Predlozi za senzornu igru: Kako pomoći djeci da razvijaju čula

Senzorna igra ima važnu ulogu u razvoju. Dijete već u stomaku majke počinje da razvija određena čula.

Pored osnovnih pet čula – vid, sluh, dodir, miris i ukus, važan je i razvoj čula ravnoteže (vestibularnog sistema) i čula dubokog senzibiliteta (proprioceptivnog sistema).

Koja je uloga senzorne igre?

Od prvog dana rođenja beba uči putem svojih čula, to je i razlog zbog čega bebe i mlađa djeca sve dodiruju i stavljaju u usta. Oni na taj način prave različite zvuke i eksperimentišu. Kako bi stimulisalo svoje čulo ravnoteže dijete se vrti u krug dok ne padne. Na ovaj način djeca uče. Djeca koja imaju teškoće sa senzornom integracijom odnosno senzornu disfunkciju (jedan od najčešćih primjera jesu djeca s autizmom), mogu imati dodatne koristi ukoliko potenciramo senzornu igru.

Kada je u pitanju osmišljavanje senzorne igre jako je važno da posmatramo dijete i da vidimo šta mu prija, a šta ne. Ukoliko djetetu s autizmom pružimo previše senzornih stimulusa koje ono ne može da organizuje tako da pruži određeni motorički odgovor tada se javlja senzorna preplavljenost. Kao i uvijek važno je primijeniti princip jednostavnosti, tj. da krenemo od jednostavnih igara ka složenim (koje dijete izlaže ka više stimulusa).

U nastavku možete vidjeti par predloga senzorne igre za svako od čula:

Čulo sluha

Otkrij zvuk – Prvo što bi trebalo da uradimo je da odaberemo zvuke zajedno sa djetetom. Jako je važno da ih dijete prepoznaje. Zatim mu preko očiju vežemo maramu i puštamo određeni zvuk koji bi ono trebalo da prepozna. Druga varijanta ove igre je da sakrijemo neku igračku koja proizvodi zvuk, a dijete bi trebalo da je pronađe.

Čulo vida

Igre sa baterijskom lampom – Ukoliko djetetu ne prija jaka svjetlost, ugasite svjetlo u sobi ili je zamračite i napravite igru sa baterijskim lampama. Ovdje možete i vježbati imitaciju, tako što ćete prvo vi pokazati neki pokret sa upaljenom lampom, a onda dijete treba da ga ponovi.

Senzorne flaše – U flašu sipajte vodu i bebi ulje (razmjera 3:1) i dodajte šljokice, sitne perlice, figure i razgovarajte ili tražite da dijete pokaže ono što je videlo.

Još neki od predloga za igru su crtanje rukama i prstićima sa pjenom, temperama, ledom…

Čulo mirisa

Šta to osjećam – Kao i kod igre za razvoj čula sluha, djetetu ćemo vezati oči i ponuditi mu da pomiriše različite mirise i tražiti od njega da ih prepozna.

Mirišljavi flomasteri – Za djecu koja ne vole jake mirise, prvi, blagi korak bi možda mogao da bude crtanje flomasterima koji su parfemisani. Postoje oni koji su blažeg mirisa i ne bi trebalo da iritiraju.

Čulo ukusa

Igrajte se i probajte različite ukuse i upoređujte ih jedne sa drugima. Osim prepoznavanja ukusa, za ovo čulo je jako važno i razviti oralne mišiće, koji imaju važnu ulogu u razvoju govora. To možete podsticati tako što ćete pravite različita smešna lica, duvati balone, duvati i piti vodu na slamčicu…

Čulo dodira

Kukuruzna kutija – U veću plastičnu kutiju sipajte kukuruz (ili pirinač, pasulj, proso…) i ubacite klikere (ili bilo kakve druge manje figure, oblike…). Dijete ima zadatak da putem dodira iskopa zakopano blago.

Proprioceptivni sistem – duboki senzibilitet tj. položaj tijela u prostoru i koordinacija

Igre skakanja, penjanja, trčanja – Igrajte se na igralištima, penjite se i provlačite, ukoliko nemate priliku da odete na igralište napravite jedno kod kuće, skačite po jastucima, provlačite se ispod stolica i stolova…

Borba jastucima – Izaberite jastuke koji ne mogu povrijediti dijete i krenite u „borbu“. Ovakav vid igre će najvjerovatnije biti primamljiv djeci koja vole jači stisak, jer im lagani ne prija.

Vestibularni sistem – ravnoteža

Školica – Svi smo se kao mali igrali školice, a nismo ni bili svjesni da smo na taj način stimulisali vestibularni sistem i ravnotežu skakutanjem na jednoj nozi.

Twister – Igra gdje bi trebalo da se određeni dio tijela stavi na određenu boju, na primjer stavi lijevu ruku na žuto.

Izvor: novakdjokovicfoundation.org/ autor Marija Končar, defektolog

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply