Deset razvojnih igara za dvogodišnjake

Period ranog razvoja je bitan dio djetinjstva kada dijete raste i razvija svoje vještine. Veliki je broj zabavnih igara koje stimulišu segemente motoričkog, kognitivnog i govorno-jezičkog razvoja. U nastavku teksta upoznajte se sa desetak igara pogodnih za dvogodišnjake.

List po list

Kada je jesen, iskoristite lijepe dane za šetnju po parku i ponesite neku vrećicu ili korpicu. Zajedno sa djetetom skupljajte lišće i ostala skivena jesenja blaga (žireve, kestenje), opisujte kakvih je boja lišće i koje je veličine. Kasnije kod kuće od sakupljenog lišća možete da napravite jesenju krunu ili jesenje drvo.

Uz ovu aktivnost dijete razvija vještine poput hodanja, čučanja, podizanja odnosno grubu i finu motoriku.

Toplo/hladno

Da li se sjećate ove igre? Ponekad su jednostavne igre najzabavnije. Sakrijte veću igračku na neko očigledno, a opet skriveno mjesto i krenite zajedno u potragu za njom, poslije prvog puta neka dijete proba samo. Što je dijete bliže igrački to je toplije, što je dalje to je hladnije.

Uz ovu aktivnost vježba se strpljenje, orijentacija, aktivno slušanje, ali se razvija i kognicija – jer iako nešto ne vidimo, to ne znači da nije tu.

Sunđer

Ovo je super igra za vrijeme kupanja, dajte djetetu nekoliko sunđera različitih veličina kako bi okupalo svoje igračkice ili pločice kod kade. Uz ovu aktivnost dijete stimuliše razvoj mišića šake i prstiju (stiskanje sunđera kako bi voda iscurila), ali i gradi samopouzdanje jer ima “važan” zadatak da okupa svoje igračke kako bi mogle da idu na spavanje.

Hoki-poki

Ovo je još jedna jednostavna igra uz koju dijete uči da prati instrukcije i uči djelove tijela. Hoki poki je pjesmica koju prate jednostavni pokreti, dovoljno je da pratimo šta pjesma kaže.

Igre sjenki

Jedna tiha igra koju možete da igrate pred spavanje ili kada napolju padne mrak je i ova sa sjenkama. Ugasite svjetlo i upalite lampu tako da se sjenka šake vidi na zidu. Mašite, pravite figure od šaka i prstića, pokušajte da napravite neku životinju zajedno. Dijete može da proba i samo da napravi neku figuru,  a vi da pogađate.

Padobranac

Raširite čaršav tako da i vi i dijete držite čvrsto ivicu čaršafa prstima obje ruke. Zajedno polako podižite iznad glave uz opis „Dižemo polako, gore, gore, gore“, a onda spušajte brzo uz opis „A sad brzo dolje, dolje“, pa onda zamijenite da se podigne brzo gore, a spusti polako dole. Kada kažete “Idemo ispod” zajedno se sakrijte ispod čaršafa i pustite ivice, sljedeći nivo bi bio da se sakrijete ispod držeći ivice.

Ova aktivnost je dobra za razvoj fine motorike, ali i za učenje aktivnog slušanja.

Izbaci uljeza

Napravite toranj od kockica iste boje (tako da vas dijete gleda) uz opis “Sada slažem kocke žute boje” i na kraju dodajte jednu kocku druge boje. Kada dijete pogleda toranj pitajte da li zna koja je kocka uljez, koja boja nije ista. Kada se uljez otkrije sklonite ga i sparite ga sa njegovom bojom. Ovu igru možete da igrate i sa voćem i povrćem, kasnije i sa divljim i domaćim životinjama, kao i sa različitim karticama.

Poligon

Kada je napolju kišni dan, a dijete puno energije nije loše napraviti igralište kod kuće tako što ćete osmisliti mini poligon sa preprekama. Možete koristiti jastuke (skok sa jastuka na jastuk), stolice (provlačenje ispod stolice), kanap (da se dijete provuče iz paukove mreže), isjeći papir da budu barice (zalijepiti “barice” na pod i skakati sa jedne na drugu, možete i osmisliti putanju kretanja), poređajte rolne toalet papira i rušite ih mekom loptom…

Ledene kocke

Pomiješajte vodu i boju za kolače (plava, crvena, žuta) i stavite u držač za led, zamrznite. Kada se zamrznu stavite po dvije plave i crvene kockice u jednu kesu za zamrzivač, a u drugu stavite po dvije žute i plave. U treću stavite po dvije crvene i žute kocke leda i zatvorite kese (možete dodatno obezbijediti od curenja sa selotejpom). Mlađa djeca će uživati u pomjeranju kockica (a imaće i senzorni stimulus), dok će stariji moći da uoče promjene boja – dvije boje daju treću boju.

Pronađi pravi džep

Za ovu igru vam je potreban karton i papir u boji i/ili šareni papir. Papir isjecite tako da od njega napravite „džep i maramicu“ i zalijepite na karton. Isječene maramice stavite u korpicu i zadatak je pronaći pravi džep za maramicu. Uz ovu aktivnost se stimuliše razvoj vizuelne percepcije i diskriminacije, uče se boje i oblici.

Izvor: pitajtedefektologa.com

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply