Oticanje u trudnoći: Je li opasno i kako olakšati tegobe?

Oticanje nožnih i ručnih zglobova, stopala, prstiju i lica u određenoj mjeri smatra se normalnom pojavom u završnim mjesecima trudnoće. Često počinje da se javlja već oko petog mjeseca trudnoće, a posebno je izraženo u posljednjem tromjesečju.

Otoci (edemi) su obično naglašeniji krajem dana, po toplom vremenu ili ako je trudnica gojazna. Ta otečenost može biti privremeno još uočljivija nakon porođaja jer organizam onda počinje da razgrađuje višak tkiva stvorenog tokom trudnoće.

Zašto dolazi do oticanja?

Vaše tijelo otiče zbog akumulacije tečnosti u tkivu. Naticanje je povezano sa normalnim povećanjem količine tečnosti u tijelu tokom trudnoće, pa tri od četiri trudne žene razvijaju edem (naticanje) u jednom periodu.

Za vrijeme trudnoće tijelo proizvodi i do 50 % više tjelesnih tečnosti kako bi zadovoljilo fiziološke potrebe za rast i razvoj djeteta. Kao posljedica dodatnog stvaranja i zadržavanja tečnosti u trudnoći, javlja se i oticanje pojedinih djelova tijela.

Obično se naticanje pojavljuje na nogama i gležnjevima, rukama i prstima oko 38. sedmice trudnoće. Najviše se primjećuje krajem dana ili nakon dužeg stajanja ili sjedenja u toploj vodi. Oticanje bi moglo da bude i znak preeklampsije, tako da biste to trebali da spomenete ljekaru na sljedećem pregledu.

Je li oticanje u trudnoći opasno?

Iako je oticanje pojedinih djelova tijela u trudnoći učestala pojava i ne predstavlja opasnost ni za majku ni za dijete, ipak postoje određene situacije kada otečenost upućuje na ozbiljno zdravstveno stanje. Obavezno spomenite ljekaru bilo koju pojavu otoka zglobova i zadržavanja tečnosti u tijelu, kako bi mogao eliminisati eventualne ozbiljnije probleme, kakav su, na primjer, preeklampsija ( povišeni krvni pritisak u trudnoći) i duboka venska tromboza.

Kako spriječiti?

Umjerena fizička aktivnost, poput šetnje, poboljšava cirkulaciju krvi, čime se eliminiše pojava otoka. Nosite ravnu obuću, a dok sjedite, radite kružne pokrete stopalima. Blaga masaža je takođe djelotvorna. Nemojte dugo da stojite, redovno se odmarajte i sjedite sa podignutim nogama. Ako vam natiču ruke, držite ih podignute iznad srca umjesto da ih opustite. Izbjegavajte nošenje uske odjeće ili cipela.

U nastavku pročitajte još nekoliko jednostavnih načina kako smanjiti ovu neugodnu pojavu:

Smanjite unos soli

Sol u tijelu veže vodu pa bi smanjeni unos soli mogao uticati i na smanjenje zadržavanja vode u tijelu.

Povećajte unos magnezijuma

Magnezijum se pokazao kao djelotvoran u smanjenju zadržavanja vode. Dobri izvori magnezijuma su orašasti plodovi, žitarice, tamnozeleno lisnato povrće i tamna čokolada, a dostupan je i u obliku dodataka ishrani.

Povećajte unos vitamina B6

Vitamin B6 može da pomogne u smanjenju zadržavanja vode u tijelu, a namirnice bogate njime uključuju banane, krompir, orahe i meso.

Jedite hranu bogatu kalijumom

Kalijum može da smanji zadržavanje vode tako što utiče na povećanje stvaranja urina i smanjenje količine soli u tijelu.

Izbjegavajte rafinirane šećere

Unos rafiniranih šećera može povećati nivo insulina u tijelu koji povećava reapsorpciju soli u bubrezima, što dovodi do zadržavanja vode u tijelu.

Izvor: www.miss7mama.24sata.hr

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply