Nedopustiva praksa da pedofili izmiču pravdi i odgovaraju samo prekršajno

Nedopustiv je nastavak prakse da pojedini sporni slučajevi pedofilije izmiču pravdi, odnosno kvalifikuju se kao prekršaji, čime se obesmišljava primjena nedavno izmijenjenog Krivičnog zakonika koji za ovakva postupanja propisuje oštrije kazne, za najteža djela protiv polnih sloboda učinjenih na štetu maloljetnika i do 40 godina zatvora.

To je ocjena kopredsjednice Ženskog kluba Skupštine Crne Gore, kao i predstavnica civilnog sektora, nakon odluke Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici koje je procijenilo da nema elemenata krivične odgovornosti u nedoličnom ponašanju starca od 64 godine prema jednoj djevojčici koja ima 13.

On, koji joj je komšija, kako je ispričala djevojčica, grlio je na putu do škole, a potom sustigao autom da je odveze i spasi od hladnoće. Uhvatio ju je za ruku i počeo je da je miluje, prenijeli su pojedini mediji. Pitao je i zna li šta znači – tajna.

Protiv njega je podnijeta prekršajna prijava.

Zbog ovakvog ishoda ovog slučaja, ali i niza prethodnih, udruženje Roditelji se obratilo i Tužilačkom savjetu, tražeći da reaguju. Oni koji su inicirali zakonske izmjene, ističu da se ovakvim pristupom žrtve ne štite niti se pokazuje empatija prema njima.

Kako bi reagovali da je njihovo dijete

Potpredsjednica Skupštine Crne Gore, poslanica prof. dr Branka Bošnjak poručuje da je nedopustivo da sudije, što je, nažalost, najčešći slučaj, svedu na prekršajni delikt seksualno uznemiravanje djece.

Šalje se, kaže Bošnjak, toliko loša poruka kao da je država na strani prestupnika, a ne djece koja su žrtve, što može imati pogubne posljedice. Upozorava da će obeshrabriti žrtve da prijave ovakve slučajeve, a prestupnici će biti ohrabreni da nastave nedozvoljeno ponašanje.

„Doći ćemo, nažalost, i u situaciju da neko od roditelja djece koja su žrtve uzmu pravdu u svoje ruke. Zato je neophodno da se ovakve presude preispitaju i da sudije koje pokazuju ovoliku dozu tolerancije prema pedofilima budu sankcionisane“, rekla je ona.

Podsjeća da je Ženski klub Skupštine inicirao pooštravanje kazni, a izmjenama Zakonika predviđeno je i obavezno vođenje registra pedofila i zabrana pristupa mjestima na kojima su djeca. Sve je to, ističe Bošnjak, uzaludno ako imamo sudije koje obesmišljavaju propisane kazne i tolerišu ovakve pojave.

„Sigurna sam da se ovako ne bi ponašali da je u pitanju njihovo dijete“, navela je Bošnjak.

Izvršna direktorica udruženja Roditelji Kristina Mihailović kaže da je katastrofalna procjena Tužilaštva da je ovo samo prekršaj. Na to su, kako navodi, reagovali i roditelji.

„Zgroženi su. Tužilaštvo ima neku čudnu vrstu procjene. Šta treba da se desi da bi reagovali kako treba? Da bude ovo prekršaj – neprihvatljivo“, rekla je Mihailović.

Tema za brigu i analizu

Kako je najavila izvršna direktorica Centra za ženska prava Maja Raičević, ovaj slučaj će nominovati za narednu sjednicu Operativnog tima za borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici. Nakon što dobiju potrebne informacije o predmetu, uputiće mišljenje nadležnim institucijama.

Mihailović upozorava da je ovo treći sporni slučaj u posljednjih nekoliko mjeseci koji se završava prekršajnom prijavom. U jednom od prethodnih slučajeva počinilac je pratio djevojčicu, jurio je za njom, a poznat je od ranije kao osoba koja je osuđivana za pokušaj obljube djevojčice. Drugi slučaj, za koji se još čeka epilog suđenja u Sudu za prekršaje u Podgorici, kvalifikovan je takođe kao remećenje javnog reda i mira, iako je mladić u blizini škole uznemiravao djevojčice, pokazujući im i pornografske sadržaje.

Izvršna direktorica Sigurne ženske kuće Ljiljana Raičević smatra da je zakon dobro napisan, ali da ga tužioci i sudije tumače po nekom njihovom ličnom nahođenju.

Kaže da se svakodnevno susrijeće sa čudnim odlukama tužilaštva.

„Crnoj Gori nije stalo kako će neko da osjeti ruku pravde“, kaže ona.

Blaga kvalifikacija – praksa

Maja Raičević iznosi i statistiku sudova za prekršaje koja pokazuje da su u toku 2021. godine u radu imali jako veliki broj predmeta za nasilje u porodici – čak 2.176. Kaže da to potvrđuje stav da se tužioci mnogo češće odlučuju za blažu kvalifikaciju djela, odnosno uglavnom se vode prekršajni postupci za ovu vrstu djela.

„Krivičnih postupaka je neuporedivo manje – unazad 10 godina ne prelaze 15 odsto od ukupnog broja prijavljenih slučajeva. Vrlo je slična situacija i sa djelima protiv polne slobode – preblaga kaznena politika uslovljava da veliki broj nasilnika ponavlja djelo“, navela je Raičević.

U Osnovnom sudu u Podgorici tokom prošle godine formirano je šest predmeta zbog krivičnog djela nedozvoljene polne radnje. Kako je ranije objavljeno, u četiri predmeta je donijeta presuda – osuđeni su na ukupno pet godina i četiri mjeseca zatvora zbog pedofilije.

Jedan okrivljeni je dobio dvije godine zatvora, drugi godinu i po, treći godinu i pet mjeseci, a četvrti pet mjeseci.

Roditelji treba da se žale

Ljiljana Raičević je podsjetila na jedan od slučajeva u kojem je, kako kaže, pedofil bio jedva uhapšen i policija je bila na muci kako da procesuira slučaj. Ističe da je taj čovjek došao da kreči jednom sugrađaninu i da je počeo da pipa djevojčicu.

„On je uzeo poslije dva-tri advokata. Da mi nijesmo pratili slučaj, sigurno bi bio odbačen“, kaže Raičević.

Ističe da roditelji ne treba da odustaju i da treba tužbama da idu do kraja.

Ona je kazala da je mnogo neprijavljenih slučajeva pedofilije.

Bilježe, navodi ona, slučajeve da im se jave, ispričaju da je djevojčica doživjela seksualno uznemiravanje, ali da to neće da prijave.

„Skoro da ne postoji žena koja nije doživjela neki vid seksualnog nasilja. Ogroman procenat ih je koje su ćutale o tome skoro do kraja života“, navodi Raičević.

Podsjeća da su skoro saznali za ženu koja im je prijavila da ju je ranije, kada je imala desetak godina, seksualno napastvovao stric. Žena ima 68 godina.

„Pročitala je nešto što smo mi pisali i motivisali smo je da se prijavi. Ispričala nam je da je ovaj slučaj prijavila roditeljima, ali da nije naišla na razumijevanje“, rekla je Raičević.

Izvor: Pobjeda

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply