Za asistente i vaspitače nema mjesta u školama, u Ministarstvu kažu da samo dosljedno primjenjuju Zakon

Ministarstvo prosvjete obavijestilo je ovih dana više škola u Crnoj Gori da nemaju njihovo odobrenje za sistematizaciju dijela radnih mjesta vaspitača i asistenata u nastavi.

Uz davanje saglasnosti za izmjene i dopune pravilnika o unutrašnjoj sistematizaciji radnih mjesta, iz resora prosvjete su naveli da ipak ne odobravaju angažovanje određenog broja izvršilaca na ovim radnim mjestima, koje su škole i vrtići, u skladu sa svojim potrebama, tražile.

Zbog takve odluke, dio škola već je obavijestio roditelje da će produženi boravci funkcionisati još samo nekoliko dana. U isto vrijeme, veliki broj djece sa smetnjama u razvoju ostaće bez podrške asistenata, a neki i bez šanse da ih konačno dobiju, iako imaju rješenja da im je taj vid podrške neophodan.  Crnogorski obrazovni sistem se i inače suočava sa manjkom asistenata u nastavi na šta roditelji ukazuju već duže vrijeme i traže od nadležnih da to promijene.

Ne komentarišući neodobravanje sistematizovanih radnih mjesta za asistente, iz Ministarstva prosvjete su demantovali da su oni ukinuli ijedan produženi boravak u bilo kojoj podgoričkoj školi.

„Povodom površnih, netačnih i zlonamjernih informacija koje su ovih dana plasirane u javnosti, a u vezi sa radom produženog boravka u osnovnim školama u Glavnom gradu, Ministarstvo prosvjete obavještava javnost, prije svega učenike i njihove roditelje ili staratelje, da Ministarstvo nije ukinulo nijedan produženi boravak u bilo kojoj podgoričkoj školi”, naveli su iz Ministarstva.

Pojasnili su da su u postupku davanja saglasnosti na opšta akta škole, samo dosljedno primijenili Zakon i druge propise koji regulišu ovu oblast, što ne znači ukidanje produženog boravka od 1. decembra 2022. godine.

Predlažu da produženi boravci nastave rad

Iz Ministarstva su istakli da će školama predložiti da produženi boravak u svim školama za ovaj klasifikacioni period nastavi da radi kao i do sada.

U saopštenju nijesu pojasnili na koji način će to škole moći da urade, odnosno ko bi bio angažovan za rad u produženom boravku.

“Osim toga, Ministarstvo će u saradnji sa Zavodom za školstvo pružiti školama stručnu pomoć u organizaciji nastave u prvom razredu I jutarnjem I produženom boravku. To znači da će se u drugom polugodištu pronaći rješenje koje na zakonit, racionalan I optimalan način obezbjeđuje produženi boravak za učenike prvog I drugog razreda u ustanovama koje za to imaju mogućnosti, što je u interesu učenika, roditelja i obrazovno – vaspitnih ustanova”, saopštili su iz Ministarstva.

Božović: Ministarstvo da odustane od ovakvih odluka

Iz Sindikata prosvjete Crne Gore pozvali su danas Ministarstvo da odobre tražene sistematizacije kako bi se nastavni proces nastavio onako kako je počeo u septembru. Predsjednik Sindikata Radomir Božović smatra da se mora omogućiti da školska godina bude nastavljena onako kako je već započeto, odnosno da se ne smije dovoditi u pitanje podrška djeci sa smetnjama u razvoju i rad proiduženih boravaka.

„Pozivam nadležne u Ministarstvu da odustanu od toga da se zbog sistematizacije ukidaju radna mjesta asistenata u nastavi i zatvaraju produženi boravci. Naredne školske godine neka u skladu sa finansijskim mogućnostima na vrijeme planiraju koliko ljudi može biti angažovano na tim pozicijama“, kazao je Božović.

Reakcije roditelja

Portalu Roditelji.me ovih dana obratio se veliki broj roditelja, navodeći da su iz škola obaviješteni da će produženi boravci biti uskoro zatvoreni.

Osim u školi „21. maj“, takve najave dobili su i roditelji podgoričke škole „Dragiša Ivanović“. Sličan scenario, kako su nam kazali, očekuju i roditelji kolašinske OŠ „Risto Manojlović“, kao i škole „Novka Ubović“ u podgoričkom naselju Tološi.

U OŠ “Savo Pejanović”, pored neodobravanja dva radna mjesta vaspitača i dovođenja u pitanje rada boravka, iz Ministarstva su obaviješteni da nemaju saglasnost za angažovanje sedam asistenata u nastavi.

To znači, kako navode roditelji, da će veliki broj djece sa smetnjama ostati bez podrške i da će za njih biti nemoguće da prate nastavu.

Ivana Ramović, majka blizanaca koji imaju autizam i pohađaju ovu podgoričku školu ističe da je sistem jako zakazao, te da u toj školi na 16 djece sa smetnjama ostaju samo tri asistenta.

“To je nemoguća misija. Sramno je za državu i za Ministarstvo da donese ovakvu odluku. Svi pričaju o autizmu i raznim vidovima podrške, a naša djeca ne dobijaju ono što nam je najvažnije. Pitam ministra šta mi sad da radimo”, kazala je ona za Gradsku TV.

Uz poziv svim roditeljima djece sa smetnjama da reaguju i ne dozvole da ove odluke budu sprovedene, istakla je da su jedno priče, a drugo je realnost djece sa smetnjama i njihovih porodica.

Iste borbe, kako su nas obavijestili, vode ovih dana i roditelji čija djeca pohađaju hercegnovsku školu „Ilija Kišić“, kotorsku OŠ „Narodni heroj Savo Ilić“, ali i predškolske ustanove u Kotoru i Nikšiću.  

Ovaj tekst dio je projekta, pod nazivom Između redova, koji portal Roditelji.me sprovodi uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i medija.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply