Skoro 200 djece na listi čekanja za upis u barske vrtiće, nadležni traže dodatni prostor

Foto: JPU “Vukosava Ivanović Mašanović”

Skoro 200 djece iz Bara na listi je čekanja za upis u JPU „Vukosava Ivanović Mašanović“, a uprava te predškolske ustanove, mjesec i po pred početak nove školske godine, i dalje pokušava da nađe rješenje, odnosno dodatni prostor za vrtić. Problem prebukiranosti koji prati ovu ustanovu već godinama kulminirao je nakon ovogodišnjeg upisa, jer je zatvorena vaspitna jedinica Mala luka, u kojoj je boravilo oko 150 mališana. Da će se to desiti ukazano je još u oktobru prošle godine, kada je na sastanku koji je Ministarstvo prosvjete organizovalo sa predstavnicima JPU iz cijele Crne Gore, bivša v.d. direktorka „Vukosave Ivanović Mašanović“ kazala da će ovaj vrtić, za koji je plaćan zakup kompaniji Luka Bar, biti zatvoren. Kako se tom prilikom moglo čuti, prostorije koje je za potrebe vrtića, u međuvremenu, obezbijedila Opština Bar nijesu adekvatne, niti se mogu koristiti za boravak djece.

Iako je od tada prošlo devet mjeseci, novo rješenje još nije nađeno, a roditelji skoro 200 djece ne znaju da li će se to desiti do septembra.

Kako su kazali neki od roditelja neupisane djece, koji su se obratili portalu Roditelji.me, iz uprave JPU su ih obavijestili da nemaju prostornih kapaciteta da prime sve prijavljene, jer je VJ Mala luka morala biti zatvorena. Osim toga, kako tvrde, rečeno im je da je ostalo malo vremena za obezbjeđivanje novog objekta koji bi bio spreman za 1. septembar, uz podsjećanje na sve standarde koji su neophodni da se zadovolje kako bi boravak djece u vrtiću bio bezbjedan.

Iz Ministarstva prosvjete Crne Gore našem portalu je potvrđeno da se radi na pronalaženju novog prostora za potrebe barskih vrtića.

„Povodom povećane potrebe za upisom djece u JPU Vukosava Ivanović Mašanović u Baru, a imajući u vidu strateško opredjeljenje da sva djeca do polaska u školu budu obuhvaćena predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem, Ministarstvo prosvjete je u intenzivnoj komunikaciji sa upravom vrtića koja aktivno radi na pronalaženju novih prostornih kapaciteta“, kazali su iz Ministarstva.

Iz udruženja Roditelji pitali su nadležne kako je moguće da postoje liste čekanja za upis u vrtić, u zemlji čije je resorno Ministarstvo odlučilo da sva djeca koju roditelji prijave na konkurs budu upisana.

Uprava vrtića se, od maja do sada, kako su naveli iz resora prosvjete, obratila svim relevantnim subjektima u barskoj opštini koji bi mogli ustupiti, iznajmiti ili pomoći da se pronađe adekvatan prostor za otvaranje novih vaspitnih grupa.

„Ostvarena je komunikacija sa predstavnicima Opštine Bar, ali objekat ponuđen za adaptaciju nije pogodan za boravak djece zbog malih kancelarijskih prostorija i nemogućnosti izmjene enterijera uslovljenog nosećim zidovima građevine. Pokušaj da se otvori vaspitna jedinica u OŠ Meksiko nije realizovan zbog povećanog broja upisa prvaka u ovu osnovnu školu. Razmatra se i mogućnost adaptacije i opremanja Centralnog vrtića kako bi se stvorile mogućnosti za formiranje novih vaspitnih grupa“, istakli su iz Ministarstva prosvjete.

U odgovorima na pitanja portala Roditelji.me, oni nijesu precizirali da li će ovaj problem biti riješen do početka nove školske godine.

Nakon prošlogodišnjeg sastanka sa direktorima javnih predškolskih ustanova, udruženje Roditelji se, povodom problema u JPU „Vukosava Ivanović Mašanović“, obratilo i kompaniji Luka Bar, tražeći od njih da pomognu sistemu predškolskog obrazovanja i vaspitanja i doprinesu unaprjeđenju stanja u ovoj oblasti, koje je hitno neophodno.

Imajući u vidu još tada aktuelan problem prebukiranosti i najavu da više neće moći da se, ni uz veliku kiriju, koriste prostorije Male luke, predložili smo im da razmotre mogućnost besplatnog ustupanja prostora za vrtić. Odgovor na taj predlog nijesmo dobili.  

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply