Obećani rok za završetak nove škole dočekuju bez kamena temeljca

Učenici, nastavnici, uprava i roditelji čija djeca pohađaju OŠ „Vladimir Nazor“ prisustvovali su danas javnom času „Vladimir Nazor i dalje drži čas“, održanom u školskom dvorištu u znak protesta što ni nakon dvije godine nije počela gradnja novog objekta ove obrazovne ustanove.

Direktorica škole Ljiljana Marković navela je da je javnom času prisustvovalo 1.048 učenika škole, preko 100 zaposlenih, kao i roditelja škole, te da su pozvani, a odsutni predsjednik države, premijer, gradonačelnik, ministar prosvjete i predsjednica Skupštine.

„Sa predstavnicima roditelja zakucali smo na mnoga vrata, a evo ispred nas šta smo dobili. Kada je srušena škola dali su nam rokove. Po tim rokovima rečeno je da će gradnja početi do 21. aprila, a da će završetak radova biti 10. mart 2023. godine. Bližimo se tom martu bez kamena temeljca. Napravljeni su prvi koraci poslije skoro dvije godine, zadovoljni smo i radi toga, ali vas molimo da ubrzate i nađete način da gradnja naše škole počne u što skorijem roku. Kakvu poruku šaljete našim učenicima kome da vjeruju, u šta da vjeruju. Molimo, apelujemo, tražimo da se uključe sve institucije, da nađu najbrže rješenje za nas“, kazala je Marković.

Profesorica crnogorskog, srpskog, bosanskog i hrvatskog jezika Slavica Vuksanović obraćajući se nadležnima pitala je koliko će zgrada promijeniti dok im ne obezbijede zakonom propisane uslove.

„Ogorčenje i nezadovoljstvo odnosom prema nama glavna su osjećanja sa kojima se borimo dvije godine. Srušili ste nam školu, a nijeste sagradili novu, gdje ćete sa nama iduće godine, ponašate se kao filmski lik, misliću o tome sjutra, problematično iz ugla odgovornosti. Svake godne drugo mjesto, da li će dogodine biti negdje prostora za nas.  Hoće li neko nekada odgovarati za sve ovo što se radi, odnosno ne radi“, poručila je Vuksanović.

Ispred učenika obratila se Mia Darmanović koja je objasnila kako je biti podstanar u drugim školama.

„Nemamo prava da se glasno nasmijemo na velikom odmoru, idemo u pratnji svih nastavnika, za bilo koju situaciju mi smo krivi, za nas ne važi zvono, ono je za drugu školu, nemamo odmor između časova, ne možemo se družiti i ne poznajemo drugare iz škole, jer se ne viđamo. Obećali su nam školu odavno, rekli su brzo će, da misle na nas i da nas neće zaboraviti“, kazala je Darmanović.

Predsjednica Savjeta roditelja OŠ “Vladimir Nazor” Jelena Milošević poručila je da ne žele više da čekaju.

„Danas je veliki dan za sve nas. Želim da kažem djeci da ćemo nastaviti sa svojom borbom i da nikada nećemo odustati. Ne želimo više da čekamo i umorili smo se od čekanja. Pitala bih ljude koji su zaduženi za izgradnju naše škole da li ih je imalo sramota, da li osjećaju stid i sram kada vide ovoliko djece, roditelja i nastavnika“, zaključila je Milošević.

Izvor: Dan

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply