Uči i igra oko 1500 učenika iz 11 osnovnih škola u Podgorici

Foto: Božo Žunjić

Udruženje Roditelji počelo je da sprovodi projekat Uči i igraj – Jednake mogućnosti obrazovanja i sporta za svu djecu, u okviru kojeg dječaci i djevojčice iz 11 osnovnih škola, sa teritorije Glavnog grada, dobijaju podršku u savladavanju čitanja i pisanja, kao i mogućnost dodatnih sportskih aktivnosti.

Ovaj projekat, koji će trajati do kraja školske godine podržala je UEFA Fondacija za djecu, koja je krajem prošle godine odlučila da odobri projekat udruženja Roditelji. Misija projekta je unapređenje mogućnosti podrškom u obrazovanju i socijalnoj integraciji kroz sport za djecu uzrasta od 6 do 12 godina, a među njima prioritet imaju ona koja žive u socijalno ugroženim porodicama.

U osnovnim školama „Vuk Karadžić“, „Marko Miljanov“, „Pavle Rovinski“, „Branko Božović“, „Savo Pejanović“, „Milorad Musa Burzan“, „Božidar Vuković-Podgoričanin“, „Vlado Milić“, „Radojica Perović“, „Dragiša Ivanović“ i „Vladimir Nazor“ ove sedmice su počeli besplatni treninzi fudbala i časovi dodatne pomoći u savladavanju čitanja i pisanja.

„Djeca se već neko vrijeme konačno vraćaju svemu onome što im nije bilo dostupno u dovoljnoj mjeri u toku prethodne dvije godine zatvorenosti i drugačijih uslova funksionisanja. Sigurni smo da će aktivnosti koje ćemo sprovoditi, barem dijelu njih, pomoći u tome – nekima da nadoknade propušteno znanje, drugima da budu više fizički aktivni“,  kazala je koordinatorka projekta, Tanja Ašanin.

Sve to, naravno, ne bi bilo izvodljivo da nema podrške nastavnika i škola u kojima se projekat sprovodi.

Podrškom u učenju biće obuhvaćeno ukupno 400 djece, a treninzima fudbala 1.200 dječaka i djevojčica. Sa njima će raditi nastavnici fizičkog obrazovanja i licencirani treneri, kao i nastavnici razredne nastave, uz podršku ukupno 60 volontera.

Za najbolje timove iz svake škole, u maju će biti organizovan fudbalski kup koji će biti prilika da se djeca druže, a planirano je i da ih u toku narednih mjeseci za vrijeme treninga, posjete poznati crnogorski reprezentativci u fudbalu.

„Udruženje Roditelji već godina sprovodi brojne aktivnosti, čiji je cilj da djeca imaju iste mogućnosti u obrazovanju i posebno sportskim aktivnostima, kroz različite socijalne servise koje pruža. Nadamo da će ovaj i slični projekti pokazati koliko djeci i porodicama to znači i dodatno podstaći donosioce odluka da se ovim temama više posvete konkretnim akcijama“, dodala je Ašanin.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply