Više državno tužilaštvo preispituje postupanje u posljednjem slučaju pedofilije

Više državno tužilaštvo u Podgorici preispitaće postupanje Osnovnog državnog tužilaštva povodom slučaja u kojem je šezdesetčetvorogodišnji muškarac uznemiravao i dodirivao trinaestogodišnju djevojčicu. Kao i u nekoliko prethodnih slučajeva nedozvoljenih polnih radnji u kojima su žrtve djeca, i ovaj je odlukom Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, okvalifikovan kao prekršaj, a ne kao krivično djelo.  

Iz kabineta v.d. vrhovne državne tužiteljke Maje Jovanović za Radio Slobodna Evropa je saopšteno da je već pokrenut postupak preispitivanja ovog slučaja.

“Od Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, koje je neposredno nadležno, zatražila sam da se preispita postupanje Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici u predmetu na koji se odnose vaša pitanja”, piše u odgovoru Jovanović na pitanje Slobodne Evrope.

Posljednji slučaj, koji će i biti preispitan, podgoričkoj policiji je prijavila majka djevojčice, koja je navela da je komšija, koji je stariji od njene ćerke 51 godinu, na kojeg se inače žalila da je grli kada ide u školu, i sada to ponovio. Ovog puta, kako je ispričala djevojčica, skroz je primakao svom tijelu i držao je par sekundi, nakon čega je, kada mu je rekla gdje se zaputila, otišao.

Prema navodima iz prijave, muškarac je potom djevojčicu sustigao automobilom i ponudio da je odveze kako bi je zaštitio od hladnoće. Djevojčica je ušla u automobil komšije, ali je on odmah uhvatio za ruku koju je držala na svojoj butini i počeo da je miluje, govoreći joj: “Kako ti je ruka hladna”. U prijavi piše i da je šezdesetčetvorogodišnjak tada djevojčicu pitao: “Hoćemo li malo da se provozamo?”, milujući joj ruku cijelo vrijeme.

Nakon što je odbila, govoreći da kasni, pitao je: “Da li znaš šta je tajnica?”, a kada je dobio negativan odgovor, pitao je – “Znaš li šta je tajna?”. Djevojčica mu je, piše u izjavi, odgovorila da zna i tražila od njega da ne skreće nigdje, a on je držeći je za ruku zaustavio automobil ispred objekta ka kom je krenula, kada je i uspjela da izađe iz automobila.

Uplašena da je komšija ponovo ne presretne, sve je ispričala majki, koja je i odvela u policiju da skupa podnesu krivičnu prijavu. Na osnovu svega toga navedenog, tužilac je ocijenio da nema dovoljno elemenata za pokretanja krivičnog postupka protiv šezdesetčetvorogodišnjaka, već je policija, u skladu sa svojim nadležnostima, podnijela zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka zbog počinjenog prekršaja – naročito drsko i bestidno ponašanje.

Povodom ovog slučaja, ali i nekoliko prethodnih u kojima su žrtve takođe bila djeca, a Tužilaštvo ih je okarakterisalo samo kao prekršaje, udruženje Roditelji se prije nekoliko dana obratilo Tužilačkom savjetu, na čijem je čelu v.d. vrhovni državni tužilac Maja Jovanović. Uputili smo im molbu da posebnu pažnju usmjere na postupanje tužilaca u slučajevima u kojima su žrtve bile djece, a napadale su ih i uznemiravale starije osobe i ugrožavale njihove polne slobode.

Prenoseći članovima Tužilačkog savjeta zabrinutost roditelja u vezi postupanja i kvalifikovanja ovih slučajeva, upozorili smo da, ne želeći da se bavimo tuđim poslom ili da ulazimo u nezavisnost tužilaštva i sudstva, moramo primijetiti da su slične reakcije predstavnika institucija sistema, iz roditeljskog ugla vrlo sporne jer nam šalju jasnu poruku da bezbjednost naše djece može bilo ko, bilo gdje da pokuša da ugrozi i da za to ili uopšte ne odgovara ili minimalno odgovora.

„Onda se vrlo brzo nađe na ulici i bude opasnost za druge. Nemojmo da dozvolimo da sada, kada je konačno izmijenjen Krivični zakonik koji na kvalitetniji način uređuje ovu oblast i pooštrava kaznenu politiku, dolazimo u situaciju da osumnjičeni za ova djela ni ne dođu u priliku da tim kazanama budu kažnjeni“, navodi se, između ostalog, u dopisu udruženja Roditelji.

Roditelji se pitaju da li je potrebno da se nekom djetetu desi događaj sa fatalanim posljedicama da bismo se osvijestili i počeli da tumačimo zastrašujuća postupanja pojedinaca onako kako im dolikuje.

“Moramo da iskažemo i dodatno strahovanje da ove situacije značajno umanjuju povjerenje u institucije sistema i ne šalju poruku potencijalnim počiniocima zlodjela da će odgovarati i biti oštro sancionisani ukoliko se na tako nešto odluče. Osim toga važno je naglasiti i da je opasno i vrlo problematično, da u društvu u kojem se građani nedovoljno često odlučuju da prijave nadležnim institucijama ovakva djela, kada to ipak urade suoče se sa postupanjima koja im šalju jasnu poruku da ne mogu da očekuju zaštitu svojih prava. Čak im se objašnjava, da na primjer, ako odrasla osoba direktno kontaktira dijete ispred njegove škole i pokazuje mu eksplicitni seksualni sadržaj, istovremeno se samozadovoljavajući, da to nije kršenje bilo kojeg ljudskog prava ili slobode maloljetnika već bestidno, nemoralno, drsko i uvredljivo ponašanje“, stoji u obraćanju udruženja Roditelji Tužilačkom savjetu.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply