Pipi Duga Čarapa na sceni Crnogorskog narodnog pozorišta

Crnogorsko narodno pozorište i baletska trupa Allegro, kroz premijerno izvođenje koreobajke Pipi Duga Čarapa u srijedu, 15. juna u 20 časova, ponudiće ove godine novi kulturni sadržaj za djecu i mlade u Crnoj Gori.

“Pipi Duga Čarapa zanimljiva je i novim generacijama. Rodna ravnopravnost se gradi od djetinjstva i tome nas uči Pipi Duga Čarapa, priča koja nam dolazi iz Švedske, vodeće zemlje po indeksu rodne ravnopravnosti”, poručila je ovom prilikom Viktorija Strugar, baletska pedagogica koja vodi baletsku trupu Allegro.

Zajedno sa njom, koreografiju Pipi Duga Čarapa potpisuje Manja Pavićević, koja je na Institutu za umetničku igru u Beogradu magistrirala pedagogiju (klasičan balet i savremena igra).

„Crnogorsko društvo se ni prije pandemije koronavirusa nije moglo pohvaliti velikim brojem kvalitetnih kulturnih sadržaja za djecu. UNICEF-ovo istraživanje iz 2018. pokazalo je da više od dvije trećine djece uzrasta 9 do 17 godina nije bilo u pozorištu u proteklih godinu dana. Koreobajka Pipi Duga Čarapa odlična je prilika za sve roditelje, djecu i mlade da dođu u Crnogorsko narodno pozorište“, poručila je Pavićević.

Kako je saopšteno iz CNP-a, koreobajka je jedinstvena scenska forma kojom se bavi baletska trupa Allegro, a namijenjena je predškolskom i školskom uzrastu. Predstavu izvode učesnici različitog uzrasta koji su članovi baletske trupe Allegro i učenice baletske škole “Vasa Pavić“ iz Podgorice.

Prethodnih godina je crnogorska publika imala priliku da u izvođenju baletske trupe Allegro gleda razne korebajke – Kralja lavova, Čarobnjaka iz Oza, Snežanu i sedam patuljaka, Petra Pana, Aladina, Alisu u zemlji čuda, Knjigu o džungli, Malu sirenu i Probuđenu ljepoticu.

Uloge u koreobajci tumače Anja Lučić, Kristina Mrkić, Staša Šćepanović, Kay Rodrigez Flores, Varja Đonović, Sara Tomić, Dunja Sekulović, Anika Kalezić, Srna Vukčević, Natalija Roganović, Sara Tomić i Dunja Nišavić.

Koreografiju potpisuju Viktorija Strugar i Manja Pavićević, a dramaturgiju Ivana Darson. Za koncept i režiju bila je zadužena Žaklina Oštir, a scenografiju su uradili Stanislav Nikičević i Jozo Miloš. Kostime su izradili atelje LYUSOF Ljudmila Softić i Aleksandra Moštrokol. Za dizajn svjetla zadužen je Mili Malović, a za grafički dizajn studio Mouse. Produkciju i izvođenje koreobajke su podržali Sekretarijat za kulturu i sport Podgorice i RTCG 1.

Baletska trupa Allegro osnovana je prije 19 godina u Podgorici sa ciljem promocije i razvoja baletske umjetnosti u Crnoj Gori kroz koreografsko stvaralaštvo, realizaciju cjelovečernjih predstava i koncerata, medijske programske sadržaje i stručno usavršavanje članova udruženja.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply