Cijene boravka u državnim vrtićima ostaće iste

Predškolska ustanova „Đina Vrbica“ zatražila je od Ministarstva prosvjete saglasnost za povećanje cijene boravka djece u njihovim objektima od septembra, ali je ovaj državni organ odlučio da nova školska godina neće donijeti poskupljenje i porast cijena vrtića. Iz ove podgoričke JPU navode da se cijena nije mijenjala prethodnih 15 godina, a da su u međuvremenu porasle osnovne životne namirnice što ugrožava funkcionisanje svih predškolskih ustanova.

„Svjedoci smo porasta cijena osnovnih životnih namirnica, i to za minimum 30 odsto, što značajno ugrožava funkcionisanje svih javnih predškolskih ustanova na teritoriji Crne Gore. U svrhu očuvanja održivosti i ekonomičnosti rada vrtića, logično je očekivati i korekciju cijena vrtića, koja se nije mijenjala u prethodnih 15 i više godina. Međutim, prema odluci resornog Ministarstva, nova školska 2022/23. godini neće donijeti i porast cijena vrtića“, naveli su iz JPU „Đina Vrbica“.

Tako će cijene boravka u svim državnim predškolskim ustanovama u Crnoj Gori od septembra biti nepromijenje – 39 eura za vrtić, a 40 eura za jaslice.

Ubuduće bez plaćanja po danu

Kako je saopšteno iz „Đine Vrbice“, u njihovoj ustanovi od septembra će ipak biti na snazi novo pravilo koje nije važilo prethodne školske godine.

„Jedina izmjena koja će biti implementirana od početka školske 2022/23. godine tiče se ugovora o međusobnim pravima i obavezama, koji se sklapa između roditelja i ustanove. Naime, tokom prethodne školske 2021/22. godine, vrtić se plaćao po danu boravka djeteta- za vrtić 1.79, a za jaslice 1.82 eura. Od septembra 2022. godine, roditelji će plaćati punu cijenu vrtića, izuzev u slučaju kada za izostanak djeteta postoje objektivne i opravdane okolnosti, koje su jasno naznačene u ugovoru“, saopšteno je iz ove predškolske ustanove kojom rukovodi Bojana Razić.

Vrtiće predškolske ustanove „Đina Vrbica“ naredne školske godinu pohađaće 5.887 mališana.

„To još uvijek nije konačan broj, budući da djeca koja borave u objektima sa poludnevnim boravkom nisu uključena u ovaj broj. Takođe, za veliki broj mališana koji su boravili tokom školske 21/22. godine u JPU „Đina Vrbica“ još uvijek nisu u predviđenom roku sklopljeni ugovori o međusobnim pravima i obavezama. Naknadni rok za potpisivanje ugovora za djecu koja su već boravila u vrtiću biće organizovan u avgustu 2022. godine“, navode iz ove ustanove.

Jedan od roditelja čije dijete ide u vrtić Nađa Ljiljanić smatra da su sadašnje cijene boravka u vrtiću povoljne.

„Smatram da fukcionisanje vrtića mora biti u skladu sa trenutnom situacijom u državi. Vrtić je povoljan, s obzirom da su osnovne životne namirnice poskupile. Nadam se da će se naći prelazno rješenje na zadovoljstvo uprave ali i nas roditelja. Dječji dodatak ne može platiti vrtić i nadam se da će služiti za dječje potrebe. Ministarstvo mora pratiti potrebe djece, ali i ne smije ignorisati ugroženost rada vrtića“, navodi Ljiljanić.

Roditelj Milena Popović smatra da vrtić ne treba poskupiti.

„Poskupile su namirnice, sve je poskupilo i sve to opterećuje kućni budžet. Smatram da vrtić ne treba da poskupi. Ako u porodici imate dvoje, troje djece dječji dodatak nije dovoljan da bi pokrio troškove boravka u predškolskoj ustanovi“, navodi Popović.

Izvor: Dan

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply