Sindikat prosvjete: Nadležni da zaštite vaspitno-obrazovne ustanove

Crnogorske vaspitno – obrazovne ustanove nijesu, prema ocjeni Sindikata prosvjete Crne Gore, zaštićene. Navode da sada u njih mogu ući nepoznate osobe, kao i djeca koja nijesu učenici te škole, pa je potrebno hitno obezbijediti zaštitu, u vidu detektora kakve imaju državne institucije koje na taj način štite poslanike i ministre.

Predsjednik Glavnog odbora SPCG Oliver Jakovljević naveo je da se cijela javnost uznemirila slušajući neprijatne vijesti o postavljanju bombi u školama u pojedinim gradovima.

Prema njegovim riječima, posebno su uznemireni djeca, roditelji, nastavnici i uprave škola.

„Dešava se zaista nešto neviđeno: da su ciljevi izmišljenog ili stvarnog napada postale ustanove u kojima se vaspitavaju i obrazuju djeca – budući nosioci društvenog, ekonomskog i kulturnog života Crne Gore”, rekao je Jakovljević.

On je kazao da pozivanje na “dizanje” škola u vazduh, bilo to kroz lažne ili istinite dojave, ne predstavlja ništa manje nego teroristički akt.

Kako je naveo, iz tog razloga se prema nepoznatim počiniocima treba i odnositi kao prema teroristima, čiji je cilj da unesu paniku i nestabilnost u društveni život porodica i cijelokupni sistem.

„Vaspitno-obrazovne ustanove su nezaštićene, u njih mogu ući i nepoznate osobe, a i djeca koja nijesu učenici te škole. Svaka škola mora imati detektore kao što ih imaju nadležne državne institucije u cilju zaštite poslanika, ministara, sekretara”, rekao je Jakovljević.

On je poručio da njihove živote treba zaštititi, ali da država i resorno Ministarstvo moraju da znaju kako su dječji životi ipak važniji.

„Apelujemo na nadležne da se zaštite vaspitno-obrazovne ustanove od ovakvih ili sličnih prijetnji i događaja kako bi roditelji imali sigurnost za živote i zdravlje svoje djece, kao i mi nastavnici i ostali zaposleni u školi”, poručio je Jakovljević.

On je kazao da SPCG, kao i svi zainteresovani činioci, ne sumnja da će državni organi ispitati novonastalo stanje kako se ne bi unosila psihoza stresa i škole funkcionisale onako kako je i do sada bilo.

“Očekujemo brzo rješavanje nastale situacije i procesuiranje uzročnika ovih događaja”, zaključio je Jakovljević.

Izvor: Mina

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply