Počela obuka zaposlenih u porodilištima: Prvi dani života bebe najvažniji za podršku u dojenju

Za zaposlene u Porodilištu i Jedinici za novorođenčad Kliničkog centra Crne Gore, kao i opštim bolnicama u Nikšiću i na Cetinju, organizovana je obuka u okviru projekta Porodilište po mjeri beba (BFHI/Baby Friendly Hospital Initiative). Cilj ove edukacije je unapređenje dojenja, koje je od presudnog značaja za zdravlje i razvoj djece, a istovremeno je važno i za zdravlje njihovih majki.

Iz Kliničkog centra Crne Gore su podsjetili da su Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) i UNICEF odavno prepoznali značaj isključivog dojenja.

„Najznačajniji period za uspostavljanje dojenja i pružanje podrške majkama, koja im je potrebna da bi uspješno dojile, su prvi sati i dani života novorođene bebe tako da je sprovođenje i podrška od strane obučenog i stručnog zdravstvenog osoblja ključna za cjeloživotni benefit beba kao i njihovih majki. Zato svi zdravstveni radnici koji pružaju njegu ženama i djeci tokom postnatalnog perioda i dalje imaju ključnu ulogu u uspostavljanju i održavanju dojenja“, ističe se u saopštenju iz Kliničkog centra.

U cilju revitalizacije porodilišta u Crnoj Gori u septembru 2021. godine, na inicijativu Ministarstva zdravlja a uz podršku UNICEF-a, održan je trening za trenere iz oblasti Porodilište po mjeri beba. Nakon toga je, kako se navodi u saopštenju, izvršena brza procjena stanja svih crnogorskih porodilišta u javnim zdravstvenim ustanovama.

„Baby Friendly Hospital Initiative podržava dojenje i omogućava da se uspostavi dojenje u onom kritičnom periodu za majku i dijete, a to su prvi sati života novorođene bebe. Projektom je predviđeno da se u svim javnim zdravstvenim ustanovama sprovede obuka zaposlenih u porodilištima i jedinicama za novorođenčad. Predavači su treneri koji su završili obuku septembra 2021. i postali nacionalni treneri za BFHI: neonatolog prim. Dr Saveta Stanišić, ginekolog-endokrinolog, dr Marija Đurović, supspecijalista steriliteta i fertiliteta dr Aida Šahmanović, zatim medicinske sestre Darinka Perović, Milica Đoković i Draginja Đukić iz Kliničkog centra Crne Gore. Iz bjelopoljske Opšte bolnice neonatolog dr Adrijana Kočović Vojinović, iz beranske neonatolog dr Ljubica Ljubić i VMS Marijana Paunović Barjaktarević, zatim kotorske dr Milica Vušurović, kao i medicinske sestre Ana Žugić iz nikšićke OB i iz pljevaljske Bojana Stevančević i Danka Krvavac, a ispred Ministarstva zdravlja mr Milica Dukić Marković, VMS“, saopšteno je iz Kliničkog centra.

Prvi edukativni trodnevni kurs održan je u ovoj ustanovi za zaposlene Porodilišta i Jedinice za novorođenčad naše ustanove, kao i za zaposlene iz OB Nikšić i Cetinje. Nakon toga, biće organizovana obuka za zaposlene u pljevaljskoj Opštoj bolnici, a zatim i u ostalim porodilištima prema planu i programu.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply