Kako reagovati kada beba padne sa kreveta ili stola za presvlačenje?

Bebe nas često iznenade naglim trzajem ili padom, a to se obično događa u situaciji: “Samo sam se na trenutak okrenula da nešto uzmem.”

Slijedi snažan plač djeteta, a potom i majke – što, naravno, nije dobro. Većina začuđenih roditelja odmah pomisli na lomljenje kostiju lobanje i teške povrede mozga. Srećom, to se događa izuzetno rijetko. Najčešće beba prođe bez ozbiljnih posljedica nakon pada, ali nije na odmet da roditelji znaju šta se sve može desiti.

Koja je kritična visina za pad djeteta?

Možemo reći da nema sigurne visine za pad, pa je najbolje ne pasti. Ipak, treba razlikovati dvije važne „visinske“ situacije: pad sa male visine, odnosno s običnog kreveta u kojem je beba presavijena (obično 40 do 60 centimetara od poda) i pad sa veće visine, više od jednog metra.

Srećom, padovi sa veće visine su veoma rijetki, vjerovatno zato što su roditelji mnogo oprezniji kada biraju mjesto gdje će presvlačiti bebu.

Kako izgleda beba koja je upravo pala?

Beba odmah glasno zaplače – žali se što je na podu i u prvih deset minuta nakon pada plače i uzrujana je. To je sasvim uobičajeno, jer je zabolio pad, ali je i uplašena zbog neočekivane i neugodne promjene položaja. Ako se mama i tata uplaše i zaplaču zajedno sa djetetom – nastaje velika, obično nepotrebna panika. Već nakon desetak minuta većina beba postaje živahna, dobro raspoložena i normalno se ponaša pa nema razloga za brigu.

Što roditelji treba da učine ako beba padne?

1. Lagano i bez panike podignite bebu sa poda i zagrlite je tako da joj glava bude lagano nagnuta prema naprijed. To će spriječiti aspiraciju (usisavanje) sadržaja želuca u disajne ​​puteve u slučaju povraćanja.

2. Zatim bebu treba okrenuti prema sebi i pažljivo pogledati ima li povreda ili krvarenja na glavi, usnama ili ustima. Ne treba pritiskati i pipati glavu u potrazi za slomljenim kostima (ovo je potpuno besmisleno).

3. Nemojte svojoj bebi davati hranu ili piće najmanje dvadeset minuta. Za to vrijeme igrajte se sa njom, pokušajte da je natjerate da zaboravi na traumu kroz koju je prošla.

4. Ako se beba nakon 20 do 30 minuta ponaša kao da se ništa nije dogodilo, treba joj dati da jede, a ako želi da spava neka se slobodno odmori.

Što se može povrijediti prilikom pada?

Obično se povrijedi glava, što je sasvim logično, jer je to najteži dio tijela. Sa druge strane, bebe padaju iz ležećeg položaja, bez refleksno posezanja za podom, tako da se glavica jednostavno proteže i udara o pod. Ponekad se nakon nekoliko minuta može vidjeti izbočina (čvoruga) koja je, zapravo, bezopasni hematom (izliv male količine krvi ispod površine kosti na mjestu udarca). Kosti bebine glave izrazito su elastične, pa su teže povrede kostiju veoma rijetke.

Čelo ili potiljak obično su mjesto povreda, a manje je vjerovatno da će bebe pasti na lice ili bok. Nema bitne razlike u nastanku mogućih posljedica.

Izvor: roditelji.story.hr

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply