Nastavnici predlažu ukidanje klasifikacionih perioda

Udruženje nastavnika društvene grupe predmeta Crne Gore predložiće Ministarstvu prosvjete da se ukinu klasifikacioni periodi, jer bi kroz dva polugodišta kvalitetnije isplanirali i realizovali nastavne sadržaje, kao i ocjenjivanje učenika, kazala je za CdM predsjednica tog udruženja Stanka Vukčević.

Ministarstvo prosvjete priprema izmjene i dopune zakona iz oblasti obrazovanja.

„Udruženje nastavnika društvene grupe predmeta Crne Gore, Ministarstvu će podnijeti inicijativu da se prilikom izmjene Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju izmijeni član 62 Zakona. Stav 1 ovog člana glasio bi: „obrazovno-vaspitni rad (nastavna godina) obuhvata dva polugodista”. Isto tako, u stavu 2 ovog člana, umjesto riječi klasifikacioni periodi, da stoji polugodišta“, pojasnila je Vukčević.

Prema njenim riječima, nastavnici iz osnovnih i srednjih škola, sa kojima je Udruženje radilo anketu, u potpunosti su se složili sa ovom inicijativom.

„Smatramo da izvođenje vaspitno-obrazovnog rada kroz klasifikacione periode ima dosta nedostataka i, prije svega, nije u interesu učenika. Učenici se, kroz tako kratak period, koliko traje jedan klasifikacioni period, ne mogu kvalitetno i blagovremeno ocijeniti, odnosno provjeriti njihovo znanje“, ističe Vukčević.

Ako je propisima, naglašava ona, predviđeno da tokom jednog klasifikacionog perioda učenik mora imati najmanje jednu ocjenu, onda je jasno da za dva mjeseca trajanja klasifikacionog perioda, uz sve ostalo što čini sadržinu časa, skoro nikad učenik ne može imati dvije ili više ocjena.

„Nastavnici bi kroz dva polugodista kvalitetnije isplanirali i realizovali nastavne sadržaje, a mogućnost češće, kvalitetnije i blagovremene provjere znanja, sigurno bi bila u interesu kako učenika tako i nastavnika”, zaključula je Stanka Vukčević.

Izvor: CdM

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply