Škola u Tološima uskoro spremna da primi đake, slijede dogovori sa Ministarstvom

Foto: PG Biro

Objekat nove osnovne škole u podgoričkom naselju Tološi, donacija kompanije Bemax i porodice Ubović, biće spreman da od septembra primi đake. O proceduri oko nabavke opreme i okončanju ovog projekta predstavnici donatora će razgovarati naredne sedmice sa nadležnima iz Ministarstva prosvjete Crne Gore.

Radovi na izgradnji škole su, prema riječima inženjerke Jovane Vuksanović iz kompanije Bemax, u završnoj fazi, a potom slijedi dio posla koji podrazumijeva uključivanje nadležnih iz resora prosvjete.

„Do kraja jula očekujemo završetak radova na objektima škole i sportske sale, nakon čega slijedi opremanje. Pored opremanja škole, kako bi škola mogla biti otvorena, potrebno je riješiti i pitanje priključenja objekta na postojeću elektro i vodovodnu mrežu“, kazala je Vuksanović za portal Roditelji.me.

Prilikom potpisivanja ugovora o donaciji kompanija Bemax i porodica Ubović su iskazale spremnost da doniraju i opremanje objekta, ali je potrebno poštovanje određenih standarda iz oblasti obrazovanja.

„Sa tim standardima mi nijesmo upoznati, jer niko iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta na čelu sa sada bivšom ministarkom Bratić nije pokazao interesovanje za realizaciju ovog projekta. Nažalost, od polaganja kamena temeljca (maj mjesec prošle godine) niko nas nije kontaktirao iz resornog Ministarstva, a kamoli obišao gradilište“, navela je Vuksanović.

Ona je dodala da je iz kabineta gradonačelnika Glavnog grada Ivana Vukovića 26. aprila ove godine upućen dopis Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta kako bi se riješili ovi problemi, imajući u vidu da djeca i njihovo obrazovanje trebaju biti na prvom mjestu.

„Danas su nas predstavnici resornog Ministarstva konačno kontaktirali i predložili organizovanje sastanka koji bi trebalo da bude održan tokom sljedeće nedjelje“, najavila je Vuksanović.

U dopisu koji je iz Glavnog grada upućen u aprilu Ministarstvu navodi se da je zbog blagovremenog stavljanja u funkciju objekta neophodno da u što kraćem roku dobiju smjernice o opremanju. “Istovremeno, zbog obaveze priključenja objekta na elektro i vodovodnu mrežu neophodno je održati sastanak između predstavnika kompanije Bemax, Ministarstva i Glavnog grada, kako bi se definisala dinamika ovih radova, te buduća mjerna mjesta upisala na korisnika”, navodi se, između ostalog, u dopisu koji potpisuje Vuković.

Dodaje se da iznenađuje da niko od nadležnih u MPNKS od maja 2021. nije pokazao bilo kakvo interesovanje u vezi sa ovim vrijednim projektom, na čiju realizaciju građani Podgorice čekaju decenijama.

“Ukoliko želimo da objekat počne da se koristi od prvog dana školske 2022/23. godine potrebno je tražene podatke dostaviti u najkraćem mogućem roku”, zaključuje se u dopisu Glavnog grada.

Škola u Tološima će, kako je ranije najavljeno, imati 27 učionica i fiskulturnu salu kapaciteta 494 sjedišta, koja će biti otvorena za košarkaške, rukometne i fudbalske utakmice. U okviru uređenja, biće popločani trg, trim staza, otvoreni tereni, a kompletan prostor biće opremljen urbanim mobilijarom i pejzažno uređen.

Prema važećim zakonima i pravilnicima iz oblasti obrazovanja, objekat je projektovan za 1.200 djece.

Kamen temeljac za izgradnju škole položen je u maju prošle godine, a projekat je vrijedan više od sedam miliona eura. Kompanija Bemax i porodica Ubović donirali su ovaj vrijedan projekat u znak sjećanja na Novku Ubović, jednu od najistaknutijih prosvjetnih radnica i dobitnicu najvažnijih priznanja iz oblasti obrazovanja.

Od 1. aprila, kada je počeo upis djece u prvi razred osnovne škole, više roditelja nam se obratilo, tražeći informaciju da li će nova škola početi sa radom u septembru. Uvidjevši da ove ustanove nema na spisku dostupnom za upis preko portala upisi.edu.me, pokušali su bezuspješno da te informacije dobiju i u upravama nekih drugih škola.  

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply