Sve što treba znati o dijabetesu u trudnoći

Gestacijskim dijabetesom se naziva onaj dijabetes koji se otkrije prvi put tokom trudnoće. Ovaj, privremeni oblik šećerne bolesti nastaje u slučajevima kad organizam trudnice nije u stanju da proizvede i iskoristi insulin koji mu je potreban.

Iako su bilo kakve komplikacije u trudnoći zabrinjavajuće, postoje i dobre vijesti. Buduće majke mogu pomoći u kontroli gestacijskog dijabetesa hraneći se zdravo, vježbajući i, ako je potrebno, uzimajući lijekove. Kontrola šećera u krvi može vas i vašu bebu održati zdravim i spriječiti težak porođaj.

Kod žena sa gestacijskim dijabetesom, šećer se obično normalizuje ubrzo nakon porođaja. Ali ako ste imali gestacijski dijabetes, veći je rizik da dobijete dijabetes tipa 2 kasnije u životu. Zato je važno da češće provjeravate nivo šećera u krvi.

Simptomi

Za većinu žena gestacijski dijabetes ne uzrokuje primjetne znake ili simptome. Povećana žeđ i češće mokrenje su mogući simptomi.

Ako je moguće, idite kod ljekara čim počnete da razmišljate o tome da želite da zatrudnite. Vaš ljekar već tada može da provjeri da li imate povećan rizik od dobijanja gestacijskog dijabetesa. Kada ostanete u drugom stanju, ljekar će u okviru redovnog pregleda uraditi i provjeru šećera u krvi.

Ako se utvrdi da imate gestacijski dijabetes, možda će vam trebati češći pregledi, naročito tokom posljednja tri mjeseca trudnoće.

Uzroci

Istraživači još uvijek ne znaju zašto neke žene obolijevaju od gestacijskog dijabetesa, a druge ne. Prekomjerna težina prije trudnoće često igra značajnu ulogu.

Obično različiti hormoni rade na održavanju nivoa šećera u krvi. Ali tokom trudnoće, nivo hormona se mijenja, što otežava vašem tijelu da efikasno obrađuje šećer u krvi. Upravo to utiče na povećanje šećera u krvi.

Faktori rizika

Faktori rizika koji mogu uticati na dobijanje gestacijskog dijabetesa uključuju sljedeće:

* Prekomjerna težina i gojaznost.

* Nedostatak fizičke aktivnosti.

* Prethodni gestacijski dijabetes ili predijabetes.

* Sindrom policističnih jajnika.

* Dijabetes kod člana uže porodice.

* Prethodni porođaj na kome je beba imala preko 4.100 kg.

Komplikacije

Gestacijski dijabetes koji se ne vodi pažljivo može dovesti do visokog nivoa šećera u krvi. Visok šećer u krvi može da stvori probleme vama i vašoj bebi.

Ako imate gestacijski dijabetes, vaša beba može biti izložena povećanom riziku od prekomjerne porođajne težine.

Viši nivo šećera u krvi majki može prouzrokovati da njihove bebe budu prevelike, pa se porođaj uvijek mora završiti carskim rezom.

Drugi rizik je prijevremeno rođenje. Visok šećer u krvi može povećati rizik od toga.

Poteškoće sa disanjem su takođe jedan od rizika za bebu.  Prijevremeno rođene bebe od majki sa gestacijskim dijabetesom mogu doživjeti respiratorni distres sindrom – stanje koje otežava disanje.

Kod beba se kao posljedica javlja i nizak nivo šećera u krvi (hipoglikemija). Ponekad bebe majki sa gestacijskim dijabetesom imaju nizak nivo šećera u krvi (hipoglikemiju) ubrzo nakon rođenja. Pravovremeno hranjenje i ponekad intravenski rastvor glukoze mogu vratiti bebin nivo šećera u normalu.

Bebe majki koje su imale gestacijski dijabetes imaju veći rizik od razvoja gojaznosti i dijabetesa tipa 2 kasnije u životu.

Komplikacije koje mogu uticati na trudnicu:

Visok krvni pritisak i preeklampsija – Gestacijski dijabetes povećava rizik od visokog krvnog pritiska, kao i preeklampsije – ozbiljne komplikacije trudnoće. Sve to može ugroziti živote majke i bebe.

Porođaj carskim rezom – Veća je vjerovatnoća da ćete se poroditi carskim rezom ako imate gestacijski dijabetes.

Budući dijabetes – Ako imate gestacijski dijabetes, veća je vjerovatnoća da ćete ga ponovo dobiti tokom sljedeće trudnoće. Takođe imate veći rizik od dobijanja dijabetesa tipa 2.

Prevencija

Ne postoje garancije kada je u pitanju sprečavanje gestacijskog dijabetesa – ali što više zdravih navika usvojite prije trudnoće, to bolje. Ako ste imali gestacijski dijabetes, ovi zdravi izbori mogu takođe smanjiti rizik od ponovne pojave u budućim trudnoćama ili razvoja dijabetesa tipa 2 u budućnosti.

Hranite se zdravo

Izaberite hranu bogatu vlaknima, a malo masti i kalorija. Fokusirajte se na voće, povrće i integralne žitarice. Trudite se da vam raznolikost pomogne da postignete svoje ciljeve bez ugrožavanja ukusa ili ishrane. Gledajte veličine porcija.

Budite aktivni

Vježbanje prije i tokom trudnoće može vam pomoći da se zaštitite od razvoja gestacijskog dijabetesa. Cilj je 30 minuta umjerene aktivnosti u većini dana u nedjelji. Krenite u brzu dnevnu šetnju, vozite bicikl, plivajte. Od značaja su i kratki naleti aktivnosti – poput parkiranja dalje od prodavnice kada obavljate neke poslove ili napravite kratku pauzu. Sve to se računa u aktivnosti.

Započnite trudnoću sa zdravom težinom

Ako planirate da zatrudnite, gubitak viška kilograma unaprijed može vam pomoći da imate zdraviju trudnoću. Usredsredite se na trajne promjene u prehrambenim navikama koje vam mogu pomoći tokom trudnoće, kao što je jedenje više povrća i voća.

Umjereno dobijanje kilograma tokom trudnoće

Dobijanje kilograma tokom trudnoće je normalno i zdravo. Ali previše brzo povećanje težine povećava i rizik od gestacijskog dijabetesa. Dogovorite se sa svojim ginekologom i nutricionistom koja je razumna granica povećanja kilograma tokom trudnoće, za vas.

Koje namirnice treba izbjegavati?

* Rafinisani šećeri, poput čokolada i slatkiša – Ove namirnice veoma brzo podižu nivo šećera u krvi.

* Svi sokovi sa dodatkom šećera – Kad pijete zaslađena pića, šećeri odlaze direktno u krvotok, a ne odigrava se proces varenja, u kojem bi se ti šećeri razložili, što je uobičajeno kad jedete cijelo voće. Čak i kad pijete svježe cijeđene sokove, ili one napravljene u sokovniku, pazite da odnos povrća i voća uvijek bude 2 : 1, kako biste umanjili količinu fruktoze koja direktno prodire u krvotok.

* Transmasnoće – nalaze se u brzoj hrani, margarinu i bilo kojoj masti koja je vještačkim putem pretvorena u čvrst oblik. Koristite kokosovo ulje, ulje sjemenki grožđa ili puter.

* Prerađevine, to jest namirnice s aditivima i konzervansima, koje imaju neobično dug rok upotrebe – Njih svakako izbjegavajte, bilo da ste trudni ili ne. Umjesto njih, jedite svježu hranu koja ne može dugo stajati u frižideru.

Hrana koju treba da jedete

* Zdrave masti, koje se postepeno i efikasno koriste kao energija Tako pomažu da se nivo šećera u krvi održava stabilnim, što ih čini boljim izvorom goriva za organizam od ugljenih hidrata.

* Proteini sadržani u nemasnom mesu (piletina, ćuretina riba) Ovakva ishrana podstiče promjenu glukogeneze u organizmu, pa se tijelo navikava da crpi energiju iz proteina i zdravih masti, a ne iz ugljenih hidrata.

* Šareno i raznovrsno povrće

Bogato je vitaminima, mineralima, vodom, dijetalnim vlaknima, fitohemikalijama i antioksidansima, to jest svim onim što je neophodno za zdravu ishranu. Zbog niske kalorijske vrijednosti i malog udjela ugljenih hidrata, povrće je idealna hrana za sve žene kojima prijeti opasnost od gestacijskog dijabetesa.

* Hrana bogata vlaknima

Ishrana zasnovana na namirnicama bogatim vlaknima dokazano poboljšava glikemiju i osjetljivost na insulin, a ujedno pozitivno utiče na lučenje leptina (hormona koji signalizira glad). U namirnice bogate dijetalnim vlaknima spadaju čija semenke, karfiol, brokoli, prokelj, korjenasto povrće, artičoke i svježe mljevene sjemenke lana.

* Voće, koje je bogato vitaminima, mineralima i vlaknima

Za bolji glikemijski balans – treba ga jesti u kombinaciji s orašastim plodovima ili puterom od badema, lješnika, oraha… Uzimajte plodove sa nižim glikemijskim indeksom, ali budite oprezni ss količinama.

Ne zaboravite, kontrola je većim dijelom u vašim rukama i mnogo je toga što možete učiniti da biste izbjegli pojavu gestacijskog dijabetesa. Istraživanja pokazuju da se kod žena koje su najmanje četiri sata provodile baveći se nekom vrstom fizičke aktivnosti prije trudnoće i tokom nje – rizik od gestacijskog dijabetesa smanjuje za više od 70 odsto.

Izvor: bebologija.rs

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply