U Budvi postavljene dvije klupe za dojenje i presvlačenje beba

U Budvi su juče na dvije lokacije postavljene klupe za dojenje, hranjenje i presvlačenje beba.

Kako je saopšteno iz budvanske NVO Građanski glas Crne Gore, riječ je o realizaciji njihovog projekta Grad beba – Budva, naš grad za bebe i mame, koji je podržala i finansirala Opština na javnom konkursu za raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama za 2021. godinu.

„Projekat je baziran na širenju svijesti o značaju dojenja, kao najboljem i najzdravijem načinu ishrane beba, kroz davanje podrške majkama za dojenje u javnosti – kad god i gdje god bebi odgovara“; saopšteno je iz Građanskog glasa.

Klupe, kakve već postoje samo u Podgorici, postavljene su na Trgu slobode (park ispred  Crvene zgrade) i u Malom parku (ispred zgrade Royal Gardens) u Budvi.

Kako očekuju u ovoj NVO, klupe, koje imaju prostor za sjedjenje i površinu za presvlačenje beba će olakšati svakodnevne rutine, stvaranjem adekvatnog ambijenta koji bi dodatno motivisao mame da bez stida, udobno i relaksirano, svojim bebama i u javnosti omoguće osnovnu ljudsku potrebu – potrebu za hranom.

„Prateći smjernice Svjetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a o značaju dojenja, kao i svjetske trendove po pitanju razbijanja tabua kada je dojenje na javnom mjestu u pitanju, funkcionalne klupe za dojenje i presvlačenje beba prepoznate su kao pozitivan signal da ovo pitanje nije i ne smije biti tabu tema. Opština Budva, koja je prema podacima MONSTAT-a, drugi grad po natalitetu u Crnoj Gori, kroz podršku društveno-odgovornom djelovanju, i na ovaj način teži da da pozitivan primjer sugrađanima, unaprijeđujući njihov kvaliteta života od najranije dobi“, navodi se u saopštenju.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply