Neki đaci školsku fiskulturnu salu vide tek u šestom razredu

Petar je dječak koji je prvi put ušao u fiskulturnu salu u svojoj školi kada je bio u šestom razredu. Razlog za to je što njegova škola – OŠ Sutjeska u Podgorici predviđa održavanje časova fizičkog vaspitanja za prvih pet razreda samo u dvorištu ili učionicama. To je bio i jedan od povoda da se roditelji odjeljenje II 7 obrate upravi škole, zahtjevom da se u što kraćem roku obezbijede uslovi za održavanje nastave fizičkog vaspitanja i ispune ciljevi i ishodi učenja, predviđeni nastavnim planom i programom za drugi razred. Petar navodi da je malo čudno i to što je na času fizičkog ponekad morao da piše lekcije koje je nastavnik diktirao, a tiču se nekih sportova, jer je, kao i njegovi vršnjaci i njihovi roditelji, drugačije zamišljao nastavu iz ovog predmeta.

Direktor OŠ Sutjeska Ljubo Ćeranić, koji je na toj poziciji od prije nekoliko mjeseci, saglasan je sa roditeljima da problema u organizaciji nastave ima, ali da treba imati razumijevanja i uzeti u obzir uslove – prostorne kapacitete i broj đaka koji pohađa ovu školu.

U zahtjevu upućenom upravi, roditelji su naveli da su na roditeljskom sastanku konstatovali više problema, među kojima je i ovaj koji se tiče nastave fizičkog vaspitanja.

„Učenici drugog razreda nijesu u prilici da pohađaju nastavu fizičkog vaspitanja, kao ni učenici prvog, trećeg, četvrtog i petog razreda. Uprava škole nije omogućila neophodne uslove da se realizuje nastava fizičkog vaspitanja i da se ispune programski ciljevi kao i ishodi učenja, predviđeni nastavnim planom i programom za drugi razred. Ovom prilikom vas podsjećamo na poražavajuće podatke koji se odnose na fizičku neaktivnost djece u Crnoj Gori. Posljednji podaci govore da djeca uzrasta između 6 i 11 godina pate od nezaraznih bolesti koje su u direktnoj vezi sa fizičkom neaktivnošću“, naveli su roditelji đaka odjeljenja II 7.

Posebnu štetu, kako ocjenjuju, predstavlja i činjenica da djeca nemaju priliku, kao u svakoj organizovanoj vaspitno-obrazovnoj ustanovi, da stiču navike o zdravim stilovima života, koje su od suštinske važnosti za adekvatno stasavanje i sazrijevanje.

„Uprava škole je dužna da obezbijedi nesmetanu realizaciju nastavnog plana i programa“, ističu oni.

U zahtjevu, upućenom upravi, podsjetili su i na problem planiranja školskog rasporeda, po kojem đaci nižih razreda imaju časove poslijepodne.

„Skoro tri mjeseca kasnije, nemamo konstruktivan i argumentovan odgovor. Podsjećamo vas da nije prirodno da đaci sedmog, osmog i devetog razreda idu ujutru, a da djeca od sedam godina za to vrijeme ostaju kući sami bez adekvatnog zbrinjavanja jer zakonski staratelji su u tom periodu na poslu. Većina roditelja radi, i mora obezbijediti nekoga da čuva djecu od sedam godina. Djeca u sedmom, osmom ili devetom razredu mogu ostati sama kući. Ovakav, naslijeđeni način planiranja je neophodno promijeniti do početka drugog polugodišta“, smatraju roditelji djece drugog razreda.

Direktor Ćeranić navodi da će, kako je odgovorio i roditeljima, preispitati sve navode roditelja i sprovesti provjeru na koji način djeca održavaju časove fizičkog.

On je kazao da je prije nekoliko dana, 28. novembra, održan sastanak Savjeta roditelja, kojem nije prisustvovao predstavnik odjeljenja koje je samo par dana kasnije u javnosti iznijelo zamjerke na organizaciju nastave.

Uprava škole će, kako je kazao, u narednom periodu propratiti u kojoj mjeri se i na koji način se održavaju časovi fizičke kulture u nižim razredima, a cilj im je takođe podsticanje zdravih stilova života.

„Prostorni kapaciteti škole su veoma ograničeni. Umjesto 700 đaka za koliko je projektovan objekat nastavu u njemu pohađa oko 1.500 djece.  Škola na raspolaganju ima jednu fiskulturnu salu, koja je prostorno tolika da u njoj može boraviti samo jedno odjeljenje. Osim toga, posebno bi bilo neprihvatljivo i svako spajanje učenika nižih i viših razreda“, rekao je Ćeranić.

Dodaje da konstantno u saradnji sa Ministarstvom prosvjete rade na iznalaženju rješenja i pozivaju roditelje na razumijevanje.

Prema riječima Ćeranića, uz podršku Glavnog grada nedavno su adaptirani tereni koji se nalaze u dvorištu škole, pa ih kad god to vremenske prilike dozvole, koriste svi đaci, a naročito oni iz nižih razreda. Iako je dio školskog dvorišta dat u zakup privatnicima, koji su na tom dijelu postavili dvije balon sale, đaci ove škole ne koriste te prostore u redovnoj nastavi. Ćeranić objašnjava da ustanova nije vlasnik balona, pa i ne može raspolagati tim prostorom, jer je samo zemljište dato u zakup privatnicima. Ipak, kad god imaju neke manifestacije, poput Dana sporta, u dogovoru sa zakupcima, kako kaže, koriste i te prostore.  

Podsjeća da je interesovanje za upis djece u ovu školu svake godine sve veće, pa će već od školske 2023/24. biti doveden u pitanje i rad produženog boravka. Zbog broja odjeljenja koji će biti upisan iduće godine, uz trenutni broj đaka starijih osam razreda, više neće biti mjesta za boravak, već ćemo i taj prostor morati da koristimo za redovnu nastavu.

Ćeranić kaže da su u ovoj ustanovi uspjeli da za samo par mjeseci obezbijede brojne donacije, pomoću kojih će unaprijediti uslove i organizaciju nastave.   

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply