Podržimo majke da doje i u porodilištu i nakon izlaska iz njega

Iako u Crnoj Gori raste svijest o značaju dojenja, što je dovelo i do veće stope dojenja u praksi, potrebno je napraviti mnogo više kako bi majke dobijale podršku u porodilištu i nakon izlaska iz njega, poručeno je na konferenciji za novinare povodom Svjetske sedmice dojenja.

Upravo je podrška dojenju u društvu i porodici i na svim nivoima ključna poruka 30. Svjetske sedmice dojenja, koja se obilježava prve sedmice u augustu. Prema podacima iz 2021. godine, u Crnoj Gori je svega jedna četvrtina majki djece uzrasta od 0 do 6 godina podojila svoju bebu u prvih sat vremena nakon porođaja. Tri od pet majki potvrdilo je da je njihova beba dohranjivana u porodilištu. Skoro sve majke (94%) slažu se da je potrebno poboljšati podršku koju majke dobijaju od zdravstvenih radnika kako bi što uspješnije dojile.

UNICEF je zato, u saradnji s Ministarstvom zdravlja, ponovo pokrenuo inicijativu Porodilišta po mjeri beba, u toku koje su do sada obučeni nacionalni treneri o najnovijim standardima, a osnovan je i Nacionalni komitet za dojenje. U ovoj i sljedećoj godini sprovešće se nacionalne obuke za zdravstvene radnike.

Vršiteljka dužnosti šefice predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, „Sabina Žunić ocijenila je da prvih nekoliko sati i dana u životu novorođenčeta predstavlja ključno razdoblje za uspostavljanje dojenja.

“Često majke naiđu na prepreke nakon izlaska iz porodilišta. Zbog toga je veoma važno da majke imaju podršku u porodilištu zajednici, naročito u svojim lokalnim domovima zdravlja i od strane patronažnih sestara,“ poručila je ona.

Napravljena je i brza procjena porodilišta u odnosu na revidirane standarde Porodilišta po mjeri beba, uz podršku Evropske unije, a u toku je izrada nacionalnih smjernica za Porodilište po mjeri beba i savjetovanje s domovima zdravlja.

Generalna direktorka Direktorata za zdravstvenu zaštitu u Ministarstvu zdravlja, dr Slađana Ćorić kazala je da je u okviru inicijative Porodilišta po mjeri beba, taj Vladin resor formirao komisiju koja je obišla sva porodlišta u Crnoj Gori i izradila finalni izvještaj koji je predstavljen svim opštim bolnicama i Kliničkom centru Crne Gore.

“Prema podacima iz izvještaja, Komisija je konstatovala da je u proteklom periodu ostvaren pozitivan pomak i povećanje procenta dojenja u prvom satu. Napravljen je korak naprijed u okviru svih porodilišta“, dodala je ona.

Važan dio podrške u Crnoj Gori čine i savjetnice iz Udruženja Roditelji koje putem telefonske linije i naloga na društvenim mrežama pomažu majkama kada naiđu na poteškoće u dojenju.

U Udruženju se, kako je kazala izvršna direktorka Kristina Mihailović, raduju što konačno dojenje dobija svoj prostor i pažnju i kod institucija i zdravstvenih ustanova i što postoji volja da se radi na edukaciji i unapređenju praksi.

“To nam je bilo neophodno decenijama unazad i drago nam je da se resorno Ministarstvo posvetilo ovoj važnoj oblasti, uz podršku UNICEF-a. Značajno nam je da smo dio ove priče u dijelu edukacije, ali i promocije dojenja i pružanja pomoći majkama, koja je od presudne važnosti za istrajavanje na što dužem dojenju djece“, poručila je ona.

Brojne naučno utemeljene informacije i savjeti o dojenju mogu se naći i u sklopu sve popularnije aplikacije Bebbo koju je UNICEF razvio u saradnji s Institutom za javno zdravlje, uz finansijsku podršku Evropske unije. Aplikacija je besplatna i dostupna na App Storu i Google Playu.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply