Uz aplikaciju za prijavu nasilja pomoć je dostupna u svakom trenutku

Žrtve nasilja najčešće nijesu u mogućnosti da zatraže pomoć u prisustvu nasilnika, a potrebno im je da to mogu da učine na brz i jednostavan način, bez izlaganja dodatnom riziku. To im omogućava aplikacija Budi sigurna, koja je pokrenuta prošle godine i povezana sa Nacionalnom SOS linijom za žrtve nasilja u porodici, kojom koordinira SOS telefon Nikšić.

U okviru kampanje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, iz SOS telefona Nikšić ukazali su još jednom na ovaj vid podrške žrtvama i važnost da građani znaju za ovu aplikaciju, kao i za Nacionalnu SOS liniju 080 111 111.

Aplikacija Budi sigurna omogućava žrtvama da odmah pošalju alarm da su u opasnosti, prijave nasilje u porodici i zatraže pomoć. Poruka sa tačnom geolokacijom i brojem telefona stiže direktno Nacionalnoj SOS liniji za žrtve nasilja, čije aktivistkinje će odmah reagovati. Aplikacija je dostupna za korisnike iOS i Android uređaja, a pruža korisnicima niz mogućnosti, uključujući opciju da se doda i broj osobe ili organizacije od povjerenja, kojima se mogu obratiti ukoliko su u opasnosti. Takođe, aplikacija nudi informativni i edukativni sadržaj, uključujući sve važne kontakte, pojašnjenja o pravima žrtve, praktične savjete, video uputstva za samoodbranu, ali i sve detalje Protokola o postupanju, prevenciji i zaštiti od nasilja u porodici.

Aplikacija je nastala tokom pandemije virusa korona, u trenucima kada mjere ograničenog kretanja i socijalne izolacije smanjuju mogućnost da se izađe iz nasilnih odnosa i rizičnih situacija. Međutim, ovo je ujedno i dugoročno rješenje za sve one situacije u kojima žrtva nije u mogućnosti da razgovara pred nasilnikom, a neophodna joj je pomoć u što kraćem roku.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply