Deset razloga zašto je poljoprivreda važna za pravilan razvoj djece

Poljoprivreda uči djecu odakle dolazi hrana koju koriste, ali im pomaže i da razviju niz vještina koje će koristiti u mnogim životnim situacijama. Iako je način života na selu i obaveze koje on nosi nepoznanica za mnoge mališane sa gradskog područja, važno je omogućiti im makar povremeni kontakt sa prirodom, domaćim životinjama i radom u bašti.

Odakle dolazi hrana

Svjesni smo da većina današnje djece nije upoznato sa tim odakle i kako nastaje hrana koju konzumiraju, što zbog modernog načina života, a što zbog toga što dobar dio stanovništva živi u gradovima. Same ove činjenice su uzrok zašto je poljoprivreda nepoznanica današnjoj djeci. Djeca će itekako obogatiti svoje životno iskustvo spoznajom odakle dolazi njihova hrana, na koji način se proizvodi i upoznati cijeli ciklus od farme do stola.

Lekcije o odgovornosti

Bilo da je riječ o uzgoju životinja ili biljnoj proizvodnji, produktivnost i rezultati direktno zavise od proizvođača. Redovna i svakodnevna briga o životinjama i biljkama podiže kvalitet finalnog proizvodima i pravi jedan zdrav i ukusan proizvod. Hranjene, zalivanje, čišćenje, oranje, plijevljene, orezivanje, izgradnja i popravke su redovne aktivnosti na svakoj farmi. Djeca koja se upoznaju sa ovakvim načinom života i proizvodnje shvataju značaj sopstvene uloge u samoj proizvodnji i shvataju značaj hrane koji ona ima na njih,  njihove porodice i najbliže.

Kako brinuti o životinjama

Pravilna briga o životinjama je neophodna za proizvodnju kvalitetne hrane. Životinjama je potrebna hrana, sklonište, briga, liječenje i saosjećanje kako bi rasle zdrave i srećne. Poljoprivreda uči djecu zašto i kako različite životinje dobijaju različitu hranu, zahtijevaju različite vrste skloništa i trebaju različitu njegu u različito vrijeme. Samim tim djeca se uče da budu savjesna, pažljiva i imaju mogućnost opažanja prema različitim potrebama životinja.

Životne vještine

Postoje neke stvari koje jednostavno ne možete naučiti iz knjige ili u školi. Poljoprivreda uči djecu svih uzrasta životnim vještinama kao što su uzgoj hrane, naporan rad, komunikacija, briga o drugima i još mnogo toga.

Svijest o bezbjednosti

Poljoprivreda uči i drugim vještinama, a značajno je napomenuti da je tu i poznavanje okruženja i ambijenta u kojem radite. Muža krava, rad sa opremom, hranjenje svinja, hvatanje pilića, rad u bašti i ostali zadaci zahtijevaju svijest o bezbjednosti u svakom trenutku. Djeca uče da uvijek budu pažljivi i na oprezu kako bi zaštitili prevashodno sebe, a onda i životinje.

Djeca će više cijeniti hranu

Provođenje dana, nedjelje ili cijelog života na farmi promijeniće način na koji vidite hranu. Hrana postaje nagrada, a ne samo nešto što dolazi iz prodavnice. Djeca koja uzgajaju sopstvenu hranu vjerovatnije će manje trošiti kupovnih namirnica, a zahvaljujući poljoprivredi će jesti veći izbor hrane.

Učenje o životnom ciklusu

Jedan od najtežih aspekata u poljoprivredi je činjenica da tamo gdje ima žive stoke ima i mrtvih. Životni ciklus je teško naučiti, a još teže prihvatiti. Biti na imanju donosi radost novog života i tugu izgubljenog života. To je ciklus života, težak i nagrađujući.

Vremenske prilike i značaj prirode

Vremenske prilike svih vrsta utiču na poljoprivredu i to na dnevnoj bazi. Kiša je izuzetno važna, ali previše kiše nikad nije dobro. Ekstremna vrućina i hladnoća utiču na sve i svakoga na farmi. Farmeri zavise od prirode i vremenskih prilika, ali ih ne mogu kontrolisati. Sve što možemo jeste da budemo svjesni onoga što nam dolazi i da se pravilno pripremimo.

Vještine rješavanja problema

Životinje imaju sopstveni um i stvari se mijenjaju svakodnevno. Kao mladi poljoprivrednici, djeca moraju da shvate načine na koji se obavljaju svakodnevni zadaci,  ukoliko ponašanje životinja, rad opreme ili vremenske prilike ne idu na ruku. Popravljanje ograde, čupanje korova, popravljanje sistema za navodnjavanje su samo neki od problema sa kojima se poljoprivrednici svakodnevno suočavaju.

Napornim radom do slatkih nagrada

Poljoprivreda je jedan od najtežih poslova sa kojima se možete susresti. To je fizički, mentalno, stresno i emocinalno, ali na kraju dana je i veoma nagrađujuće.

Izvor: seljak.me

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply