Naredne sedmice više edukativnih radionica za osnovce 

U Igračkoteci i Razvojnom centru Podgorica, udruženja Roditelji, naredne sedmice će biti organizovani raznovrsni sadržaji za osnovce.

U okviru projekta koji sprovodimo u saradnji sa Agencijom za elektronske medije, djeca će moći da učestvuju u edukativnim radionicama na temu Zaštita privatnosti: Koje podatke je u redu, a koje nikako ne bi trebalo ostavljati na internetu? Za sve one, koji su zainteresovani da saznaju više o ovoj važnoj temi, omogućeno je da prate radionice i onlajn, preko aplikacije Zoom.

Tokom naredne sedmice Igračkoteka i Razvojni centar organizuju još dvije kreativno – edukativne radionice. Mlađi osnovci će praviti dvorac za olovke i tako podsticati stvaralačko mišljenje, dok će se malo stariji upoznati sa jednim programskim jezikom.

Sve radionice se održavaju u prostoru Igračkoteke i Razvojnog centra u Ulici Bracana Bracanovića 74/a u Podgorici. Zbog ograničenog broja mjesta, obavezno je prijavljivanje na e-mail [email protected], broj telefona 020 22 10 00 ili u inbox Facebook stranice Igračkoteka i Razvojni centar. 

U utorak, 30.avgusta biće održane dvije edukativne  radionice – za mlađe osnovce uzrasta od 6 do 9 godina u 18 časova, dok ćemo sat kasnije okupiti starije osnovce od 10 do 15 godina i razgovarati o značaju zaštite privatnosti na internetu. 

Otvaranje prvih naloga na društvenim mrežama već podrazumijeva ostavljanje određenih informacija onlajn. Ipak, postavlja se pitanje koje je informacije bezbjedno ostaviti onlajn, a koje nikako ne bi trebalo. Djeca će imati priliku da razgovaraju o tome, kroz primjere,  kako objavljivanje ličnih podataka može ugroziti njihovu sigurnost, ali i šta znači pojam digitalni otisak u eri društvenih mreža. Dobiće informacije i zbog čega sve što urade u onlajn prostoru, zauvijek ostaje onlajn, kao i zašto je bitno da vode računa o svojoj privatnosti.

Sve ove korisne informacije djeca će na radionici dobiti od Milice Matović, službenice operacija u digitalnoj agenciji Alicorn.

Osim toga, radionicu mogu pratiti i djeca putem zoom aplikacije.
Mlađi osnovci (od 6 do 9 godina u 18h)

https://us05web.zoom.us/j/83179079909?pwd=Y2NmdlNMZG5RQWFJMjA4V0tvRWFuUT09
Stariji osnovci ( 10-15 godina u 19h) :

https://us05web.zoom.us/j/85304371939?pwd=eW8wZTlUQkVReXA0V2lwa2htOVNhdz09

U srijedu 31. avgusta u 18 sati  biće održana kreativna radionica pod nazivom Dvorac za olovke, za djecu uzrasta od 7 do 12 godina.

Djeca će imati priliku da od kartona, ukrasnih papira, sjajnih trakica i stikera, kao i raznih drugih materijala prave držače za olovke u obliku dvorca, koji će upotpuniti njihov radni sto i pripremiti sobu za nove školske obaveze i domaće zadatke. Ova radionica će na zabavan način uticati na podsticanje autentičnosti, kreativnosti i stvaralačkog mišljenja kod djece, a zasnivaće se na međusobnom pomaganju i komunikaciji u grupi.

Radionicu će voditi dječiji animator i studentkinja Filozofskog fakukteta Majda Škrijelj. Broj mjesta ograničen je na 15.

U petak, 2. septembra od 18 sati uslijediće edukativna SCRATCH radionica programiranja koju organizujemo u saradnji  sa Coding Giants školicom za programiranje za djecu i tinejdžere.

Na ovoj zanimljivoj i edukativnoj radionici djeca će se upoznati sa  Scratch programskim jezikom i njegovim osnovnim konceptima, ali i naučiti kako da kreiraju svoju prvu igricu! Uz Coding Giants profesionalne predavače koji imaju izuzetno iskustvo u radu sa djecom, puno zabave i zanimljivo prenesenog znanja naučićemo djecu kako da pređu interesantan i uzbudljiv put do svoje prve igrice.

Radionica je namijenjena za djecu uzrasta od 10 do 12 godina, a vodiće je nastavnica Milena Bracanovic. Broj mjesta je ograničen na 10.

Online predavanje za roditelje

Agencija za elektronske medije i Udruženje Roditelji, organizovaće u ponedjeljak, 29. avgusta u 18 sati onlajn predavanje za roditelje na temu Zaštita privatnosti djece: Da li je u redu dijeliti život djeteta onlajn?

U tom terminu na Facebook stranici  portala Roditelji.me, službenice operacija u digitalnoj agenciji Alicorn Milica Matović razgovaraće sa roditeljima o zaštiti privatnosti.

Većina djece svoje fotografije na internetu ima i prije druge godine života. Dok djecu savjetujemo da svoje lične informacije ne dijele onlajn, roditelji su upravo ti koji najčešće odaju podatke o mjestu u kojem žive i školi koju djeca pohađaju. Kroz radionicu, roditelji će se upoznati sa tim kako se ovakvim ponašanjem potencijalno ugrožava sigurnost djece, ali i šta je digitalni otisak koji ostavljaju na internetu i koje opasnosti i izazove mogu prouzrokovati dijeljenjem ličnih informacija djeteta onlajn.

Zainteresovani mogu postavljati pitanja prije, ali i u toku onlajn predavanja na Facebook stranici portala Roditelji.me.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply