Neka djeca nijesu redovno vakcinisana, ali ne zbog odluke roditelja

Podaci da je do 1. februara ove godine vakcinu protiv morbila, zaušaka i rubele primilo svega dvanaest odsto djevojčica i dječaka rođenih 2020. naveli su dio roditelja da ukažu i na neke manje poznate razloge zbog kojih njihova djeca još nijesu vakcinisana. Upozorenje da je Crna Gora zbog toga u ozbiljnom riziku od epidemije malih boginja posebno je uznemirilo one koji ne smatraju da vakcine mogu izazvati bilo kakve loše posljedice po razvoj njihove djece, ali njihovi skoro dvogodišnjaci ipak još nijesu redovno vakcinisani, ne zbog njihove odluke.

Lidija, majka osamnaestomjesečnog Bojana, tvrdi da njen dječak još čeka MMR vakcinu, jer joj je pedijatar saopštio da nema uslova da je dobije. A uslovi su, kako pojedini pedijatri to tumače, predviđeni razmak između vakcina u prvoj godini i redosljed primanja. Takođe, za dio roditelja, ali čak i zdravstvenih radnika, nepoznanica je i kako postupati kada nema vakcine protiv hepatitisa B, koja se u prvoj godini prima u tri doze. Zbog otežane nabavke, a samo jednog proizvođača, kako je i ranije saopštavano iz Montefarma, nestašice ove vakcine su česte, posebno u posljednje dvije godine. Kraći period u domovima zdravlja je lani nedostajao i pentaxim, a bebe rođene ovih dana u Kliničkom centru ne mogu primiti ni BCG vakcinu pri odlasku iz Porodilišta, jer je nema.

Šta zbunjuje roditelje?

 „Majka sam djeteta rođenog 2020. godine, koga smo kao i prvo dijete planirali redovno da vakcinišemo. Ipak, još nije primio MMR vakcinu, a razlog je taj što je u toku prethodne godine nedostajala vakcina protiv hepatitisa B, koju djeca primaju u tri doze. Čekamo skoro godinu dana“, navodi ova majka, tvrdeći da je upravo od pedijatra dobila informaciju da dijete mora dobiti sve vakcine predviđene kalendarom u prvih dvanaest mjeseci života, da bi tek potom primilo MMR.

A vakcinu MMR još čekaju zbog druge informacije koja glasi da od posljednje doze vakcine protiv hepatitisa B do vakcine protiv morbila, zauški i rubele mora proći šest mjeseci.

„Nije sve samo do roditelja, ima nas savjesnih, ali zbog više sile smo među onih 88 odsto djece koja nijesu još primila MMR“, ističe Lidija.

Vakcina protiv hepatitisa B nije prepreka za MMR

Epidemiološkinja dr Milena Popović Samardžić iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore ističe da to što dijete nije vakcinisano protiv hepatitisa B nije prepreka da primi MMR.

„MMR i hepatitis B se mogu dati isti dan. Dakle, ne postoji definisan razmak između hep B i MMR vakcine. Ako je dijete napunilo 12 do 15 mjeseci, neovisno od toga da li je vakcinisano vakcinom protiv hepatitisa b, treba da primi MMR“, navodi dr Popović Samardžić.

Pojasnila je da kalendar imunizacije savjetuje optimalno vrijeme za vakcinaciju shodno zrelosti imuniteta djeteta i očekivanja da ćemo dobiti i optimalan imuni odgovor na datu vakcinu, u riziku od bolesti u odnosu na uzrast. Ipak, u nekim situacijama, kada postoje opravdani razlozi za to, pomjeranja su dozvoljena.

Promjene u kalendaru

“Nekada postoje opravdani razlozi za odlaganje imunizacije (na primjer privremena kontraindikacija) pa je za takve situacije napravljen i catch-up plan ili plan sustizanja propuštenih doza vakcina. Nekada se i sam kalendar imunizacije mijenja, kao na primjer u situaciji realne opasnosti kakvu nosi epidemija i kada se pojedine doze daju i ranije nego što je propisano kako bi se populacija što prije zaštitila”, kazala je dr Popović Samardžić.

Kalendar se, prema njenim riječima, koriguje ako za to postoji realne okolnosti, zbog propuštenih doza vakcine ili u vanrednim situacijama kao što je epidemija.

“Kalendar se nikako ne koriguje ako za to ne postoje objektivni razlozi”, istakla je dr Popović Samardžić.

Edukacija pedijatara

Ona potvrđuje da su se, u razgovorima sa pacijentima, uvjerili da izvjestan dio problema sa nepravovremenom vakcinacijom potiče i iz same ljekarske zajednice.

„Upravo iz tog razloga u toku su edukacije pedijatara i pedijatrijskih sestara, formiranje timova trenera sastavljanih od ljekara različitih specijalnosti koji će sprovoditi treninge zdravstvenim radnika o kontraindikacijama i mjerama bezbjednosti prilikom vakcinacije“, kazala je Popović Samardžić.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply