Za četiri mjeseca ubijene tri žene, teško povrijeđena djevojčica

Za četiri mjeseca u Crnoj Gori ubijene su tri žene koje su prijavljivale nasilje u porodici, što jasno pokazuje da se žrtvama ne vjeruje dovoljno, te da su institucije pasivne i da ne reaguju na adekvatan način na ovu stravičnu pojavu.

Ovo je jučerašnja jednoglasna poruka javnosti nakon što je dvadeset sedmogodišnja Zimrita Nerda iz Bara, majka troje maloljetne djece, preminula u Kliničkom centru Crne Gore od posljedica nasilja za koje je osumnjičen njen nevjenčani suprug Dalibor Nikolić (33) iz Bosne i Hercegovine. Time je dopisana još jedna tragična stranica u tužnoj priči porodičnog nasilja koja je, nažalost, sve obimnija…

Podaci alarmantni

Izvršna direktorica Centra za ženska prava Maja Raičević Pobjedi je juče rekla da su u toku prošle godine zatvorske kazne izrečene u samo sedam odsto predmeta koji su vođeni pred sudovima za prekršaje, te da se konačno mora nešto uraditi po tom pitanju.

„Ova mlada žena je jedna od tri koje su ubijene u posljednja četiri mjeseca. Sve tri su žrtve partnerskog nasilja, najmlađa je imala 19, a najstarija 36 godina. Podsjetiću i da je teško povrijeđena petnaestogodišnja kćerka jedne od žrtava i teško ranjen otac Šejle Bakije. Ukupan narativ ne ide u prilog žrtvama, ne vjeruje im se dovoljno, institucije su pasivne i potrebno je potpuno rekonstruisati postojeći sistem, tako da prava i interesi žrtava, dužna pažnja i proaktivan odnos budu osnovni principi u postupanju nadležnih institucija“, poručila je Raičević.

Govoreći o podacima sudova za prekršaje, kazala je da su u toku prošle godine imali veliki broj predmeta za nasilje u porodici – čak 2.176.

„To znači da se tužioci mnogo češće odlučuju za blažu kvalifikaciju djela, odnosno uglavnom se vode prekršajni postupci. Krivičnih postupaka je neuporedivo manje – unazad 10 godina ne prelaze 15 odsto od ukupnog broja prijavljenih slučajeva. Do kraja 2021. godine sudovi za prekršaje su okončali 70.73 odsto predmeta, ili 1.539, ali je kaznena politika još uvijek preblaga“, upozorava Raičević.

U ukupnom broju okončanih predmeta, zatvorske kazne su izrečene u samo sedam odsto predmeta koji su vođeni pred sudovima za prekršaje, a Raičević kaže da preovlađuju uslovne osude – 19 odsto, novčane kazne – 29 odsto, opomene – osam odsto i vaspitne mjere – 1,4 odsto.

„Skoro četvrtina predmeta je okončana oslobađajućom odlukom suda, tačnije 22,3 odsto, odbačeno je 14 odsto predmeta, postupak je obustavljen u 5,8 odsto predmeta, a osam odsto ih je riješeno na neki drugi način“, navela je Raičević.

Kaže da su zaštitne mjere udaljenje iz stana izrečene u samo tri odsto predmeta, a zabrana približavanja u 7,7 odsto predmeta.

„Zabrana uznemiravanja i uhođenja izrečena je u 12,5 odsto predmeta. Sve ovo pokazuje da se ne vodi dovoljno računa o prevenciji novog nasilja i fizičkoj zaštiti žrtava. Statistika sudova govori sve“, zaključuje Raičević.

Apel

Članice Ženskog kluba Skupštine konstatovale su juče da slučajevi nasilja nad ženama i porodičnog nasilja sve više uzimaju maha u Crnoj Gori i pitaju se kako tome stati na put. One traže najstrože kazne za počinioce porodičnog nasilja.

„Molimo i apelujemo na institucije sistema i društva da s posebnom pažnjom i adekvatno odgovore na nasilje, kroz zakonodavne i institucionalne mehanizme. Stop više tim nasilnicima! Ovu priliku koristimo da zamolimo novinare da, prilikom izvještavanja, povedu računa o izgovorenoj riječi jer za nasilje nema opravdanja“, zaključile su članice Ženskog kluba Skupštine.

Reagovala je i programska direktorica LGBT Foruma Progres Milica Špajak, koja je osudila femicid u Baru, upućujući na alarmantne podatke.

„Tokom januara Upravi policije prijavljeno je čak 23 slučaja nasilja u porodici, što znači da je gotovo svakog dana jedna žena bila žrtva nasilja u porodici samo u Podgorici. Rodno zasnovano nasilje i dalje predstavlja ozbiljan društveni problem sa kojim se suočava svaka treća žena u Crnoj Gori, a najekstremniji oblik nasilja – femicid sve više postaje dio zabrinjavajućeg trenda“, navodi Špajak.

Pozvala je nadležne da kaznenu politiku izmijene, da ona bude stroža, da bi se ženama u našoj državi omogućio bezbjedan život.

Da kao društvo treba da preuzmemo odgovornost kada osvane vijest da je žena preminula usljed posljedica porodičnog nasilja smatra i poslanica Demokratske Crne Gore, Tamara Vujović.

Ističe da je pasivnost nedopustiva.

„Porazno je za cijelo naše društvo da se žene lišavaju života, da je femicid konstanata koja postaje naša užasna normalnost, a da institucije i pojedinci koji su na mjestima odlučivanja imaju pasivan odnos prema tome. Primijetićemo i da mediji često ovoj temi pristupaju senzacionalistički. Bez namjere da upiremo prstom u pojedince, bez želje da osuđujemo službenike ističemo da se mora utvrditi ko je kriv a ko odgovoran, sa sviješću da smo ,,svi krivi za sve, a ja više od drugih“ i da moramo konačno, odlučno priznati da smo kao društvo dotakli dno i da konačno moramo mijenjati pristup“, saopštila je Vujović.

Tragedija

Prije samo dva dana izvršna direktorica Sigurne ženske kuće Ljiljana Raičević upozorila je u izjavi za Pobjedu da su samo prošle godine u Crnoj Gori ubijene dvije žene, u Bosni i Hercegovini devet, a u Srbiji 20.

Ona je ohrabrila žene da prijavljuju nasilje uprkos anomalijama u društvu.

Policija registrovala 294 krivična djela nasilje u porodici

Prema podacima Uprave policije, prošle godine je registrovano 294 krivična djela nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici.

Registrovano je i 31 krivično djelo koje se dovodi u vezi sa nasiljem u porodici, a kvalifikovana su drugačije (ugrožavanje sigurnosti, nedozvoljene polne radnje, oduzimanje maloljetnog lica…)

„Tokom navedenog perioda registrovano je 1.774 prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u porodici“, saopšteno je iz Uprave policije.

Izvor: Pobjeda

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply