Roditelji nezadovoljni uslovima u odmaralištu, Dječji savez planira kompletnu rekonstrukciju

JU Dječji savez Podgorica planira u najskorijoj budućnosti potpunu rekonstrukciju odmarališta na Veruši, kako bi ispunili sve standarde za boravak djece. Saglasni su da, uprkos dosadašnjim ulaganjima, ima još dosta prostora da uslovi u odmaralištu budu bolji, a to su nakon boravka djece tokom ovog ljeta na Veruši potvrdili i roditelji koji su se obratili portalu Roditelji.me.

Ono što su njihova djeca zatekla u paviljonu u kojem su boravili, tvrde roditelji,  daleko je od bilo kojih standarda i elementarnih uslova za boravak. Osim ruiniranih soba, sa uništenim inventarom, posebno su ogorčeni što u smještaju koji je dodijeljen njihovoj djeci ni higijena nije bila na zavidnom nivou.

„Prvog dana kada su ušli u sobe ispod kreveta ih je dočekala gomila smeća. Može se i shvatiti da smještaj nije renoviran, ali je nedopustivo da ne bude čisto. Pitam se da li nadležni u odmaralištu znaju šta se dešava tamo. Osim loših uslova u spavaonici, zastrašujuće je, kako su nam djeca prenijela, stanje i u toaletima. Kažu da su na raspolaganju imala dva zajednička toaleta, u koje su nerado išli zbog neprijatnih mirisa, a ni vrata na jednom nijesu mogli da zatvore“, navodi majka, čije je dijete boravilo na Veruši o trošku svoje porodice, a ne posredstvom Sekretarijata za socijalno staranje.

Ne krije da je njen dječak bio veoma zadovoljan sadržajima koje su imali u odmaralištu i organizovanim vremenom, ali ipak smatra da ne treba zanemariti ni sve ono što se tiče smještaja i higijene.

„Moramo se boriti da naša djeca imaju osnovne higijenske uslove, kao i svoja kupatila u sobama. Nije mi dijete na dvoru podignuto, ali ovo je kao logor. Kada mi ej javio u kakvom je smještaju baš sam bila nespokojna cijelu nedjelju dana, a sigurna sam i drugi roditelji“, navodi ova majka, jedna od onih koji su za sedmodnevni boravak djeteta na Veruši izdvojili 130 eura.

U JU Dječiji savez svjesni su, kako su kazali, da i dalje postoji puno prostora za unapređivanje standarda boravka djece, pa su im i svi planovi zasnovani na tome.

„Namjera nam je da u najskorijoj budućnosti pristupimo potpunoj rekonstrukciji cijelog odmarališta, kako bismo ispunili sve standarde boravka djece, o čemu će javnost biti detaljno informisana“, istakli su iz ove ustanove.

Oni su u odgovorima na pitanja portala Roditelji.me podsjetili da je Dječji savez u prethodnom periodu, a u skladu sa finansijskim mogućnostima, konstantno imao ulaganja u Dječje odmaralište na Veruši.

„Prije par godina smo sve sobe obložili lamperijom, izgradili potpuno novu kuhinju, u skladu sa HACCP standardima promijenili više od trećine sobnog mobilijara, kao i u potpunosti rekonstruisali i moderno opremili donji sprat paviljona Veruša“, rekli su iz JU Dječji savez.

Ove godine o trošku Glavnog grada, u odmaralištu na Veruši je boravilo, kako su kazali, oko 270 djece koja potiču iz socijalno – ugroženih porodica.

„Takođe smo ugostili i grupu od 35 pripadnika romske populacije, oko 100 mališana iz ratom zahvaćene Ukrajine, kao i desetoro djece sa smetnjama u razvoju. Više od 200 djece je boravilo u našem odmaralištu putem individualnih uplata. Takode, naši gosti su bila i djeca koja su nagrađena na brojnim takmičenjima, festivalima i smotrama u organizaciji Dječjeg saveza, kao i članovi dječjeg hora Zvjezdice“, rekli su iz JU Dječji savez Podgorica.

Ovaj tekst dio je projekta, pod nazivom Između redova, koji portal Roditelji.me sprovodi uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i medija.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply