiučenicima, roditeljima i školama u Crnoj Gori. Na osnovu ove publikacije napravljen je video za podizanje svijesti o medijskoj pismenosti i zaštitu djece od štetnih medijskih sadržaja. Regionalna konferencija o medijskoj i digitalnoj pismenosti okupila je stručnjake za komunikacije i medije koji su razgovarali o važnosti medijske i digitalne pismenosti, algoritma i provjere činjenica.

Medijska i digitalna pismenost će, kako je najavljeno, ostati jedan od prioriteta Misije OEBS-a i u 2023. godini.

Izvor: Pobjeda

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply