Nošenje maski ponovo obavezno u prodavnicama, apotekama…

Nošenje maski od danas je ponovo obavezno u svim ustanovama javne uprave i objektima od vitalnog značaja – prodavnicama, apotekama, benzinskim, željezničkim i autobuskim stanicama, u zatvorenim dijelovima aerodroma.., odlučila je Vlada na predlog Instituta za javno zdravlje.

Ova odluka uslijedila je nakon rasta broja zaraženih od koronavorusa, kojih trenutno u zemlji ima 6.398.

Direktor Instituta, Igor Galić kazao je da ukoliko navedene mjere ne dovedu do poboljšanja epidemijske situacije u narednom periodu i nastavi se trend rasta indikatora obolijevanja i umiranja, sa povećanim brojem zahtijeva za hospitalizaciju, uslijediće mjera obaveznog nošenja zaštitnih maski u svim zatvorenim prostorima.

“Da do toga ne bi došlo, uz uvjerenje da će se građani pridržavati postojećih i novih protivepidemijskih mjera potrebno je da one osobe koje se nisu vakcinisale protiv COVID-19 infekcije to i učine, a ukoliko jesu prime svoju treću ili četvrtu buster dozu najmanje 3 mjeseca nakon kompletne vakcinacije ili prirodne infekcije naročito rizične grupe, a to su osobe starije od 65. godina, imunokompromitovane osobe ili osobe sa hroničnim bolestima”, kazao je Galić na konferenciji za novinare.

Od 12. jula u Crnoj Gori je umrlo 13 judi.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, Elvis Omeragić naveo je da aktuelna mutacija virusa SARS COV19 ima mnogo veći stepen zaražavanja u odnosu na prethodnu odnosne prethodne varijente ali je i manje patogena odnosno toksigena.

“Ono što je važno da kažem, ali ne s namjerom dizanja panike jer tome mjesta nema, nego da razjasnimo situaciju i budemo spremni na period koji slijedi. Očekivanja su da će trend rasta novozaraženih biti visok u narednom periodu, ali kao što sam i na početku rekao, virus je zarazniji, a simptomi lakši i kliničke slike blaže”, objasnio je Omeragić.

Većina novozaraženih je asimptomska, a oni koji imaju simptome uglavnom mogu da se liječe na nivou primarne zdravstvene zaštite.

“Moglo bi se reći da ovakvo stanje govori samo jedno da se virus adaptira, postaje nešto poput sezonskog gripa, da će biti prisutan u manjem ili većem obliku, ali sa kliničkom slikom koja će biti blaža u odnosu na prethodne sojeve ili sa kliničkom slikom koja ne zahtijeva jače medicinske tretmane Preoporuke o protivepedemijskim mjerama i dalje moraju biti naša osnovna alatka u borbi protiv virusa. Ako svako od nas da svoj doprinos, na nivou zajednice imaćemo mnogo povoljniju situaciju”, poručuje Omeragić.

Direktorica Kliničkog centra Ljiljana Radulović kazala je da je u ovom trenutku hospitalizovano 82 pacijenata.

“Osim u KCCG, ne postoji niti jedna pacijent na mehaničkog ventilaciji, dok se jedan pacijent nalazi na NIV-u”, istakla je ona.

Radulović je saopštila da zbog porasta broja COVID slučajeva, nakon privremene obustave redovnih operacija na Klinici za kardiologiju koja je trajala desetak dana, nastavili su sa radom i poziva pacijente sa redovne liste.

“Ipak, s obzirom na razvoj situacije u zemlji i povećanu infektivnost korona virusa, KCCG će morati da se prilagođava tim okolnostima o čemu ćemo redovno obaveštavati javnost”, kazala je Radulović.

Naglašava, međutim, da, za sad, neće ni privremeno zatvarati Polikliniku gdje se obavljaju specijalistički i subspecijalistički pregledi.

Galić i Omeragić su saopštili i da su se stvorili uslovi da časovi u novoj školskoj godini traju 45 minuta, što je u četvrtak rekao i ministar prosvjete Miomir Vojinović.

Izvor: CDM

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply