Adaptacija na vrtić traje i do nekoliko sedmica, ključna uloga roditelja

Nova školska godina za mnoge roditelje znači i prolaženje kroz proces adaptacije djece koja prvi put kreću u vrtić. Period prilagođavanja na vrtić obično traje nekoliko sedmica, ali kod neke djece to može biti i duže. Praksa pokazuje da kroz prilagođavanje lakše prođu djeca koja su se i ranije odvajala od roditelja, pa vaspitači i psiholozi savjetuju da , ukoliko je moguće, prije polaska u vrtić prođu i kroz to iskustvo.

Iako možda do sada nijeste bili u situaciji da se na neko vrijeme odvojite od djeteta poželjno je da to učinite prije polaska u predškolsku ustanovu, bilo da je riječ o jaslicama ili vrtićkom uzrastu. Iskoristite pomoć nekog u koga imate povjerenja. Iako su to najčešće baka ili djed djeteta, možete dijete ostaviti i kod nekog drugog člana , prijatelja… Na taj način, dijete će vremenom steći sigurnost i znaće da će se mama ili tata vratiti po njih.

Psiholozi koji rade u vrtićima kažu da se većina djece adaptira nakon dvije do tri sedmice, ali se dešava da nekada to može trajati i mjesec ako se, iz nekog razloga, prekida odlazak u vrtić. 

Na osnovu iskustva u radu sa djecom vrtićkog uzrasta, psiholozi ocjenjuju da, kada god se desi teška adaptacija djeteta na novo okruženje, uvijek postoji neki uzrok toga. Nekada je to specifična porodična situacija, a ima slučajeva da se radi i o trenutnom razvojnom izazovu djeteta. Čak i teža prilagođavanja na vrtić vremenom se prevazilaze uz saradnju sa roditeljima.

Pričajte djeci o vrtiću

Psiholozi savjetuju da starijoj djeci pričate o vrtiću, šta ga tamo očekuje, kako izgleda jedan dan proveden tamo. Kažite mu da će ga tamo dočekati drugari, da ima puno igračaka, ali mu ispričajte da ga tamo, osim igre, očekuju i neke obaveze.

Takođe, jedna od preporuka psihologa i vaspitača je i da se, prije početka nove školske godine, sa djetetom prošeta do vrtića, kako bi moglo bar donekle da stekne sliku o tome što ga očekuje. Smatraju dobrom praksom i da se, ukoliko je to moguće, dopusti roditelju da uvede dijete u objekat, da mu se pokaže učionica I da osjeti dio atmosfere koja tamo vlada.

Polazak u vrtić nije samo adaptacija za djecu, nego i za njihove roditelje. 

Neki roditelji taj proces proživljavaju mnogo teže od mališana.

Ono što nikako ne bi trebalo raditi, prema savjetu psihologa, je plašiti djecu vrtićem. U tom slučaju, dijete neće doživljavati vrtić kao sigurno I lijepo mjesto, nego kao prijetnju. 

I u slučajevima ako je to dozvoljeno, psiholozi i vaspitači ne preporučuju da roditelj ostaje u vrtiću sa djetetom. To će, smatraju oni, samo produžiti period adaptacije i izazvati zbunjenost kod djeteta.

Preporuka je da se dijete na vrtić prilagođava postepeno, što znači da treba početi sa kraćim vremenskim intervalima, a potom produžavati postepeno vrijeme boravka. Ukoliko su roditelji u mogućnosti da se organizuju, psiholozi i vaspitači savjetuju da boravak tokom prve sedmice traje po nekoliko sati, a tek od naredne dijete može ostati i na spavanju.

Važnost odnosa roditelja i vaspitača

Psiholozi poručuju roditeljima da, bez obzira na period adaptacije koji je normalan, moraju biti odlučni kada ostavljaju dijete u vrtić. U suprotnom, njihova nesigurnost i kolebanje, kao i odlaganje polaska u vrtić ili neredovnost u odlascima, mogu samo dodatno uznemiriti dijete, zbuniti ga i produžiti prilagođavanje. Najvažnije poruke u vezi vrtića dijete dobija upravo u svojoj porodici, a osjeća i nemir I nezadovoljstvo roditelja, što, kako sitiču psihoilozi, dodatno utiče na njega.

Ukazuju i na važnost povjerenja i dobrog odnosa roditelja i zaposlenih u vrtiću. Ako roditelj nije siguran da ostavlja dijete u dobre ruke i ako smatra da vrtić nije sigurno mjesto, onda će se sve to reflektovati I na raspoloženje I spremnost djeteta da prihvati novo okruženje. 

Psiholozi i vaspitači potvrđuju da nijesu rijetke situacije da dijete prestane da plače čim uđe u učionicu i roditelj ode. Takođe, ima i djece koja sve to prihvataju lako, pa im nije potrebna ni dodatna pažnja, ali ipak svi oni na nelki način prođu kroz period prilagođavanja.

Kako izgleda jedan dan u vrtiću

U svim vaspitnim jedinicama javnih predškolskih ustanova režim rada i raspored aktivnosti u toku dana je isti. Nakon prijema djece u ranim jutarnjim satima služi se doručak. Potom se obavljaju higijenske navike, a nakon toga slijedi grupni rad sa djecom. U vrtićima se koriste i centri interesovanja koji podrazumijevaju planirane aktivnosti. Nakon ovih aktivnosti, ukoliko ima vremena i ukoliko to vremenski uslovi dozvoljavaju, djecu izvode napolje, najčešće u dvorište vrtića. Zatim djeca imaju slobodne aktivnosti, nakon čega peru ruke i slijede ručak i popodnevno spavanje. Djeca koja ne ostaju da spavaju, dobijaju užinu i odlaze kući, a oni koji ostaju, nakon spavanja imaju drugu užinu.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply