U avgustu raspodjela besplatnih udžbenika za osnovce

Ministarstvo prosvjete uputilo je juče dopis svim osnovnim školama u Crnoj Gori da započnu pripreme za raspodjelu besplatnih udžbenika.

Kako je saopšteno iz resora prosvjete, svi osnovci će i naredne školske godine dobiti besplatne udžbenike, za šta je kapitalnim budžetom za 2022. godinu opredijeljen iznos od 2 miliona i 477 hiljada eura. Štampa će biti završena do kraja jula, a prve isporuke u školama očekuju se početkom avgusta.

„Ministarstvo je juče uputilo dopis svim osnovnim školama da obave pripremne aktivnosti i koordiniraju besplatnu podjelu udžbenika. Pravo na besplatne udžbenike imaju svi učenici javnih ustanova osnovnog obrazovanja. Kapitalnim budžetom za 2022. godinu za ovu svrhu predviđena su sredstva u iznosu od 2 miliona i 477 hiljada eura.  S obzirom da je cijena papira na svjetskom tržištu u porastu, pretpostavljamo da će u tu svrhu biti potrebno izdvojiti još sredstava, koje ćemo na vrijeme i obezbijediti“, poručuju iz Ministarstva prosvjete.

Dodaju da se podaci o učenicima koji su upisali prvi razred i onih koji će sljedeće školske godine pohađati od II do IX razreda, dostavljaju Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva početkom jula, a isporuka udžbenika će biti organizovana čim ih škole kompletiraju u MEIS-u( Informacioni sistem obrazovanja Crne Gore).

Prema podacima iz MEIS-a, podjela udžbenika za učenike prijavljene do 5. jula biće realizovana:

– za I, II i III razred od 8. avgusta;

– za IV, V i VI razred od 15. avgusta;

– za VII, VIII i IX razred od 22. avgusta.

„Za isporuku kompleta udžbenika prema naknadnoj porudžbenici za djecu koja su se naknadno upisala u prvi razred ili su došla iz inostranstva i upisala razred u Crnoj Gori, škole se ne obraćaju ZUNS-u već Ministarstvu prosvjete,  te će za njih udžbenici stići krajem avgusta ili početkom septembra. Dopunska  isporuka udžbenika drugog stranog jezika prema podacima MEIS-a će biti realizovana u oktobru 2022, kada škole unesu konačne podatke o drugom stranom jeziku“, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvjete.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply